maandag 5 februari 2024

Japan: Koud hè

Japanse vleeswaren
Osaka (Cote House) 408), maandag 5 februari 2024

Het was voorspeld in het weerbericht dus ik kan niet zeggen dat het weerbeeld onverwacht is. Een minuut op het balkon/rookruimte is voldoende om te weten dat we niet de hele dag buiten maar eerder binnen zullen zijn. Wat een verschil met gisteren toen we in de zon een biertje konden drinken. Maar wat is het ongelofelijk koud met deze wind en regen. Ik kan me niet herinneren dat ik het zo koud heb gehad.
Kou en regen De regen daalt gestaag neer, geen zware regen maar gedegen druppelend uit de egaal grijze lucht. De snijdende noordoosten wind maakt het een stuk kouder dan waterkoud! Mijn adem maakt wolkjes in de lucht wanneer ik op weg ga naar de “Life Supermarkt” die we gisteren op loopafstand hebben ontdekt. 7-11 is gemakkelijk maar ook heel erg duur.
Japanse vleeswaren In de “Life Supermarkt” is het even zoeken. Ook omdat ik de teksten op de verpakkingen niet kan lezen. Gelukkig is “Google Translate” paraat op mijn iPhone en dat maakt dit verblijf een stuk gemakkelijker dan het vorige in 2009, vijftien jaar geleden alweer. Even de camera aan en richten op de tekst die je vertaald wil hebben. Enkele momenten later verschijnt de vertaalde Japanse tekst in het Engels op het beeldscherm van je telefoon. Een wereld van verschil met vijftien jaar geleden! De gehaktballen gemaakt van tofoe blijven op de plank liggen want wij beperken ons hoofdzakelijk tot de dierlijke eiwitten.
Zestien euro boodschappen In mijn mandje verdwijnen twee magnetron maaltijden voor de lunch. Deze komen in de verste verste niet in de buurt van de magnetron maaltijden van de Iglo en de Albert Heijn die jullie in Nederland gewend zijn. Deze magnetronmaaltijden zijn kleine eetbare kunstwerken op zichzelf! Drie BaPao’s gevuld met varkensvlees, plakjes kaas, knakworstjes, plakjes ham, een gebakken hamburger en een half voorgesneden witbrood. Tien dunne sneden in plaats van vijf dikke sneden! Dat is ook een mogelijkheid hier in Japan. Alles voor minder dan € 17,-. Een koopje voor twee keer ontbijt, een lunch en een snack in de regenachtige middag. Was ik toch bijna nog de chocoladekoekjes voor bij de koffie en zwarte thee vergeten!
Ontbijt op de kamer We hoeven niet te experimenteren want mijn vijfentwintig jaar rugzakken is een gedegen training om in bijna alle omstandigheden te overleven. Boter denken we er maar bij voor deze keer, misschien dat ik die later in de supermarkt kan vinden. Het ontbijt smaakt ons in ieder geval goed en ik mag hopen dat het witte brood en de banaan mijn spijsvertering een beetje vertraagd.
We brengen de hele ochtend op de kamer en in het hotel door. Zo ontmoet ik Wilhelmina die hier al acht maanden in het Cote House verblijft. Ze maakt de kamers schoon en verdiend zo een korting op de kamerprijs. Ook studeert ze gedeeltelijk overdag en dat is een mooie combinatie die ik heel goed kan begrijpen. Werken/studeren en reizen combineren is een mooie manier om wat van de wereld te zien.
Een beetje schrijven, een beetje lezen, een beetje luieren en af en toe vanaf het (rook)balkon kijken of het nog regent. Een ongeplande maar toch ook wel een welkome eerste rustdag.
In de liftDe wasserette in het hotel Zodra ik zie dat de regen is gestopt wordt het tijd om een frisse neus te halen. Lyka neemt zoals gewoonlijk de lift naar beneden en ik loop de trappen af vanaf de vierde verdieping. Op de derde verdieping ontdek ik een andere opstelling van de wasmachine dan op de vierde verdieping. Op de derde verdieping staat namelijk ook een kleine wasdroger en dat betekend dat we vanmiddag niet naar de wasserette hoeven die we gisteren tijdens de wandeling hebben ontdekt maar dat we de was in het hotel zelf kunnen doen! Dat scheelt een hoop gesleep en ook kosten.
Het is gelukkig droog maar het blijft heel erg fris. De kleine handdoeken in het hotel irriteren ons en daarom gaan we op zoek naar een fatsoenlijk formaat badhanddoeken. Ik wil tenslotte niet dat de te kleine handdoek van kont valt en ik daar in mijn volle glorie op de gang sta na het douchen. We hebben namelijk een gedeelde badkamer/douche! Het echte backpacker gevoel!
Een wijntjes uitzoekenEen wijntjes uitzoeken Op weg naar het warenhuis passeren we weer “Central Square Life” waar we even naar binnen stappen om te zien wat een flesje rode wijn kost. Bier is altijd lekker maar ’s avonds een rood wijntje om samen te ontspannen is ook niet te versmaden. Op de weg naar buiten zien we die mooie schalen met sushi uitgestald en we zijn het er al snel over eens dat we vanmiddag sushi eten als lunch. De gekochte magnetron maaltijden voor de lunch worden gepromoveerd tot het avondeten en zo zijn we er meteen zeker van dat we er vanavond niet meer op uit hoeven om te gaan eten.
Koud hè De handdoeken zijn snel gevonden en voor een prijs waar we goed mee kunnen leven. We weten nog niet of we de handdoeken meenemen of achterlaten. Om zeker te zijn gaan we maar vanuit dat we ze achterlaten en daarom gewoon afschrijven. Dat is ook reizen, investeren in je comfort en de kosten gewoon afschrijven. Het is ondertussen weer gaan regenen en ook de koude noordoosten wind is weer opgestoken. Gelukkig hebben we de wind in de rug dus voelt het minder koud aan dan wanneer je hem recht in je gezicht hebt. Lyka heeft een nieuwe jas in de uitverkoop gekocht en zo weet ze meteen of hij voldoende bescherming tegen de wind geeft en ook nog voldoende warm is. Deze dag is ook weer geslaagd en zo gaan we goedgeluimd op huis aan!
Sushi lunch Wanneer je dit plaatje ziet kun je toch niet tegen sushi zijn? Rauwe en bereidde vis en garnalen. Met ingelegde gember, wasabi en sojasaus een delicatesse van hoge kwaliteit! Direct na terugkomst in het hotel gaat ook de was in de machine en die word later voor twee hele uren in de droger gedaan. Voor minder dan vier euro is alles, inclusief de nieuwe badhanddoeken, weer schoon en droog.
Gelukkig wordt het weer morgen weer beter want nog zo’n rustdag op de kamer zou toch wel vervelen. Hoewel we weten dat we niet elke dag een excursie gaan maken is gewoon een beetje rondwandelen in de omgeving ook een plezierige bezigheid.
Vis/zalm magnetron dinerZoete kip magnetron diner Deze twee magnetron maaltijden kosten samen zeven euro. We hebben ze beide gedeeld zodat we van alle smaken hebben kunnen genieten. Met een heerlijk koud Japans biertje erbij. Na het “Koud hè” van vanochtend is het vanavond “Lekker hè”.
Welterusten!
Copyright/Disclaimer