vrijdag 9 december 2011

Macau: Verloren Taipa

Macau (Sanva Hotel (205))

Laat het een halve rustdag zijn! Maar meer ook niet!
Lyka heeft het koud! Echt koud! En het is nu ook echt fris! Zelf heb ik voor de lange broek gekozen en een koude wind snijdt door mijn fleece. Had ik mijn Goretex shell maar meegenomen!
Ik kan het niet langer aanzien en we kopen een windvanger voor haar. De enige in haar maat heeft de kleur geel en daar is ze niet zo blij mee. Maar voor de vier Euro kan je niet klagen. Je kan hem altijd nog als regenjack gebruiken of gewoon weggooien wanneer je er klaar mee bent.
Taipa was na het ontbijt ons doel en de klok stond al voorbij half elf toen we in bus 26A stapten. Op de terugweg van Coloane had ik al gezien dat er veel was veranderd. Het enorme casino resort aan de rand van het dorp was nu geopend en er waren ook meer flatgebouwen dan ik me kan herinneren.

Het oude lieflijke dorpje is nu omsloten door woontorens en land teruggewonnen van de zee. Het is een voorstad van Macau geworden waar de minder bedeelden wonen die op het vaste land werken.
De kleine kern van het vissersdorpje is onaangetast maar voor hoe lang nog? Waar eens de zee haar golven tegen de kade sloeg is als herinnering aan oude tijden een vijver aangelegd die nu is dichtgegroeid met lotus planten. Een cosmetische voorstelling die haar doel volledig mist.
De oude Taipa huizen voor de nobelen van de Portugese overheersers staan er nog wel en zijn een geliefd toneel voor de bruidspaartjes.

Een verdwaalde toerist schiet zijn plaatjes. Nee, het is hier niet zo druk.

Een kerk en een enkele tempel. Eigenlijk hebben we het nu wel gehad met de tempels. Laten we proberen snel wat anders te gaan doen. Via een kort bezoek aan de veerboot terminal, een enkele reis van Macau naar Hong Kong kost ongeveer MOP 150, gaan we naar de poort naar China. Het enorme gebouw dat de grens is tussen het grote China en het minuscule Macau. Toch is het heel druk hier. Macau ontvangt ongeveer 28 miljoen bezoekers dit jaar en dat is bijna twee keer zoveel als bijvoorbeeld Thailand dit jaar. Veel Chinezen mogen nu Macau en Hong Kong bezoeken maar niet verlaten, ze kunnen alleen weer terug naar China.
Anderhalf uur later dan gepland zitten we achter twee dampende borden chinees eten. Onbekend wat het is maar het smaakt ons goed.

Op de terugweg naar ons hotel passeren we nog de enorme “Lin Fung tempel”. Er komen herinneringen in me op en ook Lyka wil hier wel naar binnen. We warmen ons op naast de kleine offervuren in de verschillende kamertjes. Een god met vier ogen en A-ma komen me bekend voor.

Mandarijntjes voor de vitamines en een korte wandeling in de avond. De winkelstraten zijn leger dan gisteren. Veel vertier is er hier niet. Voor het avondeten gaan we naar een oude bekende waar ik opnieuw de noedels met beef in zwarte pepersaus neem en Lyka voor de Baked rice Pork Chop gaat.

Die laatste is niet echt een succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?