woensdag 21 december 2011

Hong Kong: Fanling

Tsim Sha Tsui (Merry Land Guest House (3))

De laatste dag is alweer aangebroken van onze korte trip naar Hong Kong en Macau, en na de rustige dag in Stanley van gisteren gaan we er nog een keer flink tegen aan! Het al eerder besproken boekje met wandelingen in Hong Kong bevatte een op het eerste gezicht erg interessante wandeling langs enkele kleine ommuurde stadjes. In vroegere tijden werd elk klein stadje omringt door een muur. Vaak waren de bewoners allemaal lid van één of twee grote families. Samen staan we sterk was het motto en een ommuurd dorp was natuurlijk gemakkelijker te verdedigen dan huisjes op een kluitje.
Een flinke rit met de metro naar het Fanling MRT station en de tempel die het eerste doel was sprong meteen in het oog. Een enorm complex van gebouwen die op een Taoïstische filosofie zijn gebaseerd. Na twee weken gaan alle tempels een beetje op elkaar lijken maar de “Fung Ying Seen Koon” is er toch wel één van een complexe schoonheid. Het is allemaal een beetje moeilijk te beschrijven en daarom plaats ik maar wat meer foto’s.
Een andere reden waarom ik deze wandeling had uitgekozen was de busrit. Natuurlijk wordt er in deze noord-westelijke uithoek van de New Territories weinig of geheel geen engels gesproken. De aanwijzingen waren gemakkelijk te volgen maar denk niet dat het ritje eenvoudig was. In de groene bus was het een georganiseerde chaos. Een chauffeur met een uniform aan dat zijn beste tijd tijdens de Engelse kolonisatie had gehad maar hij was er niet minder serieus om. Wat eens witte handschoenen waren geweest wezen naar een sleuf in een stalen kast waar je het geld in moest gooien.
Vragen om wat het kostte was niet mogelijk door de taalbarrière en er zat niets anders voor me op dan een hand klein geld te laten zien. De chauffeur keek me verbaasd aan. Ik wachtte een moment en keek nog eens goed om me heen, en waarachtig was er een Octopus betaalterminal in de oude bus aanwezig. De pieptonen die de kaarten van Lyka en mezelf maakten bracht een glimlach op de chauffeur zijn gezicht. Een begraafplaats van bruine tanden in verschillende lengtes kwam tevoorschijn. De bus vulde zich langzaam met oude vrouwen die op de markt inkopen hadden gedaan.
Hemelsbreed bleek het achteraf niet zo ver te zijn maar de rit in de bus nam ons mee naar alle uithoeken van het kleine Fanling. Net voordat we weg waren gereden had ik de buschauffeur het boekje laten zien en wist onmiddellijk waar we uit de bus wilden. Er kwamen dus wel vaker toeristen langs die deze wandeling maakten. De bus kwam op een smalle weg tussen de bosranden krakend tot stilstand en de halve bus wees ons de weg. Natuurlijk hadden we de andere passagiers met elkaar horen praten maar we hadden niet geweten dat wij het onderwerp van het gesprek waren.
Na een kerk uit 1951 werd de wandeling erg aangenaam. Wat we zagen was niet echt spectaculair maar het gevoel om over het platteland van Hong Kong te lopen maakte het toch tot een speciale gebeurtenis.
Oude stadsmuren, kleine altaren, familiehuizen en tempels omringt door groen.
Natuurlijk liep ik met behulp van de GPS recht naar de hoofdstraat waar ik in het voorbijrijden enkele restaurants had gezien. Mijn keuze viel op een klein restaurant waar het aardig druk was. De prijzen waren goed, het hele menu was in het Chinees en de verschijning van een jongeman die engels sprak maakte het feest kompleet. Fried noodles en Chicken Cashew, voor nog geen zes Euro zaten we helemaal vol en de reis naar Hong Kong en Macau zat er op.

Natuurlijk sloten we af aan de haven met een zonsondergang, een koud biertje en de lichtshow. Kerstmis in Hong Kong is een echte aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?