vrijdag 19 januari 2018

Thailand: Een hardnekkig meningsverschil

Pattaya (Boxing Roo Hotel) 8), vrijdag 19 januari 2018

Wat heb ik heerlijk geslapen na die rustdag van gisteren. Maar als ik voor het ontbijt had geweten hoe deze dag zou eindigen dan was ik vandaag de hele dag op mijn hotelkamer gebleven!
Broodje kaasBroodje ham
Zoals gebruikelijk staan er de vertrouwde zelf gehaalde en zelf gesmeerde en belegde broodjes op het ontbijt menu. Ik heb ze maar een keer op de foto gezet zodat jullie kunnen zien dat ik niets te kort kom in Thailand. Dat is in de Filippijnen wel anders! Ik ben op deze vrijdagochtend aardig productief want ik wil niet te ver achter komen met mijn verhalen. Heerlijk schrijven totdat mijn hersenen bijna zijn gekneusd en dan op weg naar “Big C” voor een bordje met een ècht Thais gerecht.
Kip gember met gebakken groenten
De keuze valt op witte rijst (Khao Suai) met kip en verse gember, een gerecht met een zeer sterk gember aroma dat alleen voor èchte liefhebbers is weggelegd, en gemengde gebakken groenten (Pad Pak Ruam), afgewerkt met een gebakken ei. Wat een heerlijkheden! Ik geniet van elke hap en neutraliseer mijn smaak steeds met enkele kleine slokjes cola. Het leven onderweg kan niet veel mooier worden.
Met een flinke omweg ga ik van de Big C richting de markt. Het is vrijdag en dan wordt er traditioneel aan het einde van de middag op de markt bier gedronken. De samenstelling van de stamgasten wisselt van keer tot keer maar het is altijd een gezellig samenzijn. Zo ook deze middag omdat er enkele bezoekers zijn die ik al jaren niet meer heb gezien.
Hoe het gesprek precies gelopen is weet ik niet meer maar we komen van de gewoonlijke koetjes en kafjes op het gladde ijs van de Nederlandse politiek terecht, zo’n 10.000 Km verderop. Het gaat over de grachtengordel socialisten uit Amsterdam die de Nederlandse geschiedenis willen herschrijven door historische figuren die “fout” zijn geweest uit de Nederlandse samenleving te weren, te verwijderen, uit te gummen.

En laat ik dat nu helemaal fout vinden!

Volgens de socialist waarmee de discussie wordt gevoerd ben ik ultra rechts en we weten uit een ver verleden wat er dan kan gebeuren. Nu vindt ik geschiedenis een van de mooiste vakdisciplines omdat het niet exact is en omdat je het van oneindig veel verschillende kanten kan bekijken. Daarna kan een ieder zijn eigen mening over het voorval in de tijd vormen.
Dat ik een sticker opgeplakt krijg, en dan ook nog door een socialist, vind ik erger. Dat is tenslotte stigmatiseren. We weten ook wat er in het verleden onder de naam van het Socialisme is gebeurd. De Goelags? Wat er in het verleden is gebeurd hoef ik me niet voor te schamen, niet voor te verontschuldigen èn ik hoef me ook niet aan te sluiten bij de mening van de grachtengordel socialisten uit Amsterdam.

‘Ik denk, dus ik besta!’

Ik ben oud en wijs genoeg om mijn eigen mening te vormen. Ik heb geen virtueel vel met stickers om anderen bij bepaalde groepen binnen onze samenleving te plaatsen. Ik heb persoonlijk niets tegen de NSB, VOC, BMW, C&A, BLO, NDSAP, Geert Wilders of Thierry Baudet. Dat zijn zaken voor de geschiedenis en mensen die daar tientallen of honderden jaren later een sticker goed of fout op plakken zijn in mijn ogen heel fout.
2018-01-19_185227
Geschiedenis gaat om het moment, het tijdsbeeld, de gevoelens die op dat moment speelden. Revoluties gingen gepaard met moord en doodslag, gevolgd door nog meer moord en doodslag. Hoe kan een revolutie dan toch als positief worden ervaren?
2018-01-19_185229
Het kwaad is al geschied en onze meningen staan haaks op elkaar. Het is jammer dat onze vriendschap op deze manier bekoelt is en ik heb nog wel enige hoop dat het wel weer goed zal komen. Maar met socialisten weet je het maar nooit. Zij zijn een uitstervend ras. De eens zo sterke “S” van het “Socialisme” komt steeds minder vaak voor. De weinige keren dat je het nog hoort is het altijd in een negatieve vorm.
Laat de geschiedenis voor wat het is en verplaats je inspanningen naar de toekomst. Dat is waar we heen gaan en dat is waar het moet gaan gebeuren.
Copyright/Disclaimer