zaterdag 24 november 2018

Frankrijk: Mont Saint-Michel

Beauvoir (Op de parkeerplaats van Mt Saint-Michel), zaterdag 24 november 2018

Misschien is het jullie opgevallen maar ik heb een dag overgeslagen. Ervaring heeft me geleerd dat ik beter een verhaal er na een paar dagen tussen kan schrijven dan dat ik alle verhalen twee, drie of vier dagen ga doorschuiven! Wanneer er verhalen uit het verleden worden geplaatst zullen die voortaan beginnen met een # zodat ik die na een week ook weer gemakkelijk op je juiste plaats in de weblog kan zetten.

Ik weet niet of de oordoppen de afgelopen nacht hebben gewerkt maar ik heb in ieder geval prima geslapen. En wat nog beter is, Lyka heeft ook prima geslapen. Het is wel vreemd wanneer ze mij om half acht vraagt om op te staan! We hebben aardig wat te doen vandaag dus een vroeg begin van de dag is mooi meegenomen.
Vandaag gaan we op de vlucht voor de regen! Het weerbericht voor de komende tien dagen is negen dagen regen en een dag zwaar bewolkt. Spanje lonkt en we gaan een paar honderd kilometer richting de Pyreneeën. Voordat we kunnen ontbijten moeten we eerst inkopen gaan doen. Haasten heeft dus weinig zin omdat de winkels, ook onze favoriet de Lidl, pas om half negen haar deuren openen.
Eerst maar twee koppen koffie en een beetje opruimen in de leefruimte. Ik kan het verschil nog zien ook. Veel van de spullen aan boord die je maar af en toe gebruikt verhuizen naar de holle ruimte onder de zitbanken. Daarna moet ik buiten aan de gang. De elektriciteits-kabel oprollen terwijl ik hem met de andere hand door een oude lap haal om de kabel van modder en natte bladeren te ontdoen. Ook moet ik eens even goed gaan kijken hoe ik moet rijden om de watertank bij te vullen. Die is namelijk op een paar druppels na helemaal leeg! Tijdens de korte wandeling over de verlaten camping zie ik geen hindernissen of andere problemen en de toegang tot de zuil met de kraan is ook gemakkelijk bereikbaar.
Zodra Lyka klaar is start ik “de Oude Dame” en rollen we rustig onder de automatische slagboom door naar de plaats om water in te nemen. De drinkwater jerrycan gaat ook maar meteen vol zodat we voldoende water hebben voor de koffie en eten te koken!
Dan is de Lidl aan de beurt en ingetogen doe ik wat boodschappen, we zijn tenslotte op een budget dat we niet in de eerste weken willen opblazen! Als er namelijk èèn ding niet moeilijk is dan is het teveel uitgeven wanneer je op reis bent!
Smakelijk ontbijt
Dan is het even rijden en op een rustige parkeerplaats laten we het ontbijt van gebakken Smac met eieren en witte bonen in tomatensaus goed smaken. Vooral het knapperige zware volkoren/rogge brood met veel zaden van de Lidl is een winnaar waar ik altijd naar uitkijk wanneer we met de camper op reis zijn.
De eerste druppels vallen op de voorruit en bijna verander ik ons doel voor vandaag omdat ik weinig trek heb om daar in de regen rond te lopen. De natuur van zuid-Normandië is schitterend en ergens in het midden van niets komen we plotseling aan de rand van het getijde-landschap.
Getijde landschap
Zandduinen en diepe getijde geulen met verraderlijke stromingen. Je zou hier zeker niet willen zwemmen, zelfs niet in de zomer. Met het grauwe wolkenspel boven de horizon is het een schitterend schouwspel van de rauwe natuur. Ik zie zelfs een verdwaalde zonnestraal door het dikke wolkendek!
Mt Saint-Michel in de verte
Een stukje verder zien we vanaf de kustweg ons doel voor vandaag boven het natte wad en onder een dik grijs wolkendek verschijnen. Het is een imposant gezicht! Zeker in vroegere tijden moet het voor de reizigers heel indrukwekkend zijn geweest en een bevestiging van de macht van god.
De eerste gele hesjes van de dag zijn opvallend meegaand. Ze zwaaien alleen en steken af en toe op een zebrapad de weg over. Volgens het nieuws worden de protestacties grimmiger omdat de politie de opdracht heeft gekregen om de blokkades op te ruimen. Aaneengesloten de weg oversteken heeft dezelfde uitwerking maar kan nooit strafbaar worden gesteld.        
Avangres Notre-Dame-des-ChampsAvangres Notre-Dame-des-ChampsAvangres Notre-Dame-des-Champs Avangres Notre-Dame-des-ChampsAvangres Notre-Dame-des-ChampsAvangres Notre-Dame-des-ChampsAvangres Notre-Dame-des-Champs Avangres Notre-Dame-des-Champs Avangres Notre-Dame-des-ChampsAvangres Notre-Dame-des-Champs
Avangres Notre-Dame-des-Champs
In “Avranches” zien we een enorme kerk met een uitnodigende parkeerplaats. Dat wordt dus onze eerste èchte halte voor de dag. Deze kerk is ook opvallend sober aangekleed. Er hangen schitterende emaille borden, kunstwerken die ik in deze vorm nog nooit in een godshuis heb gezien. Ook de twee eeuwenoude houten beelden zijn indrukwekkend. Voor de rest zijn het maar de gebruikelijke beelden van geestelijken en heiligen.
Na “Avranches” is het tijd voor de lunch. Nieuwe variëteiten van de verse broodjes van de Lidl. De Stick de Chorizo, rijkelijk besmeerd met Old Amsterdam smeerkaas en het kleine pizzabroodje zijn heerlijk na de wandeling in de kou van de kerk.
Dan komen we aan bij Mt Saint-Michelle. Een toeristenval vol met slagbomen waaruit niemand kan ontsnappen zonder te betalen. Met betalen hebben we geen probleem maar € 17,60 voor twee uurtjes parkeren gaat mij wel een beetje aan ons hart. We staan nu eenmaal achter de hefboom dus laten we maar het beste van deze middag maken!
Mt Saint-Michel
Mont Saint-Michel is net zo iconisch voor Frankrijk als de Eiffeltoren in Parijs. Meer kan ik er echt niet van zeggen. Maar we voelen de god van hand nu we hier zijn. Het wolkendek heeft zich inmiddels geopend en goudgele zonnestralen geven Mt Saint-Michel een heilige kroon!
Koeien langs de wegPlaatsje voor de nacht
Het is een stevige wandeling die ons goed doet! Lyka wil nog even op de foto met een van de koeien die voor een peperduur restaurant langs de hoofdweg staan.
Dan snel naar de warmte van de camper. Onderweg spreek ik een agent aan, bewaking?, en kom tot de ontdekking dat we voor dat bedrag aan parkeergeld voor de camper hier ook mogen overnachten.
We kijken elkaar aan en komen al snel tot een besluit. De ontvangst op onze mobiele apparaten is goed dus blijven we de nacht hier. Terug in de camper gaat de kachel op tien en de fluitketel op het gas. Zoete broodjes en hete thee verwarmen onze lichamen na deze onverwacht mooie dag. De voorspelde regen is, op een paar druppels na, gelukkig weggebleven.
Kip in zwarte peper saus
AJAX trapt om half zeven af in Breda dus kies ik voor een gemakkelijke maaltijd die ik in de rust binnen tien minuten op tafel heb. Rijst met kip in zwarte pepersaus. Een gerecht dat ons nooit verveeld en waarvan Lyka ook altijd smult.
Terwijl ik naar twee en twintig rennende mannen kijk is Lyka blij met de TV en een meegebrachte serie. Een wijntje en een speciaal biertje van de Leffe maken er een mooie avond van!
Welterusten.
Copyright/Disclaimer