woensdag 31 januari 2018

Thailand: Onder de dekens!

Nang Rong (Smile Home Resort) 8), woensdag 31 januari 2018

Ik moet eerst nog even naar gisteren!

Het was koud! s’ Morgens zelfs onaangenaam fris. De ventilator ging om twee uur s’nachts uit en die heeft de hele dag niet gedraaid. Het was een vreemde onaangename bewolkte dag met regen in de lucht. We hebben dus niet veel gedaan, een beetje gelezen, geschreven en muziek geluisterd. Vroeger kon ik dit echt niet terwijl het nu haast natuurlijk voor me aanvoelt.
Omelet rijst met jungle curry
Lunch in de Tesco Lotus. Ik loop het vijftig meter lange buffet twee keer op en neer en ik heb nog geen keuze kunnen maken. De plaatjes moeten me leiden want ik kan met geen mogelijk lezen wat er staat, alles is in het Thais. Uiteindelijk valt mijn keuze op de jungle kerrie met omelet rijst. Het smaakt me niet slecht maar het is ook geen blijvertje!
Rijstvelden achter mijn bungalow
Het is heerlijk rustig tussen de rijstvelden en ook de middag breng ik in het resort door. Radio 2 klinkt uit de JBL totdat het tijd is voor een paar biertjes en dan wat eten.
Saté met brood
Peter heeft weinig trek en alleen ga ik niet in “de Schuur” eten dus stelt Peter voor om saté te gaan halen. Dat is een prima idee! De saté met enkele boterhammen is ook een heerlijke en vullende maaltijd.
Lachende varkens
Op de avondmarkt maak ik nog enkele foto’s die binnenkort in Nederland waarschijnlijk verboden zijn.
Peter de rally rijder
Nog even snel afscheid nemen van een andere Peter, een Engelsman die in 1961 de rally van Monte-Carlo heeft gereden.

Dan kom ik bij vandaag.

Afgelopen nacht moest ik dus voor het eerst sinds maanden weer eens onder de dekens kruipen. De ventilator was al uit gebleven maar ondanks het ontbreken van de verkoelende wind wat het koud, onaangenaam koud. Zodra ik om zeven uur de deur van mijn bungalow openzwaai komt er een nog koudere wind me tegemoet. Het is haast niet te geloven hoe laag de temperaturen hier ’s nachts kunnen zijn. De koude ontneemt me ook alle zin om nog wat nuttigs te gaan doen vandaag. Ik kies bewust voor een luie dag! Ik moet maar snel weer op pad gaan. Morgen dus!
Pad Thai
Er zijn maar enkele noemenswaardige momenten op deze rustdag. Als eerste is er de lunch, de bekende Pad Thai bij Tesco Lotus.
Pad Krapow Gai
Als tweede het diner bij “de Schuur”, de bekende Pad Krapow Gai Kai Dao. We maken een einde aan de dag in het resort met een paar koude biertjes. Morgen gaan we weer op pad dus ik maak het niet te laat. Nog een laatste op de kamer en dan slapen.

maandag 29 januari 2018

Thailand: Schrijven en rijden

Nang Rong (Smile Home Resort) 8), maandag 29 januari 2018

Vroeg aan het werk
Ik heb als een roosje geslapen in mijn bungalow tussen de rijstvelden. Er zijn geen plannen voor vandaag dus begin ik de dag met een paar bakken koffie, brood met chili-boterhamworst en een paar verhalen te schrijven.
Mijn was aan sw lijn
Zodra Peter met zijn bezigheden voor de ochtend klaar is wordt het tijd om de was te doen. Ik heb precies nog een schone onderbroek in mijn rugzak. Dat is gelukkig voldoende om aan te trekken en in te wachten totdat al mijn kleren weer schoon en droog zijn. Peter gooit de hele boel in de wasmachine en een half uur later hangt het alweer te drogen. Peter verteld lachend dat het waswater onnatuurlijk zwart was. Ik lach terug dat dat geen verrassing is na het bezoek aan Pattaya en Bangkok. Stof, roet en andere deeltjes uit de lucht maken de kraag van je overhemd mooi zwart vanbinnen.
Pad Thai
Zodra mijn kleren droog zijn trek ik ze aan en gaan we op pad om te eten. Opnieuw bij de Tesco Lotus en deze keer kies ik voor de klassieker “Pad Thai”, een Thaise variatie op gebakken noedels. Alleen zijn het hier platte smalle rijstnoedels met een zoetzure smaakmaker. Ik schep vooral ruim met de geplette pinda’s. De verse taugé en lente ui maken het gerecht compleet.
Dan gaan Peter en ik een ritje maken met de brommers. Het doel is een bouwplaats waar een Hollander een klein huisje aan het bouwen is in een dorp vol met Thai. De rit er naar toe is saai langs de snelweg tussen Rang Nong en Buriram. Dit zijn niet de leukste ritjes. Op de bouwplaats aangekomen worden we ontvangen door de Hollander. Hij houd de bouw nauwkeurig in de gaten! Dat moet ook wel want zodra jij je rug naar de bouwvakkers keert gaan ze het gewoon op hun eigen manier doen. De bouw verloopt voorspoedig, de betonnen vloer is mooi vlak en het dak zit er bijna op. Met de muren en de schuifdeuren wordt er nog even gewacht. De planning van de materialen en het kozijn zijn nog niet definitief. Je kan beter wat langer nadenken dan later weer alles veranderen.
Op de terugweg rijden we op de GPS die wat ongemakkelijk in de hand ligt. Op het stuur gemonteerd navigeert het toch wel wat gemakkelijker. We rijden over smalle zandwegen door verlaten en stille dorpen. Het leven op het platteland tussen de rijstoogst en het zaaien/planten van de nieuwe rijst gaat heel langzaam. Het is nu wachten op de regen. En dat kan nog wel even duren.
Omelet met varkensvleesPeter en zijn vrouw
Na een paar biertjes gaan we heerlijk met z’n drieën Thais eten in een restaurant dat Peter “De Schuur” noemt. De aankleding van het restaurant mag dan niet zo luxueus zijn maar het eten is er uitstekend. Kip gebakken in rode kerrie en een omelet met varkensvlees vallen mij ten deel. Weer een mooie dag ver van huis. Morgen ben ik alweer drie weken in Thailand, wat gaat de tijd toch snel.

zondag 28 januari 2018

Thailand: Op twee wielen

Nang Rong (Smile Home Resort) 8), zondag 28 januari 2018

Om zeven uur precies open ik mijn ogen, in de bungalow is het nog donker dus ben ik een beetje gedesoriënteerd. Lang duurt dat niet, ik weet meteen waar ik ben en ik weet ook hoe laat het is. Het gebrek aan grote ramen houdt het licht, en zomers ook de hitte, buiten de bungalow. Ik slik mijn medicijnen, trek mijn onderbroek aan en zwaai de deur open. Peter ligt al in een hangmat, op heb binnenterrein van het kleine resort, heen en weer te slingeren.
‘Goedemorgen!’, klinkt het heen en weer in een onwennig Nederlands, we zijn tenslotte in de Isaan waar zelfs het Engels nog zeldzaam is.
Gisterenavond, tijdens de gezellige ontmoeten, hebben we een plan gesmeed om een stuk met de brommers te gaan rijden. Peter heeft nog het een en ander te doen in Nong Ki, dus die kleine provinciestad is meteen het doel van onze rit op deze zondag. Het lijkt een eeuwigheid geleden, sterker nog, het is een eeuwigheid geleden dat ik op twee wielen gemotoriseerd heb gereden. En dan ook nog aan de linkerkant van de weg! De automatische brommer is dan ook nog eens een extra handicap. Mijn rechtervoet zoekt naar het rempedaal dat er niet meer is.
Tosti en koffie ontbijt
Gelukkig stoppen we al na een paar kilometer om een ontbijt te nuttigen. Helaas serveert het resort geen ontbijt. Om de eenvoudige redenen dat er geen keuken is en 80% van de gasten is Thai. Voor een verdwaalde westerling is het niet de moeite om alles voor een westers ontbijt op voorraad te hebben. Gelukkig is er altijd nog de verlossende 7-11 bij een benzinestation. Het beproefde ontbijt van twee tosti's en een beker zwarte koffie voor nog geen twee euro.
Kleurige rijst langs de wegBrommer PeterGedroogde koeienhuid
Nadat alles is verdwenen gaan we weer op pad. Bij elke kilometer die onder mijn wielen doorglijd krijg ik het meer naar mijn zin. Vooral de eindeloze rij kleine marktkramen trekken mijn aandacht. Ik vindt het een schitterend gezicht, de witte, rode en zwarte rijst afgewisseld door andere exotische etenswaren. Dat met die rolletjes gedroogde koehuid is me niet helemaal duidelijk en een vraag levert een onbegrijpelijk antwoord op. Ik zie het niet zo zitten, ik zal later een kijken of ik een antwoord kan krijgen op mijn vraag wat ze daar mee doen.
Suikerriet in de Isaan
Op de terugweg overtuig ik Peter om via een omweg te rijden en niet langs de snelweg die naar Buriram leid. Peter kan zich meteen vinden in mijn idee en ik kan me weer eens uitleven op de handheld GPS. Schitterende landschappen gevuld met rijstvelden en enorme velden met suikerriet. Dit is het èchte Thailand!
Groene kerrie met omelet rijst
Ik heb zin om een middag te rusten dus besluiten we om naar de “Tesco Lotus” te gaan om wat inkopen voor het ontbijt van morgen te doen en wat te eten. Zoals in elk winkelcentrum in Thailand is hier een foodcourt met goede en goedkope gerechten. De rijst/omelet met groene Thaise kerrie zijn hemels! En ook nog eens voor herhaling vatbaar, het kaartje met daarop mijn tegoed verdwijnt dus in mijn portemonnee en zal daar morgen of overmorgen weer uitkomen.
Op de veranda voor mijn bungalow geniet ik de hele middag van de rust, de Nederlandse radio en het schrijven van mijn verhalen. Ik ben best trots op mezelf dat ik na achttien dagen nog maar drie dagen achter lig. De uren kabbelen voorbij en het geplande avondeten schiet erbij in. Tijdens het wachten op het radioverslag van FC Utrecht - Ajax verschijnt er een Nederlandse vriend van Peter Het is gezellig kletsen en de Leo bieren zijn koud. Gelukkig gaat Peter samen met zijn vrouw uit eten en op de terugweg brengen ze voor mij wat Thaise gerechten mee. Voor honderd baht zit ik helemaal vol! Helaas had ik zoveel trek dat de foto is vergeten. De volgende keer beter.

zaterdag 27 januari 2018

Thailand: Op weg naar de provincie

Nang Rong (Smile Home Resort) 8), zaterdag 27 januari 2018

Iets over zes roept mijn blaas dat ik uit bed moet. In het schemer kan ik weinig herkennen in mijn hotelkamer maar eenmaal gezeten op de porseleinen troon kijk ik op mijn horloge en besluit om toch nog maar even te gaan liggen. Van slapen komt weinig meer omdat ik me steeds blijf afvragen waar ik aan ben begonnen. Het lijkt eeuwen geleden dat ik op de drempel stond om met mijn oude rugzak op pad te gaan. De twijfels willen me maar niet verlaten! Onder de douche om iets over zeven spoelen mijn baardharen tijdens het scheren door het putje maar de twijfels zijn veel hardnekkiger. Zij blijven in mijn hoofd spoken ondanks het vele douchewater dat over mijn hoofd stroomt. Ik weet het ècht niet meer. Ik mis mijn vrouw en sta op het punt om waarschijnlijk iets heel doms te doen. Waarom zou ik het moeilijk doen wanneer ik het de komende vier weken ook gemakkelijk had kunnen doen?
Tijdens het ontbijt voel ik de kansen ietsjes naar de positieve zijde verschuiven. Het gebakken eitje, de twee knakworstjes en de oploskoffie geven me enige moed. Dan moet het toch maar gaan gebeuren! Zodra ik na het ontbijt de rugzak op mijn rug slinger en de heuptas en camera positioneer voel ik de moed weer in mijn schoenen zakken. Het is een aardig gewicht dat ik moet meezeulen. Nu is het gewoonweg doorbijten. Watjes zijn nu eenmaal niet vaak succesvol.
De afstand naar de bushalte van bus 3 naar Mo Chit blijkt veel verder dan ik me kan herinneren. Met elke stap weegt mijn bagage enkele grammen zwaarder, en dat telt op na enkele honderden meters. Tot overmaat van ramp zie ik, terwijl ik voor een rood voetgangerslicht sta te wachten, bus nr. 3 net voor mijn neus vertrekken. Het zou een kantelpunt kunnen zijn maar ik hou me sterk. Ik weet dat er elk moment een nieuwe bus met nr. 3 op de lichtbalk kan verschijnen. Bezweet, bepakt en vol met twijfels sta ik in de vroege ochtendzon langs Thanon Phra Athit op een bus nr. 3 te wachten.
Zodra een oude vrouw me aanspreekt over mijn grijze haar weet ik dat er geen weg meer terug is. Ze moet hard lachen dat we beiden wit haar hebben. Dat is iets wat je in Thailand niet vaak zal zien want wit haar is een teken van ouderdom en zwakte. Ik mag dan wel acht en vijftig jaar zijn maar dat is geen reden om op te geven. De ene na de andere oude rode stadsbus komt voorbij maar geen van de bussen draagt het bevrijdende nr. 3. Wanneer de bus eindelijk verschijnt is geen weg terug! Ik stap in, ontmantel mezelf in de rijdende, slingerende en schokkende, bus van mijn bagage en betaal de zeven baht aan de meer dan vriendelijke conductrice. Het kleine muntje van 25 satang dat ik van de conductrice terug krijg leg ik op een randje naast mijn zitplaats.
De ruim veertig minuten durende rit naar de Mo Chit busterminal is een oogopener. Wat ik enkele dagen geleden heb gemist straalt me nu tegemoet. Bangkok is ècht veranderd, Bangkok wordt mooier zonder iets van haar oude charmes te verliezen. Wat hou ik van deze stad die zo lang goed voor me is geweest. Ik weet zeker dat ik hier in 2020 weer terugkom om te doen wat ik de afgelopen negentien jaar heb gedaan.
De bus naar Nang Rong
Het kopen van een kaartje is nog net zo eenvoudig als vroeger. Twee kaartjes voor 482 baht. Voor nog een dertien euro ga ik een busreis, zonder een van tevoren in te schatten reistijd, naar de Isaan tegemoet. De bus is niet de jongste meer maar ik heb goede hoop dat het allemaal in orde zal komen. De geofferde bloemen worden gerangschikt achter de voorruit om de geesten goed te stemmen. De Boeddhabeelden worden vereert en de motor dreunt door om de airconditioning te voeden. Ik vraag me af wanneer de oude dieselmotor voor het laatst een pauze heeft gehad.
Zodra we de busterminal verlaten ligt 95% van de hoofdzakelijk Thaise passagiers te slapen. Sterker nog, ik blijk de enige buitenlander te zijn die aan boord is. De wereld buiten heeft mijn aandacht. Het duurt bijna twee uur voordat we Bangkok hebben verlaten. Maar dan komt er snelheid in onze reis. 265 Km te gaan geeft mijn GPS aan! Op de tv speelt een ongelofelijke wrede gewelddadige film terwijl ik me tegoed doe aan de eerste van mijn drie snacks voor deze reis. De tonijn salade sandwich van Oishi smaakt nog hetzelfde als tien jaar geleden. Groene thee spoelt de dode vis naar mijn maag.
En dan slaat ook bij mij de verveling toe! Knikkebollen, een tweede snack, een Japanse rijstrol met zeewier en viseieren. Je kan niets anders doen dan de rit uitzitten. Drie banken voor me braakt een peuter en de zure lucht alarmeert de conductrice van de bus. Na een stevige uitbrander begint de moeder aan het opruimen van het braaksel met een rol toiletpapier. Een tweede rol moet er aan te pas komen en ik zie de moeder tien baht betalen voor het witte rolletje.
Het braaksel mag dan worden opgezogen door het dunne zachte papier, de zure geur blijkt een stuk hardnekkiger. Twee jongens aan de andere kant van het gangpad beginnen nu ook te kokhalzen en ik moet denken aan een busreis in Laos van negentien jaar geleden. Toen kwam er ook nog een volle luier aan te pas! Aziaten kunnen nu eenmaal slecht tegen het slingeren van voertuigen met als gevolg dat er altijd wel een of twee onderweg moeten kotsen. Nog maar een slok koude thee en het tweede, en laatste, rijstrolletje moet er ook aan geloven.
In “Nang Rong” wordt ik langs de hoofdweg uit de bus gegooid, zomaar langs de weg zonder een aanknoop punt. Er zit niets anders op dan Peter te bellen. Peter is een oude vriend die ik hier ga bezoeken. Veel woorden worden er niet gewisseld want hij weet precies waar ik ben. Na drie kwartier wachten begin ik toch te twijfelen en besluit om nog maar een keer te bellen. En wat blijkt, hij zoekt me op de verkeerde plaats, namelijk in het busstation. De luie chauffeur heeft ervoor gekozen om de omweg naar het busstation niet te maken en me gewoon aan de hoofdweg te lozen.
Smile Home ResortSmile Home Resort 8
Het is een hartelijk welkom en we maken snelheid om mijn bagage in het “Smile Home Resort” af te gooien. Ik heb de hele dag niets gedaan en ben toch helemaal verzuurd! De kamer is fantastisch! Voor slechts 300 baht (€ 7,95) per nacht ben ik weer een paar dagen onder de pannen. We hebben elkaar genoeg te vertellen na zes jaar, het blijkt namelijk zo lang geleden dat we elkaar voor het laatst hebben gezien. Een bier, twee bier, en dan moeten we toch wat gaan eten. De drie snacks zijn niet genoeg na zo’n lange dag van reizen!
Pad Krapow Moo Kai Dao
Peter weet een leuk tentje, typisch Isaan, geen poespas maar gewoon goed eten voor een eerlijke prijs. Op dit moment voel ik me weer helemaal onderweg en thuis tegelijk. Dit is de geest van het reizen. Wat ben ik blij dat ik vanochtend niet op mijn bed ben blijven liggen!
Dus het is vandaag een spetterend begin aan mijn “Isaan Adventure 2018”! “Bob Seeger Greatest Hits” en een koude beer Leo op het nachtkastje terwijl ik dit schrijf, het leven kan haast niet mooier worden!

vrijdag 26 januari 2018

Thailand: Tussen de toeristen

Bangkok (Paragon One Residence) 316), vrijdag 26 januari 2018

Mijn laatste dag is Bangkok is alweer aangebroken en voor vandaag heb ik mijn plannen rigoureus gewijzigd. Ik ga niet meer naar de onontdekte plaatsen maar ik bezoek vandaag enkele van de grote toeristen trekpleisters van Bangkok. Zodra ik het bekende ontbijtje heb genuttigd ga ik op pad. Ik verlaat het hotel voor de afwisseling eens via de achteruitgang.
Ratchadamnoen
Enkele minuten later sta ik voor het voetgangersverkeerslicht te wachten om de brede weg genaamd “Ratchadamnoen” over te steken. Deze weg in het oude centrum van Bangkok is zo breed dat je twee keer moet wachten voordat je aan de overkant bent! De enorme foto’s van de overleden koning hangen nog steeds. Ik verwacht dat ze pas worden vervangen door foto’s van de nieuwe koning wanneer de weersinvloeden deze tot afval hebben gedecimeerd.
Het Bangkok in de oude wijk is mooi! Ik loop met een flinke omweg naar “Wat Po” een attractie die iedere bezoeker van Bangkok gezien moet hebben. Dit is een wijk met veel historie en veel overheidsgebouwen. Allemaal prima onderhouden en in westerse stijlen gebouwd.
Kleine markt
Maar ook het echte Thailand is hier nog in leven. Aan de oever van de centrale klong, een kanaal in het Thai, bezoek ik een kleine markt. Hoofdzakelijk groenten en fruit afgewisseld met enkele eetstalletjes. Het lijkt wel of er niemand in Thailand thuis een potje kookt!
Hoewel ik de GPS weer bij me draag hoef ik hem niet te gebruiken. Ik ken de weg wel rond Banglampoo! Eigenlijk kan je ook niet verkeerd lopen binnen de oude muren van het “Rattanakosin eiland”. Dit is de oude buurt waar de verschillende koningen, prinsen en prinsessen hun eigen paleizen met personeel hadden. Hoewel Bangkok pas 237 jaar de hoofdstad van Thailand, voorheen Siam, is barst het eiland uit haar voegen van de cultuur en geschiedenis.
Oldtimer langs de straatOldtimer langs de straat
Niet alleen oude gebouwen maar deze onverwachte en onbekende oldtimer zomaar in een smalle zijstraat maken Bangkok een bijzondere ervaring. Ik loop verder en kom bij een Chinese tempel waar de toeristen niet meer welkom zijn. Dat is een van de nadelen wanneer het toerisme te groot wordt voor een omgeving en de overvloed aan toeristen het dagelijks leven van de bewoners verstoren. Ik ben nog op het midden van de straat en een bewaker van de tempel gebaard me al dat het verboden is om foto’s te maken in èn om de tempel. Grote borden naast de ingang onderstrepen deze regel. Zonder ook maar een moment af te remmen of mijn camera op te richten loop ik zonder enige emotie op mijn gezicht langs de bewaker en vervolg mijn weg richting het “Grand Palace”.
Westerse gevelsWesterse gevels
Mooie gevels aan weerszijden van de straat die soms worden ontsiert door de compressors van de airconditioners.
Grand Palace
En daar is dan een van de parels in de kroon van Bangkok. Het “Grand Palace”, het huis van de koning. Het blijft een indrukwekkend gezicht die kleurrijke daken boven de dikke witte paleismuren.
Na de crematie
Ik loop met de klok mee rond het paleis en bekijk de overblijfselen van de koninklijke crematie van “Koning Bhumibol, Rama IX”. Dit is het koninklijke paviljoen waar het gezin en de familie van de koning de urn in ontvangst heeft genomen.
Grand Palace
Grand Palace
Ik sjok verder langs de dikke witte muur waar het opvallend rustig is. Totdat ik rechtsaf sla en richting de ingang van “Wat Po” loop. Hier staat een eindeloze rij minibusjes die de duizenden toeristen aan en afvoeren. De eerste verkopers klampen zich aan me en het wordt tijd om mijn rijbewijs tevoorschijn te halen. Een korte blik op het rijbewijs van bankpas formaat is voldoende om zelfs de meest toegewijde Thaise verkoper direct te doen omkeren.
Wat een drukte en wat een oplichting! Er staat een oude tandloze man, omhangen met Boeddha amuletten, dunne katoenen broeken te verhuren. Inkoop 60 baht, huur 50 baht en 50 baht borg staat er op een met de hand geschreven stuk golfkarton. Ik moet in mezelf lachen, hoeveel mensen zouden er gisteren tevergeefs naar deze man op zoek zijn geweest om hun borg terug te krijgen? De broeken zijn er in de kleuren van de regenboog en hebben allemaal de bekende olifanten opdruk.
De (rommel)markt, op de trottoirs tegenover het paleis is helemaal verdwenen! Dat is best wel jammer maar gezien de hoeveelheid toeristen die hier nu lopen was ook wel nodig. Ik moet in mezelf lachen, jaren geleden was Henk zo druk bezig met het filmen dat hij zonder het in de gaten te hebben op een honderdtal, op de grond uitgestalde, doosjes met cassettebandjes stapte met een bijzonder vreemd gekraak als gevolg. We zijn toen snel doorgelopen en de jonge Henk Hitchcock kreeg een hoofd zo rood als een biet!
Tuk-tuk vol toeristenVeel toeristen
Tuk-tuks gevuld met toeristen vertrekken en ik verbaas me over de eindeloze stroom toeristen die voorbij blijft lopen. Zo druk heb ik het hier in al die jaren nog nooit gezien! Het toerisme blijft maar groeien en zal zich straks moeten verplaatsen omdat het anders te vol wordt.
Na de crematie
Het koninklijke crematorium wordt voorzichtig ontmanteld en ik vraag me af wat ze ermee gaan doen. Alles wat de overleden koning heeft aangeraakt wordt als heilig beschouwd. Het is zelfs belangrijk om respectvol foto’s te maken van het crematorium.
Kip gebakken in rode kerrie
Gelukkig is het alweer tijd voor de lunch. Ik heb genoeg van de drukte en de toeristen. Zonder enige twijfel pas ik mijn schema voor de middag aan. Maar eerst een “kip gebakken in rode kerrie”, gewoon op een plastic krukje langs de weg. Voor 60 baht is dit weer een lunch die ik voor een miljoen niet had willen missen.
Bus nr. 47 brengt me naar de “MBK shopping mall”. In vroegere tijden een smeltkroes van gekopieerde goederen, goedkope restaurants en een verdwaalde goudwinkel. Nu is het winkelcentrum supermodern en misstaat niet naast de dure winkelcentra van Siam Square. Het heeft wel wat aan karakter verloren en er is geen kop koffie meer te krijgen voor een fatsoenlijke prijs. Ik loop wat rond in het winkelcentrum maar lang blijf ik hier niet!
Loopbrug bij MBK
We gaan op zoek naar een kop koffie! Zodra ik op de eerste verdieping naar buiten stap wordt ik verblind door weer een nieuwe loopbrug! Ook rond Siam Square zijn de voetgangers de lucht in gegaan! En de loopbruggen worden steeds mooier en afgewerkt met mooie architectuur en een vleugje kunst. Ze verbinden alle moderne winkelcentra met elkaar. Ook in het “Siam Paragon” zijn de kleinere koffie en donut ketens verdwenen! Het Starbucks koffie restaurant is flink gegroeid. En daar heb ik dus net geen zin in! Dat zijn westerse prijzen.
Mooie ijsjes
Op weg naar de uitgang passeer ik nog deze mooie ijsjes op een stokje. Ik kan het niet laten om deze kleine kunstwerkjes te fotograferen. In het “Central World” winkelcentrum blijkt dat ook hier de kleinere koffie ketens zijn verdrongen door de grotere. Dat is best wel jammer omdat vooral die kleinere cafeetjes heel gezellig, en persoonlijk, waren. Teleurgesteld ga ik op zoek naar een bus nr. 2 die me weer naar het hotel zal brengen. Met een blikje cola achter mijn kiezen zit ik in de, door de middagspits, voortkruipende bus op weg naar mijn hotel. Ik denk na over de anticlimax van deze middag. Lang heb ik niet getreurd want ik weet dat ik mijn verblijf in Bangkok ga afsluiten met culinair vuurwerk!
Goedenavond Bangkok
Na een korte pauze op mijn kamer, met een gratis kop oploskoffie, vertrek ik om half zes naar mijn vaste plek aan de rivier. Met een koud biertje in de hand geniet ik van de ondergaande zon en de activiteiten op het water. Ik ben erg blij dat ik weer naar Bangkok ben gekomen ondanks dat ik enkele vrienden niet heb kunnen ontmoeten.
UntitledShoarma @ Shoshana
Voordat het helemaal donker is vertrek ik voor mijn afscheidsmaaltijd in het nu wereldberoemde “Shoshana Restaurant”. We gingen hier in 1999 al eten! Meestal zat Kris tegenover of naast me. Het complete shoarma menu is nog precies hetzelfde! Het zal wel wat duurder zijn geworden maar daar hoor je niemand over praten bij deze hoge kwaliteit. Mijn bord gaat helemaal leeg en alles wordt weggespoeld met een grote fles Leo bier. 325 baht is de schade. Dat is niet goedkoop voor Thailand maar Bangkok is dan eigenlijk ook geen Thailand meer. Rond de toeristen knooppunten worden vaak westerse prijzen gerekend.
Dakloos in Bangkok
Om half negen ga ik richting mijn kamer omdat ik morgen weer vroeg op moet. Het is reisdag en dan moet ik fit zijn. Vijf uur met een kater in een bus is geen pretje! Voor de klagers onder jullie heb ik nog maar even een foto gemaakt van een dronken dakloze in Bangkok. Wanneer je denkt dat je het slecht hebt kan je altijd nog even terugkijken!

donderdag 25 januari 2018

Thailand: Een rondje Bangkok

Bangkok (Paragon One Residence) 316), donderdag 25 januari 2018

Wat maakt dat mensen vijf en twintig jaar op rij naar dezelfde bestemming voor hun vakantie gaan? Zijn het de herinneringen? Zijn het de jaarlijkse veranderingen? Zijn het de goede ervaringen? Is het gemakzucht? Òf is het een mengeling van gezond verstand en emotie? Ik stel mezelf deze vraag ook en kan voor mezelf niet tot een eenduidig antwoord komen. Bangkok heeft me altijd aangetrokken. Vanaf het eerste moment dat ik een ticket met Kuwait Airlines naar Thailand boekte.
“Bangkok, Oriental City”, klinkt haast bij iedereen van mijn generatie als muziek in de oren. “One Night in Bangkok”, is het nummer uit de musical Chess dat is geïnspireerd door de schaakstrijd tussen Bobby Fischer en Boris Spasski.
Bangkok is moeilijk te omschrijven, Bangkok is heel bijzonder en kent geen gelijke in Azië. Bangkok is een symfonie van geluiden, geuren en indrukken. De geur van gerooste kip, gebakken chilipepers en kruiden vermengd met een vleugje riolering. Het hoge gebrom van een Tuk-tuk met op de achtergrond het zachtjes zingen van de monniken in een tempel, een mengeling van kleuren zoals ik zelden in de wereld heb ervaren. Vandaag gaan we een rondje Bangkok maken zoals we dat negentien jaar geleden ook deden.
Ontbijt Paragon One Residence € 1,50
Het ontbijt in het “Paragon One Residence” zal nooit een prijs winnen maar daartegenover staat dat het doeltreffend, voedzaam en goed geprijsd is. Naast me zit een jong Russisch stel dat de èchte Thaise levensstijl wil ervaren achter een bord gebakken rijst met daarop een gebakken ei. Het meisje kijkt jaloers naar mijn bordje. Hij zal wel erg dominant zijn? Mij smaakt het in ieder geval prima terwijl de stugge Rus, de nog volle, borden in de winkelwagen voor de vuile vaat zet. Dat zal straks wel een gouden bogen worden met French Fries en een grote Coke.
Oude bussen lijn 2 in Bangkok
Mijn bordje is helemaal leeg en ik ben er helemaal klaar voor. Bus nummer 2 naar Pantip Plaza voor de eerste herinneringen. Bus 2 reed negentien jaar geleden ook al rond en ik vrees dat ze over negentien jaar ook nog steeds zal rondrijden. Hoe kan het ook anders? De busrit van ruim een half uur kost slechts 6,75 baht, minder dan twintig eurocent. Vroeger deden we deze rit alleen al om goedkoop in het Pantip Plaza te gaan eten! Onderweg valt het meteen op dat er heel veel woontorens zijn gebouwd. Bangkok barst uit haar voegen en zal dus de hoogte in moeten.
Pantip slaapt nog op dit vroege uur en is van centrum van de illegale kopieën verandert in een volwaardig winkelcentrum voor consumenten elektronica. Alles is vernieuwd met uitzondering van de toiletten, die zijn nog steeds van een twijfelachtige kwaliteit. Gelukkig heb ik zelf toiletpapier bij me. In een gordijn van sigarettenrook ontspan ik me en hoor mijn buurmannen ontspannend kreunen. Een Thais dieet zorgt in ieder geval niet voor verstoppingen!
Nieuwe loopbruggen bij Isetan
De ochtend koffie schiet erbij in omdat al mijn favoriete koffietentjes langs de “Thanon Phetchaburi” in Pratunam zijn verdwenen. Er zijn nu andere restaurants of winkels voor in de plaats gekomen die waarschijnlijk de hoge huren wel kunnen opbrengen. Zodra ik de hoek om ga val ik stil en staar naar de enorme loopbruggen die hier tijdens mijn afwezigheid zijn gebouwd. Voetgangers gaan nu de lucht in, net als in Hong Kong. Heerlijk wandelen zonder dat het verkeer je stoort, en andersom natuurlijk ook. De voetgangers laveren niet meer door het drukke verkeer om aan de overkant van de brede weg te komen.
Een park in aanlegVeerboten
Vanaf de loopbrug staat me nog een verrassing te wachten. Ze zijn namelijk tussen het “Isetan warenhuis” en de klong een heus park aan het aanleggen. Bangkok gaat eindelijk vergroenen en stenen omruilen voor parken. Een grote stap om de stad leefbaarder te maken en zo ook meteen meer toeristen te trekken. Toeristen? Ja, toeristen, wat is het hier verschrikkelijk druk! Waar Pattaya achterblijft bij de groei van het toerisme is het hier wel heel erg druk.
Hoewel het nog geen tijd is om te lunchen ga ik bij een van de grootste “Big C winkelcentra” van Thailand naar binnen. Hier is een foodcourt dat haar kwaliteit al jaren geleden heeft bewezen. In een ooghoek vang ik het koffieapparaat van McCafé op. Dit is een echt apparaat, Italiaanse stijl, niet zo’n met die vreselijke siroop. Om zeker te zijn van mijn zaak controleer ik eerst het siroop apparaat van het gewone McDonalds restaurant. Mijn verdenkingen kloppen.
‘Een grote zwarte koffie graag?’
De enorme kop wordt geserveerd en ruikt hemels. Zou dat de marketing afdeling van de gouden bogen zijn geweest? Slechte koffie in het restaurant en goede koffie in het café! Ik heb mijn twijfels of het meer opbrengt. Ik zie helemaal niemand in het restaurant koffie drinken. Een ontbijttje kunnen ze ook wel vergeten! Ik hoop niet dat deze trend zich over heel Azië verspreid.
Pittige spaghetti met kip
De pittige spaghetti met bbq-kip is heerlijk. Het is niet teveel maar het is net genoeg en ik spoel het met plezier weg met een Coke Zero. Weer een oude herinnering aangevinkt op mijn denkbeeldige lijst voor vandaag.
Untitled
Langs de "Erawan Shrine” waar het dag en nacht druk is. Loop ik richting het “Siam BTS station”.
Twee koningen
Twee koningen van Siam, vader en zoon, kleur en zwart/wit, de een dood en de andere levend. Het leven gaat door, ook in Thailand die haar koning na meer dan zeventig jaar moet missen. De koning die door het volk onvoorwaardelijk is vereerd. Rama IX had een bijna god status.
Renoveren werkt
Wat me tijdens mijn wandeling ook opvalt is dat het slopen van gebouwen plaats lijkt te hebben gemaakt voor renovatie en restauratie. Hebben ze het in Thailand dan eindelijk ook begrepen? Dat het verleden de brug naar de toekomst is. Om me heen hoor ik veel verschillende talen.
Altijd spits
De drukte onder me is alleen maar groter geworden. Meer toeristen betekend meer taxi’s, het aantal tuk-tuk’s lijkt heel erg te zijn afgenomen. Dat is wel een beetje jammer want dit iconisch vervoermiddel is onlosmakelijk verbonden met Bangkok.
Zittende manZittende manZittende man
Na een korte rit in een overvolle skytrain stap ik uit op het “Chong Nonsi BTS station”. Vanaf het perron zie ik al veel veranderingen. Mijn nieuwsgierigheid wordt gewekt door een enorm beeld van een zittend persoon.
Hoger en hoger
Een golf van positiviteit rolt door de oude stad. Er worden veel oude betonnen shophouses gesloopt en op het vrijgekomen land verrijzen moderne glazen tempels van cultuur of torenhoge woonsilo’s. De een nog mooier ontworpen dan de andere, veelal omgeven door moderne , Thaise, kunst. De oude Chinese begraafplaats aan “Silom Road” heeft na twintig jaar de strijd tegen het grote geld verloren. Een hoge staalplaten afscheiding verhuld het ruimen van de eeuwenoude graven. Vooruitgang gaat boven historie! Geld overwint uiteindelijk van alle principes.
GeestenhuisjeGeestenhuisje
Maar ook de oude tradities blijven in leven. Geestenhuisjes, waar de geesten van het land en de gebouwen wonen. Er wordt dagelijks wierook, eten en drinken geofferd aan deze geesten om ze gelukkig en tevreden te stemmen. Wanneer de geesten gelukkig zijn dan zijn de bewoners van het huis beschermd tegen slechte geesten en het onlosmakelijke daarmee verbonden ongeluk.
Aan de rivier
Mijn dag zit er bijna op. Als laatste neem ik de veerboot over de “Chao Phraya” rivier terug naar “Phra Athit Ferry Pier”. Helaas is deze vorm van het openbaar vervoer niet opgewaardeerd in de afgelopen negentien jaar. Vandaag de dag zorgt de enorme stroom toeristen voor een ongemak. Ze verstoppen het populaire openbare vervoer voor de gewone man. Ook de Thai zijn er zichtbaar niet blij mee. Vroeger was het geen enkel probleem en vaak voeren we op het dak de hele rivier op en neer.
Op de boot blijven ze maar fluiten en een megafoon schalt: ‘Inside, inside, you falang, go inside, inside, inside, you falang, go inside, inside,….’.
Na vijf minuten toeteren mijn oren en ben ik in een constant gevecht met de Russische jeugd om een plekje aan de reling van de veerboot zodat ik een glimp van de rivier en het leven langs de rivier kan opvangen. Na elke halte begint de megafoon weer haar onbelangrijke en onmogelijke bericht te schallen. Zonder resultaat! Bij het verlaten van de van de veerboot valt er een last van mijn schouders. Dit zal voorlopig wel de laatste keer met de rivierboot zijn geweest voordat het stadsbestuur de boten heeft vernieuwd en/of het vaarschema heeft aangepast.
Pad Krapow Gai
De kleine lunch is al verteert en hoewel het nog veel te vroeg is voor het avond eten schiet ik bij het eerste de beste restaurantje aan “Phra Athit Road” naar binnen. Mijn geliefde “Pad Krapow Gai Kai Dao” wordt besteld en even later zit ik voor twee euro te genieten van dit Thaise gerecht.
Hoewel er velen zijn die menen dat de “Tom Yum Kung”, zoetzure soep met garnalen, het meest traditionele gerecht in Thailand is hou ik me vast aan de “Pad Krapow”, gebakken heilige basilicum met vlees, vis of groente. Het komt namelijk in alle vormen en verschijningen op de menukaarten door heel Thailand voor. Het is en blijft mijn favoriete gerecht dat we ook vaak in Nederland eten.
Mijn lange dag zit er bijna op. Er rest me alleen nog bier drinken en misschien nog wat te eten. Bangkok, je kan het haten en liefhebben tegelijkertijd. Ik heb een hele mooie dag achter de rug en veel van het oude Bangkok gezien.
Het geboortehuis van het broodje in Bangkok
Als laatste een foto van een nooit verwijderd reclamebord. Dit is de geboorteplaats van het volkorenbrood in Bangkok. Hier was het vijftien jaar geleden altijd vol met rugzakartiesten die genoten van een volkoren baguette met uiteenlopend beleg.
Proost, morgen een andere route!
Copyright/Disclaimer