zondag 31 mei 2009

Japan, 40.000 zielen in één klap

Fukuoka, 31 mei 2009

We zitten nu in Fukuoka en dat is onze uitvalsbasis voor het uiterste westen van Japan. Zes nachten in totaal met vijf drukke dagen. Nadat we gisteren weer hebben genoten van “het Nederland in den verre” gaan we vandaag naar een plaats waar het noodlot op een afgrijselijke manier heeft toegeslagen.
Hier viel om 11:02 op 9 augustus 1945 de tweede atoombom op Japan. Een noodlottige samenloop van omstandigheden omdat
a: het dikke wolkendek boven Kokura het onmogelijk maakte de oorspronkelijke doelen te lokaliseren.
En b: een kleine opening in het wolkendek boven Nagasaki.
Maakten dat de leider van de operatie “Charles W. Sweeney” besloot om de bom “Fat Man” op Nagasaki te laten vallen. Vanuit de “Bockscar” zag de bemanning de paddestoel wolk boven de wolken verschijnen en de missie was geslaagd.
Wanneer een stad met de grond is gelijkgemaakt valt er natuurlijk niet veel meer te zien. Maar toch, een stad die zo belangrijk is geweest in de moderne geschiedenis kan niet worden overgeslagen. Er is natuurlijk een monument en een museum aan dit afschuwelijke moment uit de geschiedenis gewijd.
Opnieuw een snelle trein en een comfortabele rit naar Nagasaki. We konden onze ogen niet geloven! Houten parketvloeren en leren bekleding in de trein! Waarom kan dat nu niet in Nederland? De zon stond aan een stralend blauwe hemel toen we het station verlieten. We hebben het hier enorm naar ons zin en genieten met volle teugen.
Na het indrukwekkende bezoek aan het park en het museum ging ik achter Tettje aan die nu het kaartlezen al aardig onder de knie begon te krijgen. Een oude brug die het bombardement had overleefd was nog het laatste wat we wilden bezoeken. Koffie en een koekje, lekker eten en een paar biertjes voor het slapen gaan. Tettje heeft het heel goed naar zijn zin in de hostels. Dit zal zeker een vervolg krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?