zaterdag 30 mei 2009

Japan, een Nederlands tintje

Fukuoka, 30 mei 2009

Meer dan 400 jaar zijn er contacten tussen Japan en Nederland. Eerst natuurlijk alleen voor de handel en het was zelfs zo geregeld dat Nederland als enig westers land handel mocht drijven, mits ze niet probeerden missionarissen aan land te zetten. Die handel was geconcentreerd op een klein eilandje in de baai van Nagasaki.
Deze onbelangrijke plaats zou nooit bekendheid hebben gekregen als het wolkendek zich om 11:02 op 9 augustus 1945 niet had geopend. Maar hierover later!
De Japanners hebben ook een fascinatie voor Nederland en de naam Anton Geesink werd zelfs nog een keer genoemd toen we vertelden dat we uit Nederland kwamen. Ze zijn hier nog steeds niet vergeten dat onze Anton hier in het land van de Judo op de Olympische Spelen van 1964 in Tokyo de gouden medaille wegsnoepte voor de neus van honderdduizenden fanatieke Japanners. Hij wist in de finale de Japanner Akio Kaminaga te verslaan en dit verlies kwam hard aan bij het Japanse thuispubliek.
Na een lange reisdag en een goede nacht slapen in het Khaosan Fukuoka Hostel was het dus weer tijd om op pad te gaan. Vandaag gingen we een pretpark bezoeken! Niet de “Japanse Efteling” of “Disneyland Japan” maar een park met de toepasselijke naam, “Huis ten Bosch”.
We moeten “Huis ten Bosch” niet verwisselen met “Huis ten Bosch”! In de eerste woont de koningin en de tweede is een pretpark met Nederland als thema.

Natuurlijk gingen we weer “kogelen” zoals we nu het reizen met de snelle treinen oneerbiedig noemen. Bij aankomst op station “Huis ten Bosch”, het park heeft een eigen station, konden wij onze ogen niet geloven. In de verte achter het Rijksmuseum zagen we molens met draaiende wieken in bloemenvelden en de Utrechtse Dom toornde hoog boven dit alles uit. We keken elkaar verbaasd aan en de Japanners die met ons de trein verlieten keken op hun beurt ons weer verbaasd aan.
De rondwandeling was langs bekende plaatsen en het is teveel om het allemaal te vertellen. Dus hier zijn de foto’s:
Van Japan 2009, deel 2

Van Japan 2009, deel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?