zaterdag 23 mei 2009

Japan, een mooie betonnen bunker

Nagoya, 23 mei 2009

Het was dus inderdaad een heel klein kamertje. Een minuscuul schuifraampje in het met staalgaas versterkte matglas zou open blijven om voor wat frisse lucht te zorgen. Dat zou geen probleem zijn want de kier onder de deur van onze kamer was zo groot dat je gemakkelijk de gouden gids van Tokyo eronder door zou kunnen schuiven.
Geen geklaag over het kleine kamertje meer dus maar weer terug naar de realiteit. Ook in Nagoya hadden we een McDonald’s kunnen lokaliseren zodat het gebruikelijke ontbijt ook in deze miljoenenstad was veiliggesteld. Na het ontbijt stond één van de weinige bezienswaardigheden in deze op het programma.
Ook deze Japanse industriestad heeft in de tweede wereldoorlog veel bombardementen te verduren gehad. In één van de laatste momenten van de gewapende strijd was helaas het eeuwenoude kasteel geraakt en volledig in de as gelegd. Ook dit mooie unieke overblijfsel uit de Japanse geschiedenis is herbouwd met moderne materialen. Het resultaat is een mooie betonnen bunker die er echt uitziet maar die in de Efteling niet zou misstaan.
De lokatie in het oude kasteelpark midden in de stad is natuurlijk ook mooi maar veel valt er niet over te vertellen. Voor een moment zagen we in onze gedachten de Samoerai op hun paarden door de bossen van het oude Japan rijden. Toyota’s, Suzuki’s en Mazda’s hebben tegenwoordig hun plaatsen ingenomen. In het kasteel was er ook een interessante expositie over hoe het er vroeger allemaal aan toe ging in en om de kastelen.

Maar het meest interessante van vandaag was het Sushi en Sashimi restaurant van deze avond. Schoorvoetend gingen we naar binnen en zochten een plaatsje aan de lopende band. Mies Bouwman schoot nog even door mijn hoofd. Haar populaire spelprogramma “ Één van de acht” was aan het begin van de jaren zeventig vaste kost bij ons thuis en eindigde altijd met een deelnemer achter de lopende band.

Toen Tettje en ik klaar waren met het eten kon ik de bordjes met de kunstig gemaakte hapjes al niet meer voor de geest halen. Morgen verder naar Kyoto waar ons ook weer een druk programma te wachten staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?