zondag 19 januari 2020

Thailand: Pattaya, een veranderende stad aan de zee

Verlaten
Pattaya (Boxing Roo Hotel) 9), zondag 19 januari 2020

Na vier dagen in Pattaya kijk ik terug naar de eens zo bruisende stad. Wat er hier is gebeurd is moeilijk voor te stellen wanneer je deze plaats nooit hebt bezocht. De verandering is al jaren geleden ingezet. Waar vroeger alle nieuwe gebouwen een onophoudelijke nieuwe stroom aan massagesalons, Europese en Australische restaurants en bars opleverde lijkt die stroom nu opgedroogd. Het gezegde 'Vele varkens maken de spoeling dun’ gaat hier al jaren op! Zoals overal in de zakenwereld blijven de beste en de drukste bestaan. Het is een markt die bestaat uit een wankele mix van kwaliteit, gunnen en gezelligheid.
De verandering in de uitgaanswereld van Pattaya, en dan met de nadruk op de meisjes uit de Isaan, is overal merkbaar. Ook die stroom van lijkt nu op te drogen. De prijzen stijgen en de meisjes zijn langzaam vervangen door wat oudere vrouwen, veelal weduwen of verlaten door hun mannen. Die nieuwe golf gaat veelal ook niet meer de hele avond in de bar zitten maar vinden hun klanten via de velen groepen op de sociale media. Liefde is nog steeds goede handel maar wel in een andere vorm. Het Pattaya zoals wij het kennen van 15 à 20 jaar geleden komt nooit meer terug. Dat staat als een paal boven water.
Toch hoeft Pattaya als vakantiebestemming niet te wanhopen want na de Amerikanen, Europeanen, Australiërs, Russen, Indiërs en Chinezen hebben nu ook de Thai zelf Pattaya ontdekt. Pattaya ligt tenslotte maar anderhalf uur rijden van Bangkok en daardoor is het een ideale weekend bestemming om de stank en de smorende hitte van de stad te ontvluchten.
Maar wat betekend dat voor de velen expats die al jaren in Pattaya wonen? Nou, eigenlijk helemaal niets. Zij doen gewoon de dagelijkse boodschappen in de supermarkt en kijken naar de Nederlandse TV. Er zullen altijd plaatsen overblijven in Pattaya waar je nog een broodje kroket of een sateetje met patat kan gaan eten.
De massagesalons zullen hoogstwaarschijnlijk als eerste verdwijnen, en dat is geen “happy ending”! Wellicht zal dat uiteindelijk voor alle zaken aan de doorgaande straten zijn die hoofdzakelijk voor buitenlandse toeristen zijn opgezet gebeuren. Van tandartsen tot en met souvenirwinkels. Maar wat zal er dan met al die ruimte op de begane grond gaan gebeuren? Niemand die het weet! De huidige huurprijzen zijn niet in ieder geval niet houdbaar en wij weten allemaal dat de Thaise investeerders het liever leeg laten staan dan dat ze de huur met de helft verminderen.
De toekomst is onzeker maar zeker niet hopeloos. Pattaya was en blijft een mooie vakantiebestemming. Het is alleen duurder geworden en veranderd. Dat is voor iedere toerist een eigen keuze! Maar ook het meer onontdekte Thailand wordt steeds aantrekkelijker! Een paar weken in de Isaan in een 4 sterrenhotel met een zwembad kan zo maar een aantrekkelijk alternatief zijn.

Op onze eerste ochtend ben ik al vroeg wakker door het verkeer dat luid schreeuwend over de straat voor het hotel na de lange nacht huiswaarts keert. Ook zo’n punt waar steeds meer bezoekers een hekel aan krijgen. Geluidsoverlast ’s nachts. Tenminste wanneer je ze tijdens de gesprekken moet geloven.
Het is iets over zes wanneer ik de koffie voor de eerste keer opschenk en mijn vaste zitplaats op het enorme balkon inneem. Motoren met open uitlaten en pick-up trucks met geluidsinstallaties zo groot dat ze voor de voortstuwing al voldoende zouden zijn. Een kakofonie van stedelijke jungle geluiden aangevuld met de onzichtbare geluidsgolven van een basdreun die ritmisch zachtjes in je maag stompt. Goedemorgen Pattaya, een heel andere wereld dan Angeles City.
Na twee bakkies koffie stap ik net voor zeven uur de zijdeur van het “Boxing Roo Hotel” uit. Het is nog aangenaam koel en de lucht is licht bewolkt, er breekt een mooie dag aan. 
Soi Leng Kee
Enkele minuten later sta ik oog in oog met een slachtoffer van de achteruitgang van het toerisme. Wat eens het respectabele “Retox Restaurant” was is nu veranderd in een braak liggend terrein met de laatste resten puin op een betegelde vloer. Voor een moment denk ik aan de vele Engelse ontbijten, een zeer gewild gerecht in Pattaya, die ik hier heb genuttigd. Ik heb daar ook nog wel eens een nacht in het aangrenzende hotel met dezelfde naam geslapen. Alleen daar heb ik minder goede herinneringen aan.  
Soi LK MetroMIKE Shopping Mall
Het is stil op straat! Het is natuurlijk pas half acht maar ik kan me tijden herinneren dat het om zes uur ’s morgens al spitsuur was. Het is treurig, er hangt ook een tragische sfeer alsof er zich een ramp heeft voltrokken. Ik denk aan een SF-film waarin het grootste gedeelte van de mensheid door een dodelijk virus is uitgewist. Een virus waar ik steeds meer over lees lijkt nu in China te woeden. 
MIKE Shopping Mall
Met een omweg loop ik naar “Friendship Supermarket” om een tasje ontbijt in te slaan. “MIKE" blijft maar bouwen en ook zijn oude winkelcentrum krijgt een facelift om weer voor de komende jaren mee te kunnen komen in het winkelgeweld van de enorme winkelcentra. Ik schud zachtjes mijn hoofd en loop verder langs de boulevard van Pattaya. De golven breken op het lege strand dat wacht op de toeristen die het komende weekend weer komen.      
Kip kerrieJapanse lunchYakisobaPanaeng CurryKip kerrieVarkens schnitzel
De afgelopen vier dagen zijn snel voorbij gegaan! Eigenlijk hebben we uitgerust, ik heb elke middag wat bier gedronken en veel, en lekker, gegeten. De beste plaatsen van deze laatste dagen: Big-C foodcourt, “Hachiban Ramen” en niet te vergeten “Malee House” in Soi Lengkee. De dagmenu’s zijn super geprijsd en de kwaliteit van het eten uitstekend. Verse broodjes, ham en kaas kwamen elke ochtend van “Friendship Supermarket”. Thailand is niet goedkoop meer maar het is er nog steeds goed vertoeven. 
Genieten op het balkon
Voor mij is het de stilte voor de storm! Ik heb maar weinig voor te bereiden want het zijn de door mij platgelopen paden die we gaan betreden de komende weken. Na de tegenslagen met de visa heb ik alles om moeten zetten om niet in de problemen te komen. Hotels geannuleerd en tickets en hotelboekingen verloren. Het reizen wordt alleen maar moeilijker voor onafhankelijke reizigers. Voor ons, wij doen eerst nog een weekje Bangkok waarna we een mooi einde aan deze reis gaan maken. Morgen vroeg op om met de taxi van “Instyle Private Car Service” (+66 84 639 5192) naar Bangkok te gaan!
Copyright/Disclaimer