dinsdag 10 april 2012

Nederland: Markt


Zaltbommel

Na het treurige weer van gisteren is het vandaag niet veel beter. Zodra we deze ochtend de gordijnen open hebben geschoven zien we de regen neerdalen. Gisteren hebben we de hele dag kunnen luieren, vandaag moeten we er weer tegen aan. De nieuwe oven brandt elke dag! Vandaag zijn het verse afgebakken pistolets voor het ontbijt. Lyka heeft zich goed aangepast aan het eten in Nederland maar de lage buitentemperatuur geeft haar nog wat problemen.
We stappen de regen in en gaan op pad om mijn defecte GPS naar Garmin op te sturen. In het postagentschap bij de lokale Bruna bied ik het kleine doosje aan. Lyka kijkt mee over mijn schouder en vraagt waarom de post in Nederland zo duur is. Een korte uitleg over aangetekend en EMS is voldoende. Ik heb ook meteen het idee dat ze zich hier heel snel aanpast in het dagelijkse leven.
De markt is niet oer-Nederlands maar het is toch een bijzondere ervaring voor mensen uit een ver vreemd land. De regen en de klapperende zeilen, de kleine prijzen op de handgeschreven kartonnen bordjes, het fruit en de kaas, de viskraam en de kippenboer. Ik probeer het door haar ogen te zien en denk na over de markt met hondenvlees die ik in Hanoi heb bezocht. Dat was een vreemde ervaring voor mij zoals dit een vreemde ervaring voor Lyka is.
De Albert Heijn is door Lyka al omgedoopt tot Appie en ze weet al een beetje de weg door de supermarkt. We werken samen het boodschappenlijstje af en ik voeg weer een onbekend etenswaar toe. Voor een moment denk ik weer aan de haring van gisteren die ze niet wilde eten? En dat na een slok vocht van de oester!
En nu op weg naar de notaris en het gemeentehuis! De regen bleef maar neerdalen en dik ingepakt met een regenjas aan namen we de eerste hindernis, de notaris. Helaas was Notaris Zondervan in bespreking zodat we het met zijn medewerkster moesten doen. De details werden doorgesproken en deze week zou ik de offerte en het concept van mijn testament ontvangen. Per email vanzelfsprekend.
In het gemeentehuis was het wat ingewikkelder! Onze getuigen werden aangemeld en van één van de getuigen moest ik een kopie van zijn identiteitsbewijs aanleveren omdat hij niet in de gemeente Zaltbommel woonachtig is. Dat was dan voor morgen. Er was ook nog een zaak dat we de IND in Den Bosch moesten bezoeken. Wat moet dat moet en van uitstel komt afstel. Dus eerst maar even naar huis voor een broodje kroket.
Lyka houd van de trein en ook over de afstanden die we lopen hoor ik haar weinig klagen. Op weg naar Den Bosch zat ze weer vol met vragen over de IND die ik ook niet kon beantwoorden. Die vragen zouden dus in Den Bosch wel beantwoord worden.
De formulieren die ik mee had gekregen van het gemeentehuis waren niet op onze situatie toepasselijk maar we waren niet voor niets naar de IND in Den Bosch gegaan. Nu kon ik eindelijk eens zelf met de mensen praten en toetsen hoe streng ze daar waren. En ze waren streng!
Natuurlijk moeten we straks de weg via de MVV bewandelen om voor Lyka een verblijfsvergunning te bemachtigen. De eerste hindernis is de verguisde inburgeringstoets. Ik kan de achterliggende gedachte daarvan wel begrijpen en ik stimuleer Lyka al heel veel om zo snel mogelijk een beetje Nederlands te leren. En gelukkig ziet ze zelf ook de noodzaak hier van in.
Een ander antwoord van de medewerkster van de IND stemde me minder vrolijk! Als ze denken dat je de verblijfsvergunning als een inreisvisum gebruikt dan kan hij zo maar worden ingetrokken. Je kan en mag wel op vakantie maar je moet minstens negen maanden aaneengesloten in Nederland zijn, en daar wordt ik niet vrolijk van! Dan wordt het dus overwinteren in Indonesië en Maleisië.
Winkelen kunnen ze als de beste en op deze dag moesten we natuurlijk ook even de stad in om wat laarsjes en een jasja te bekijken. Beide werden afgekeurd om onbegrijpelijke redenen. Wel arriveerde de lang verwachtte iPhone 4S. Voor Lyka want ik heb genoeg aan mijn oude iPhone. De belangrijkste reden voor de aanschaf was het goede aanbod van Hi. En de camera natuurlijk!
Lyka lijkt al gewend aan Nederland en oefent overal de Nederlandse taal, het tellen, de dagen van de week en kleuren komen nu vaak voorbij. Natuurlijk zijn de g, de ch, de uu en de ui het moeilijkst!
Varkenslapjes met broccoli en gekookte aardappels voor het avondeten. Ze heeft er geen enkel probleem mee hoewel ze wel vraagt wanneer we een keer rijst eten.

2 opmerkingen:

  1. Dag Jiel & Lyka, welkom in Europa! Jiel, gebruik je je ouwe e-mail adres van indertijd nog steeds?

    BeantwoordenVerwijderen

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?