donderdag 5 april 2012

Nederland: een korte nacht

Zaltbommel

Na ongeveer zes uur slaap staan we opgewekt maar nog steeds vermoeid op. We kunnen het nog moeilijk geloven maar we zijn in Nederland. Deze eerste dag, de donderdag voor Hemelvaartsdag, is een hele belangrijke dag voor ons. Natuurlijk wat ons na zo’n lang verblijf in de tropen opvalt is het koude weer. En het is guur! Dat weerhoud ons er niet van om na een Hollands ontbijt van volkoren boterhammen met komijnekaas en cervelaatworst op de fiets richting de Hogeweg te stappen.
Onderweg zijn we een vreemde vertoning! Lyka achterop de fiets is een blikvanger. We zijn op weg naar het gemeentehuis waar we in ondertrouw gaan. De details worden met de ambtenaar van de burgerlijke stand doorgenomen en de datum wordt vastgelegd. De grote dag ligt nu eindelijk binnen bereik van ons. Verlost van weer een onzekerheid stappen we samen op de fiets om weer naar huis te gaan.

Na een lunch van vers brood en champignonsoep is de tweede taak vandaag een bezoek aan het politie bureau. Ik begrijp het ook niet waarom maar ik moet haar verblijf in Zaltbommel melden bij de lokale politie. Ze geniet van de wandeling in een zwak voorjaarszonnetje.
‘I like this town!’, zegt ze zachtjes.
‘It is clean and green!’

En dat klinkt me als muziek in de oren. Op de terugweg bezoeken we de Albert Heijn want er moet tenslotte ook gegeten worden. Ze kijkt haar ogen uit over het enorme assortiment in de supermarkt. Natuurlijk lopen we veel bekenden tegen het lijf en worden er heel wat handen geschut. En dit gaan we voortaan elke dag doen! Lekker met z’n tweeën naar de supermarkten van Zaltbommel.
De kleine trek zo rond vier uur wordt gestild met een slaatje. Voorzichtig proeft ze van het zoetzure aardappel gerecht. Het duurt niet lang of er verschijnt een brede glimlach op haar gezicht.

‘Lekkerrrrr!’, roept ze terwijl ze langzaam het plastic bakje leeg lepelt.
Onze dag zit er op en we genieten van de rust, Facebook en de eerste verhalen schrijven. Ik observeer goed hoe ze omgaat met alle nieuwe ervaringen in deze geheel vreemde wereld voor haar. Het valt mij ook dat voor mij geheel normale zaken toch vreemd kunnen zijn. Ik leef me in in haar wereld en denk terug aan de eerste keer dat ik samen met Marieke in Bangkok arriveerde.

Rode kool met verse worst is en blijft één van mijn favoriete gerechten, zeker als het zo koud is!

3 opmerkingen:

 1. Leuk om de eerste ervaringen van Lyka te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk Jielus en in ondertrouw. Van harte gefeliciteerd en heel veel geluk samen.

  Groetjes Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar.
  Schoon, fris en koud Nederland.
  En als straks de bladeren weer op de bomen zitten is het nog groener.
  Worstenbroodjes al eens geprobeerd?

  Eric

  BeantwoordenVerwijderen

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?