dinsdag 28 juli 2009

Maleisië, bekijk het eens van een andere kant!

Melaka, 28 juli 2009

Ik ben nu alweer een week op pad in Maleisië en heb enorm veel toeristen ontmoet en gesproken. Wat nog het meest opvalt is de hoeveelheid Nederlandse toeristen in Maleisië. Natuurlijk praat ik met al die mensen over het hoe en vooral waarom ze in Maleisië op vakantie zijn. Geografisch gezien is het de enige veilige overgebleven exotische bestemming met stranden en jungle in zuidoost Azië. Althans, volgens de toeristen zelf.
Op mijn vraag, “waarom naar Maleisië kreeg ik opvallend vaak de volgende antwoorden:

We zijn al een paar keer in Thailand geweest.
Thailand is te gevaarlijk of te onrustig op het ogenblik.
We vonden Thailand de laatste keer te duur geworden.
Indonesië is misschien te gevaarlijk met die bommen.
In Sri Lanka is de oorlog net voorbij.
De Filippijnen zijn voor een bepaald soort toeristen.
Het is te moeilijk om naar Vietnam te komen.
Maleisië, leek ons eens een keer wat anders!

Ja, en dan schiet eigenlijk alleen het onbekende, en dus onbeminde, Maleisië nog over. De toeristen zijn over het algemeen verbaasd over de vriendelijkheid en de goede kennis van de engelse taal van de lokale bevolking. Het eten wordt erg op prijs gesteld en het meeste van de menukaart kan zo gelezen worden. “Nasi Goreng” kent iedereen ten slotte! Ook wordt het gevoel van de veiligheid in het land aangehaald.
“Overal waar we gaan maar vooral s’ avonds voelen we ons erg veilig hier”, antwoordde een oudere vrouw.
Velen denken dat ze hier volgend jaar nog wel een keer terug zullen komen en nu benieuwd zijn naar Saba en Sarawak, op Borneo.
Tijdens de gesprekken met de mensen uit de lokale toeristenindustrie zie ik alleen maar lachende gezichten.
“Het is hier nog nooit zo druk geweest!”, is een veel gehoorde opmerking.
Je kunt ook zien dat er goede zaken worden gedaan. De restaurants en hotels zitten bijna elke avond vol. Natuurlijk is de aanvulling van de vele Arabieren op de Europeanen en Aziaten, of net andersom, heel welkom. De varkensgriep en de kredietcrises hebben hier dus geen invloed op de groei, meer dan 25%, van het aantal toeristen terwijl het bij de buren als oorzaak van de teruggang wordt gezien.
Ik denk dat Thailand zich kan gaan opmaken voor een paar zware jaren op het toeristische vlak. Er zijn vele oorzaken die een grote groep toeristen heeft doen besluiten om eens ergens anders te gaan kijken. En die komen niet zo maar weer terug.
De corruptie, de politieke onrust, de criminaliteit, de slechte service en het algemene gevoel dat je constant in de maling wordt genomen zijn de grootste oorzaken voor de onvrede bij de toeristen.
De tempels samen met de Thaise keuken zijn de enige unieke ingrediënten voor een vakantie in Thailand. Elders in zuidoost Azië zijn de stranden en de jungle van de zelfde kwaliteit of beter dan in Thailand. Na een paar bezoeken houden de meeste toeristen het dan ook wel voor gezien.
Eenmaal op de loop dan blijft men zoeken naar een betere bestemming. Na een paar keer Maleisië zullen waarschijnlijk veel toeristen ook Indonesië willen gaan bezoeken, en Indonesië is een groot land dat vele vakanties mogelijk maakt.
Thailand zal keihard moeten gaan werken aan haar imago dat een flinke deuk heeft opgelopen in de laatste jaren. Het beeld dat de media in het thuisland over het “land van glimlach” voorspiegelt is ook niet de mooiste. Hoerenlopers en kinderlokkers klinken niet als de beste reisgenoten voor een fijne onbezorgde vakantie met de kinderen.
Vele cowboyverhalen over corruptie en moord doen op het ogenblik de ronde in de internationale pers en op het internet. Of deze verhalen nu wel of niet uit de duim zijn gezogen doet er niet toe.
“Waar rook is is vuur!”, denken de meeste vakantiegangers die absoluut een fijne vakantie zonder problemen willen hebben.
Zolang er geen onafgebroken stroom van positieve verhalen uit Thailand komt zal het moeilijk zijn om de groei voor de toeristenindustrie weer op gang te brengen. Met alleen goedkope tickets kom je er niet.


Bron: Bangkok Post - Tourism plunges 22 per cent


Ik ben alweer in Melaka waar het ook wat drukker is dan normaal. Mijn vaste hotel, “Heeren Inn”, is ook volgeboekt voor vanavond en dat ik iets dat ik nog nooit heb gezien op een dinsdagavond. Vanavond een paar biertjes met een paar oude vrienden en niet te laat naar bed.
Morgen op stap om een paar musea te gaan bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?