donderdag 3 september 2009

Nederland, met schade en schande

Zaltbommel, 3 september 2009

“Hij is door schade en schande wijs geworden” is een oude Hollandse volkswijsheid.

Nu mag er wel een wet in Nederland zijn die het voorkomt dat een persoon die nog niet door de rechter veroordeeld is niet met zijn volle naam maar met zijn initialen, en op de foto met een zwarte balk over zijn ogen, in de pers wordt genoemd maar hoe staat dat met criminelen die wel door de rechter veroordeeld zijn?

Een volledige lijst met uitspraken van de rechtbanken in de buurt, ook die vrij zijn gesproken, zou iedere week in de gratis huis aan huis krant gepubliceerd moeten worden. Met de volledige naam, een foto en het adres waarmee de persoon staat ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente.

Positief gezien zou dat betekenen dat de slachtoffers weten hoe de zaak is afgelopen en de omgeving van de aangeklaagde/slachtoffer dat hij wel óf niet schuldig is verklaard voor zijn daden.
Negatief gezien betekend het dat de dader nu uit de anonimiteit wordt gehaald en bij iedereen in zijn omgeving bekend wordt welke misdaden hij heeft gepleegd en welke straf hij hiervoor heeft ontvangen.

Maar de sociale controle door de maatschappij op de dader is achteraf nog veel belangrijker!

Laten we eens terug gaan naar Willem die gisteren veroordeeld is voor het beroven van een sigarenboer?
In het plaatselijke huis aan huis blad komt de uitspraak van de rechter met zijn volledige naam, foto en zijn adres te staan.

Nel roept haar man Gerrit die in de woonkamer zit en vraagt, “Gerrit, hebben wij een buurman die Willem heet?”
“Niet dat ik weet!”, snauwt hij terug.
“Hoe kom je daar nu weer bij?”
Ze verteld luid het hele verhaal uit de krant dat langzaam door de gang naar de woonkamer rolt en het duurt niet lang of Gerrit staat in de keuken naast Nel de krant te lezen.
Hij haalt, na diep te hebben nagedacht over zijn buren, zijn schouders op en weet zeker dat ze geen buurman hebben die Willem heet.

Onderaan het bericht staat een telefoonnummer waar je (anoniem) eventuele fouten in de berichtgeving kan doorgeven. Gerrit belt met de gemeente en verteld dat er op het adres dat in de krant staat voor 99% zeker geen Willem woont.

En dat roept voor veel Christelijke en Socialistische vrienden in de regering meteen weer het beeld van de tweede wereldoorlog op toen de Duitsers samen met de SA en de NSB op zoek gingen naar joden en verzetsstrijders! Verraad is sindsdien een vies woord!
Laten we niet vergeten dat tijdens de bezetting en onder de leiding van Arthur Seyss-Inquart in 1941 de kinderbijslag werd ingevoerd. Om één of andere mysterieuze reden is kinderbijslag geen vies woord bij de Christen-Democraten en Socialisten, en het geeft geen nare smaak in de mond.

Willem zijn verleden wordt nu door de sociale dienst onder de loep genomen. Na een zorgvuldig onderzoek blijkt dat Willem al lange tijd zijn driekamer appartement aan illegalen onderverhuurd terwijl hij zelf bij een vriend, die ook een bijstandsuitkering ontvangt, woont. De vier bewoners uit het Oostblok blijken zwart bij een tuinderij net buiten de stad te werken. Willem zijn wereld is nu plotseling openbaar en hij wordt geacht de ten onrechte verstrekte bijstandsuitkering, vergoedingen en toeslagen terug te betalen.

Is dit fout?

Ik denk het niet! Opnieuw geldt dat wanneer iedereen eerlijk is en zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij het voor de rest goedkoper wordt. En dat geld kunnen we dan aan leuke dingen besteden dat op zich weer goed is voor de economie.

Ik denk dat het zelfs nog beter is om één stap verder te gaan en iedereen met een sociale uitkering met zijn volledige naam, foto en zijn adres in de krant te vermelden.
En ook iedereen die zijn gemeentelijke lasten en andere belastingen niet betaald gewoon na zes maanden met naam, toenaam en openstaand bedrag in de krant te vermelden.
Ik heb dit persoonlijk, in de Filippijnen, in de krant gezien en er werd mij ook door de lokale bevolking verteld dat het echt helpt wanneer de buren gaan vragen waarom je niet betaald.
Wanneer iedereen zijn belasting betaald kunnen ook de gemeentelijke belastingen met 10 à 15 procent omlaag.

Niemand wordt graag met de vinger nagewezen en het openbaren van de feiten is een stap in de goede weg!
Je ouders zullen je erop gaan aanspreken!
Je kinderen zullen vragen gaan stellen!
Het wordt er echt niet leuker op voor jezelf!

Alle namen zijn verzonnen en alle overeenkomsten met personen levend of dood is puur toeval.
Copyright/Disclaimer