zondag 27 juni 2010

Thailand: Het Engelse spook uit 1966

Pattaya

Het was me het avondje voetbal weer wel. De geschiedenis achterhaalde één van de meest controversiële doelpunten uit de geschiedenis van het “Wereldkampioenschap Voetbal”. In 1966 keurde de Zwitserse scheidsrechter Gottfried Dienst een doelpunt van Geoff Hurst goed dat nooit een doelpunt was. Het is tevens de enige titel die Engeland ooit heeft gewonnen op het hoogte podium voor voetballanden. Erger nog, het is de enige finale die ze ooit hebben bereikt inclusief het “Europees Kampioenschap Voetbal”!


Maar vanavond was het de omgekeerde wereld. De bal was zeker een halve meter achter de lijn maar de scheidsrechter en grensrechter zagen niet wat tientallen miljoenen toeschouwers over de hele wereld wel zagen. Die bal zat er dus écht wel in!


De toch al arrogante Engelsen kwamen er maar niet over uitgepraat.
Toen ik de wedstrijd uit 1966 vermelde kwam er steevast de opmerking: “Hoeveel keer is Nederland wereldkampioen geworden?”
“Geen enkele keer!”, antwoordde ik dan lachend.
“Maar wij hebben wel twee keer in de finale gestaan!”

Het spook uit 1966 heeft heel wat onrecht rechtgetrokken en kan nu gaan rusten. De Duitsers kunnen hun borst gaan natmaken voor de wedstrijd tegen Argentinië.
Maar wat me nog het meest opviel was dat de Feyenoord supporters veel op de Engeland supporters lijken. Je kan er geen fatsoenlijk gesprek mee voeren want bij de eerste de beste keer dat ze in de hoek staan komen ze steevast met de vraag: “Wie was de eerste Nederlandse voetbalclub die een Europacup won?”

Uitzonderingen daargelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?