dinsdag 20 augustus 2019

Frankrijk: Zij aan zij staan?

Eglise St Martin de Sillegny
Chatillon sous les Cotes (Camping Des Etangs De Mandre), dinsdag 20 augustus 2019

Na een dag van rust zijn de batterijen weer helemaal opgeladen. Het vreemdste is echter dat we vandaag ook weer weinig te bezichtigen hebben. Maar niet getreurd, we zijn aan de terugweg begonnen en daardoor rijden we een soort van niemandsland binnen dat niet wordt bedient in ons routeboek. Morgen sluiten we weer aan bij een route in het WOMO-boekje maar voor vandaag hebben we niet veel op de agenda. Als eerste moeten we even langs de Aldi, dat is samen met de Lidl toch wel onze favoriete supermarkt wanneer we met “de Oude Dame” onderweg zijn.
Tijdens deze reis heb ik een nieuwe werkwijze toegepast voor het inkopen van voedsel. Wanneer je onderweg bent ben je steeds bezig met het fijner afstellen van je behoeftes en mogelijkheden in de camper. Spulletjes worden af en toe verplaats, wat je vaker nodig hebt ligt binnen handbereik en iets dat je af en toe gebruikt kan onder de zitbanken van de eethoek.
Dat drie dagen vooruit denken is op het vaste land van Europa bijna niet nodig. Ik koop nu dus bijna alleen voor de dag in, met uitzondering in het weekend, en de restjes gaan de volgende dag op tijdens de lunch. Dat scheelt veel ruimte in de koelkast en zo houden we voldoende ruimte om onze drankjes te koelen.
Eglise St Martin de Sillegny
Nadat we het belangrijkste weer hebben ingekocht is onze eerste, en enige, halte voor vandaag de “Eglise St Martin de Sillegny”. Een heel bijzondere kerk!
Eglise St Martin de Sillegny
Wat deze kerk zo bijzonder maakt is de rijkdom van de eeuwenoude fresco’s die een groot deel van de binnenmuren bedekken. De fresco's verbeelden religieuze taferelen en heiligen. De anonieme fresco's dateren uit het tweede kwart van de 16e eeuw. De overgeleverde verhalen vertellen dat in 1540 op verzoek van de pastoor, een rondreizende Italiaanse schilder de wanden van de kerk heeft versiert met muurschilderingen uit het Evangelie en de Bijbel. Vandaag de dag circuleren een aantal hypothesen nog steeds over de identiteit van kunstenaars omdat zij voor de oorspronkelijke ontwerpen werkten met ei en lijm. De realisatie wordt soms toegeschreven aan schilders die door de nonnen van het “Saint Pierre aux Nonnains Basilica” (Metz) waren gezonden.        
Eglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de SillegnyEglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de SillegnyEglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de SillegnyEglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de SillegnyEglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de Sillegny
In het verleden werden ze volgens de laatste mode in hun tijd bedekt met witkalk totdat een herontdekking in de late 18e of begin 19e eeuw. In 1845, na hun herontdekking die aanleiding gaf tot een eerste restauratie door “Charles-André Malardot”, een restauratie die twintig jaar duurde.  
Eglise St Martin de SillegnyEglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de SillegnyEglise St Martin de Sillegny Eglise St Martin de Sillegny
Maar het zijn niet alleen de fresco’s die ons kunnen bekoren! Ook de andere religieuze kunst is zeker het aanzien waard.
Nu wordt het tijd voor een plaatsje voor de nacht. Voor de verandering heb ik eens gekozen voor een camperplaats aan de rivier. Wij zijn in principe niet zo voor camperplaatsen, in het verleden hebben wij er ooit maar een keer overnacht. Maar op deze camperplaats zouden we zonder problemen kunnen betalen, douchen en doorrijden.
Aangekomen in “Pont-à-Mousson” kijk ik mijn ogen uit! De camperplaats is niets anders dan een veredelde parkeerplaats met een slagboom en een betaalautomaat. We kijken elkaar verbaasd aan. Een gele Nederlandse kentekenplaat op een camper met twee oudjes ervoor op klapstoelen kan hulp bieden. Mijn gesprek duurt niet al te lang en in de vijf minuten die ik heb staan te praten hebben alweer twee campers lege plaatsen ingenomen. Ze staan daar zij aan zij met ongeveer een meter ruimte ertussen. Stoeltjes ervoor en in het zonnetje gezellig naar elkaar gaan zitten kijken op de parkeerplaats?
Nee, ik kijk op mijn iPhone en vindt een camping een stuk verderop, kost wel twee euro meer maar ik zou hier nog niet voor niets willen staan. En de rijen voor de twee douches voor veertig mensen kunnen mij ook worden gestolen!
Plaatsje voor de nacht
Wij bezoeken dus om de drie dagen een camping om lekker te kunnen douchen, water bij te vullen en soms een wasje te draaien. Maar omdat wij verder nergens gebruik van maken, zo zijn wij geheel zelfvoorzienend met de elektriciteit, zoeken wij vaak de goedkoopste campings op onze route uit. “Camping Des Etangs De Mandre” kost € 12,- per nacht voor de camper en twee personen en dat is nu net zo’n prijsje waar wij ons in kunnen vinden.
Vrije plaatsen, volgens een Duitser, en wij kiezen voor een mooi plaatsje aan het water met de deur richting de enorme vijver. We staan nog niet zo lang op onze plaats wanneer er een Nederlandse buscamper bij ons in de buurt komt staan. Dan is het vanzelfsprekend tijd voor een praatje. Bep en Ruud zitten op dezelfde golflengte als mijn persoon dus hebben we een gezellig samenzijn. Ik geef Bep wat advies over het luisteren naar de radio via het internet en wanneer ik alles voor haar heb ingesteld is ze in de zevende hemel. Het wordt wel wat later dan ik had verwacht! Gezelligheid kent nu eenmaal geen tijd!
Speklapjes, ovenaardappelen en broccoli
Gelukkig heb ik een gemakkelijke maaltijd gepland voor deze avond, maar het smaakt er niet minder om. De 30% afgeprijsde speklapjes met ovenaardappelen en broccoli scoren goed. Deze houden we er dus ook weer in. Goedkoop, gemakkelijk in de camper te bereiden en zeer smakelijk, een winnende combinatie voor wanneer we onderweg zijn!
Copyright/Disclaimer