vrijdag 29 oktober 2010

Thailand: Afscheid van een icoon

Pattaya (Boxing Roo)

Ongeveer dertig jaar geleden was de brief dan toch gearriveerd! Ik moest in militaire dienst en ik moest me op dinsdag 4 november melden in de “Kromhout-Kazerne” in Tilburg. Ik was uitverkoren om een rijopleiding te gaan volgen voor een zware vrachtauto met aanhanger. Maar dit is eigenlijk maar een zijspoor.

Mijn actieve diensttijd heb ik doorgebracht in Duitsland. De “Legerplaats Seedorf” was voor bijna twaalf maanden mijn thuis. De belastingvrije winkel op de legerbasis was de plaats om de allernieuwste elektronische snufjes op de kop te tikken. En zo kwam ik in het bezit van mijn eerste “Sony Walkman”.

Dit bijzondere en kleine apparaat was de oergod van alle draagbare muziek apparaten. Voor het eerst kon je naar je eigen muziek luisteren waar je ook maar ging. Ik kan me zelfs de prijs nog als de dag van gisteren herinneren Fl. 210,--. En dat was veel geld voor zo’n klein apparaat. Het was zo bijzonder dat ik er zelfs een paar moest meebrengen voor mijn vrienden en zo hadden een kleine bevoorrechte groep die niet met elkaar sprak maar naar zijn eigen muziek luisterde. Ik heb in de eenentwintig jaar dat ik ze heb gebruikt natuurlijk verschillende nieuwe gekocht en me één keer zelfs laten verleiden door Hitachi. Maar Sony was en bleef de allerbeste.

Menige vlucht, trein of busreis kwam de kleine cassettespeler tevoorschijn om de reis psychologisch in te korten. Het enige nadeel was de enorme plastic box met twintig cassettebandjes en de speler in je rugzak.

Natuurlijk ben ik ook met de tijd meegegaan en ik heb later een Philips Expanium mp3 CD speler gekocht. Dit was een enorme verbetering en een enorme plaatsbesparing in je rugzak.

En nu lees ik in de krant dat Sony na eenendertig jaar de verkoop in het land van de rijzende zon staakt. Ik vraag me af of ze in Nederland nog wel te koop zijn en tijdens een kort bezoek aan een grote internetwinkel bleek dat ze daar ook al niet meer worden verkocht.
En zo neem ik dus na bijna dertig jaar afscheid van een trouwe reisgenoot. Maar mijn nieuwe vriend is ook een trouwe! De iPhone is nu camera, mp3 speler, spelcomputer, internet connector en niet te vergeten een telefoon. Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat al die elektronica nu in één apparaat zou zijn samengevoegd?

1 opmerking:

  1. Jiel, die foto op die boot, is dat tijdens de beruchte trip in Yunnan naar dat marktje, met die UN idioten (of welke Euro-organisatie was het ook weer waar ze overbetaald werden) op de boot? En is dat mijn (ook al Sony) walkman in de linker benedenhoek? Mooie herinneringen!

    BeantwoordenVerwijderen

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?