Het is eindelijk gelukt! De websites waar we zo geliefd van downloaden hebben de handdoek in de ring gegooid en "BREIN" is de grote overwinnaar! Lees het krantenbericht?
Downloadsites geven zich gewonnen
AMSTERDAM - Een groot aantal Nederlandse downloadsites sluiten binnenkort de deuren. Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein heeft hen hiertoe gesommeerd nu de stichting een rechtszaak tegen downloadsite FTD heeft gewonnen. Onder deze sites is ook FTD zelf.
FTD is vanaf 1 maart niet meer toegankelijk. De rechter oordeelde dat, hoewel downloaden legaal is, de site indirect het uploaden van auteursrechterlijk beschermde bestanden stimuleert. De site zou niet offline moeten, maar wel zouden de beheerders illegaal geüploade content moeten verwijderen. Mocht dit niet gebeuren, dan zou FTD een dwangsom moeten betalen. Tijdens een potentieel hoger beroep zou de site op zwart moeten. De beheerders hebben nu besloten om het bijltje er maar helemaal bij neer te gooien.
Nu Brein deze overwinning achter de rug heeft, heeft het tal van andere vergelijkbare downloadsite gesommeerd. Ondermeer TwilightNZB, NZBkingdom en Dutch Binaries Program hebben bericht van de stichting gehad. TwilightNZB is inmiddels al niet meer bereikbaar.
In een ver verleden, effe denken, wel 27 jaar geleden had ik mijn eerste computer en er bestond nog geen internet. De Commodore VIC 20 was mijn eerste echte computer. Floppies, CD's, DVD's en memorysticks bestonden alleen in science fiction films. Alle programma's en data stonden op de oude vertrouwde audio cassettes.
BREIN bestond natuurlijk ook nog niet want het kopiëren van de grote zwarte langspeelplaten was veel te veel werk. Er waren gelukkig wel elke week computerbeurzen die we bezochten in Utrecht en Eindhoven en waar een levendige ruilhandel was in cassettes met de laatste spelletjes er op. Het leven met een computer was avontuurlijk en leuk en er was zelfs een radioprogramma uit Hilversum dat de laatste tien minuten een programma over de radiogolven uitzond. Gewoon opnemen met je cassetterecorder en op de computer afspelen!
Maar toen kwamen die enge Cd's en even later de Cd-branders die steeds goedkoper werden en het kopiëren wel heel gemakkelijk maakten. De strijd tussen de grote platenbazen en het thuis kopiëren was begonnen.
Twintig jaar later zeggen ze nu dat ze een grote slag hebben gewonnen! Laat me niet lachen! Het zal niet lang meer duren voordat hele troepen jongeren, want dat is de grootste groep, gewapend met 32 Gb Memorysticks elkaar in openbare plaatsen gaan ontmoeten om de laatste films, muziek en computerprogramma's met elkaar uit te wisselen. Want downloaden mag niet maar mag je als rechtspersoon wel een kopie weggeven?
Nog even een keer terug in de tijd!
In de jaren tachtig kocht ik één van mijn favoriete films aller tijden, "Blade Runner", op het destijds populaire "VHS systeem". Tien jaar later moest ik de "DVD versie" kopen omdat het VHS systeem op streven na dood was. Nog eens tien jaar later moet ik het nu op "Blue Ray of HD-DVD" kopen. En dat is voor de producenten natuurlijk kassa maar voor de consument niet eerlijk. De productiekosten liggen rond de € 2,- en de rest gaat naar de detailhandel en de producenten.
Maar zou het niet veel eerlijker zijn geweest als je de oude voor de nieuwe productie kosten had mogen omwisselen?
Je hebt tenslotte al voor het intellectuele gedeelte op de drager betaald!
Nee natuurlijk niet! Dan is er geen winst en geen winstgroei! En die domme consumenten zijn sowieso niet gevaarlijk!
Toen wisten ze via de politieke lobby in 2004 het voor elkaar te krijgen dat er een kopieerbelasting op lege media werd geheven. Ik vraag U? Op lege media een belasting waarbij er van wordt uitgegaan dat iedereen in Nederland er maar op los kopieert. Ook mijn goede vriend Jan met een collectie van meer dan 1000 cd's moet die belasting betalen als hij ze op zijn iPod wil zetten.
Is dit bijna net zo dom als een roodlicht belasting en een hardrijbelasting op auto's omdat we er maar gewoon van uitgaan dat iedereen door het rode licht en te hard rijdt?
En als klap op de vuurpijl zit die kopieerbelasting niet op kopieerpapier! En dat terwijl de naam toch duidelijk aangeeft dat het wordt gebruikt om te kopiëren.
Voor de toekomst zijn er twee modellen die gaan strijden om de meeste klanten. Ten eerste is er iTunes en soortgelijke aanbieders van digitale media. Via deze media koop je je digitale media voor het leven, natuurlijk is er nog steeds een mogelijkheid om te kopiëren en die is door BREIN moeilijk te controleren. De tweede is dat de muziekmakers hun liedjes gratis gaan aanbieden aan de consumenten. De opbrengsten van de BUMA-STEMRA voor het spelen op de radio en op andere plaatsen brengt samen met het geven van concerten genoeg op om riant van te leven.
Welke van deze twee gaat winnen is nog niet duidelijk. Maar wat wel duidelijk is is dat BREIN een onzinnig zelf geïnstalleerd rechtspersoon is dat de winnaar nooit zal zien. Want net als de oude bekende op de Duitse leest geschoeide "Dienst Omroepbijdragen" heeft niemand er maar ook iets van gemerkt dat het werd opgeheven.
Lang leve de vrijheid!