zondag 5 mei 2019

Nederland: Grote stenen

Hunnebed D27 Vreden (Duitsland, Op een parkeerplaats), zondag 5 mei 2019

Dat ik ‘s morgens vroeg op ben dat weten jullie nu wel. Regenbuien en staalblauwe hemels wisselen elkaar in een rap tempo af. Het geluid van de grote vallende regendruppels is soms oorverdovend. Al vroeg op deze zondag weet ik dat de geplande wandeling voor vandaag wel eens in het water kan vallen.
Na een simpel ontbijt van een gebakken ei met spek en “Old Amsterdam” besluiten we dus om de wandeling inderdaad maar af te gelasten. Een alternatief is het “Hunebedcentrum” in Borger. Minder dan een kilometer rijden vanaf onze slaapplaats en met een grote parkeerplaats klinkt het ook uitnodigend.
Terwijl Lyka nog even wat in de camper opruimt ga ik op verkenning uit of we het “Hunebed D27” gratis kunnen bewonderen. Na een beetje zoeken en rondvragen blijkt dat dat kan, en ik kan ook meteen gratis gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van het “Hunebedcentrum”.
Er ontstaat direct een dilemma. Camperen is leuk, wandelen is gezond maar het dagelijks bezoeken van bezienswaardigheden kan flink in de papieren lopen. De € 12,50 per persoon entreegeld voor het “Hunebedcentrum” gaat ons toch een beetje pijn doen. Het zal best wel een mooi museum zijn en ook het enthousiasme van de medewerkster is erg aanstekelijk maar voor € 25,- kopen we de komende week toch ook weer veel boodschappen!
Mammoet uit Wilgentenen
Voordat we richting Hunebed D27 gaan wil Lyka eerst nog even op de foto met enkele mammoet replica’s opgetrokken uit wilgentenen. Ze kan het haast niet geloven dat deze behaarde familie van de olifant zo groot moet zijn geweest.
Foute informatie?
Worden we ongevraagd ook nog eens met het klimaatvraagstuk geconfronteerd! Dat ik daar een uitgesproken mening over heb is bij velen van jullie bekend.
Maar zijn ze nu bij het “Hunebedcentrum” ook helemaal gek geworden of wordt de gehele samenleving voor de gek gehouden?
Hunnebed D27Hunnebed D27
Hunebed D27, zoals het bouwwerk oneerbiedig heet, heeft natuurlijk geen enkele architectonische waarde maar uit cultureel oogpunt gezien is het toch verbazingwekkend dat een groep oermensen zoveel werk wilden, en konden, verzetten om hun doden te eren. Schrift was er nog niet en we kunnen alleen maar gissen naar het filosofische denken van deze in bontvellen gehulde oermensen. Indrukwekkend is het zeker wel!
Plaatsje voor de nacht
Het is nog vroeg en via de IKEA in Hengelo, daar hebben we altijd wel wat van nodig, rijden we door een stukje Duitsland naar Vreden. Een slaperig stadje met een mooie grote parkeerplaats op loopafstand van het ziekenhuis.
AJAX op TV
Dan wordt het de rest van de middag en avond ontspannen en voorbereiden voor de eerste grote test voor AJAX, de finale van de KNVB-beker tegen Willem II uit Tilburg. Het is nooit ècht een wedstrijd maar dat maakt de sfeer en de uiteindelijke bekerwinst van AJAX niet minder. Na vijf droge jaren komt er eindelijk weer een prijs naar Amsterdam en er is nog zicht op twee andere grote prijzen!
Morgen weer rustig aan richting Zaltbommel en ons voorbereiden op een volgende reis met “de Oude Dame”.
Copyright/Disclaimer