donderdag 30 mei 2019

België: Kunst voor het museum

Barrage de Bisramont Bastenaken (parkeerplaats van het Bastogne War Museum), donderdag 30 mei 2019

Zijn we toch nog wat vergeten mee te nemen gisteren! En wel mijn hoofdkussen! Met pijn in mijn nek klim ik om precies 07:00 de trap af. Dat is voor vanavond in ieder geval een punt voor verbetering. Eerst de koffie op het vuur en dan de blaas legen. Buiten ben ik verbaasd. Ik tel dertien campers op de parkeerplaats, dat is toch heel wat meer dan drie jaar geleden. Ik hoop dat dat aantal dertien ons geen ongeluk zal brengen het komende weekend.
Achter de laptop moet ik weer even wennen om alles te stroomlijnen om de foto’s en verhalen te verwerken. Het gaat niet allemaal van een leien dakje. De foto’s vanaf de nieuwe Canon EOS M100 afhalen blijkt ongemakkelijker dan ik had verwacht. De camera wil niet via de USB-kabel met mijn computer verbinden. Via de Wifi gaat helaas ook niet en via de iPhone moet ik eerst een app installeren. Ouderwets de SD-kaart verwijderen blijkt ook moeilijker te gaan dan verwacht. Wanneer je dit dagelijks moet doen zal het klepje waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.
Met een beker koffie naast mijn MacBook komt de productie langzaam op gang. Buiten tikken kleine druppels regen op het dak en de wind blaast ze tegen het raam. Het is warm en knus in de kleine oude camper. Er is regen voorspelt maar dat deert ons niet. Ook een dag met regen komen we wel door.
Na een eenvoudig ontbijt van wat belegde bruine boterhammen gaan we rijden. De routes en wegpunten die ik eerder in "Garmin Basecamp” heb geprogrammeerd zijn naar de Garmin GPS geladen. Dat moet het navigeren een stuk eenvoudiger maken vandaag. We rijden weer volgens Womo boekje 45 door de Belgische Ardennen. Via de geprogrammeerde punten rijden we door een steeds wisselend landschap waar vijf en zeventig jaar geleden de laatste grote veldslag van het stuiptrekkende Nazi-Duitsland werd gestreden.
Het duurt niet lang of de eerste tanks, of stukken of beter gezegd overblijfselen van tanks, staan als monumenten langs de weg om aandacht te trekken voor deze historische gebeurtenis. Het is vandaag hemelvaartsdag en de tanks zullen ook wel enig commercieel voordeel opleveren want in alle dorpen waar die stalen monsters staan is het een drukste van jewelste. Volle parkeerplaatsen, al dan niet met hoogtebomen om campers te weren, maken dat we al deze historie aan ons voorbij moeten laten gaan. De terrassen zitten vol met dagjesmensen en je hoeft geen specialist te zijn om te zien dat de plaatselijke horeca prima zaken doet met dit mooie weer. Jammer genoeg vinden we geen parkeerplaats die geschikt is voor een camper binnen loopafstand van de pleintjes in de dorpjes.
Onze eerste stop voor de lunch is dan ook zeer welkom! Een enorme parkeerplaats die wel geschikt is voor campers en toegang geeft tot een activiteiten-centrum waar kanovaren op de ondiepe rivier het belangrijkste is. We laten ons de lunch goed smaken en om eerlijk te zijn zijn onze maaltijden tegenwoordig soberder dan ooit. Het mes snijdt aan velen kanten! Het kost een stuk minder en het is ook nog eens veel gezonder om niet teveel en wat beter te eten. Toch slaan we genieten niet helemaal over. Er is altijd plaats en tijd voor de lokale heerlijkheden in welke vorm dan ook!  
Barrage de BisramontBarrage de BisramontBarrage de BisramontBarrage de Bisramont
Het is al halverwege de middag en ik heb nog geen enkele foto geschoten vandaag. Een bruin bord met daarop de woorden “Barrage de Bisramont” is dan ook welkom voor een korte wandeling en een fotomoment. De parkeerplaats is ook uitermate geschikt om te overnachten! Helaas laat de iPhone zien dat er “no service” is op deze rustige bosrijke parkeerplaats.
Plaatsje voor de nacht
Dus we rijden maar door. Uiteindelijk belanden we op de parkeerplaats van het “Bastogne War Museum”. Het is hier verschrikkelijk druk op deze Christelijke feestdag. Met moeite vinden we een plekje om te parkeren. De vakken zijn overduidelijk niet gemaakt met voertuigen langer dan vijf meter in gedachten. Tegen half zes loopt de parkeerplaats van het museum al aardig leeg en kan ik eindelijk een plaatsje voor de nacht uitzoeken en mijn eerste koude biertje drinken. Zo, dat is een prima plaatsje voor nacht en morgen kunnen we zonder al teveel problemen zo achteruit steken!
Straatkunst Jack FoxFire Faith 47 RUNMesnager
Delgado
DelgadoDelgado Street Art FaucheurStreet Art - Lou Reed
Borondo

Voor het museum staat er een expositie van straatkunst opgesteld. Niet alles kan me bekoren maar de mooiste plaats ik hier. De rest is op Flickr te zien! Klik maar op een willekeurige foto en de rest wijst zichzelf.
Restjes maaltijd van alles wat er in de koelkast staat. Soepgroente, gyros en bami gaan in de wok en worden aangevuld met een gebakken ei. Helaas weer geen foto want onze trek was dermate groot dat we er gewoonweg niet aan hebben gedacht om een foto te maken van deze ratjetoe.
De hele avond, tijdens het kijken naar de laatste afleveringen van “Snowfall”, speelt er een irritant electronisch deuntje over de verlaten parkeerplaats. Ik hoop echt dat ze dat niet hebben gedaan om het overnachten in campers tegen te gaan! En nee hoor, half elf was de laatste keer dat het deuntje zich laat horen. We zijn toch wel erg benieuwd naar de oorsprong van die melodie.
Straatkunst
Ik loop nog een keer naar buiten om de indrukwekkende tentoonstelling in het donker te fotograferen. Morgen hopelijk een drukke dag met als beloning een hete douche aan het einde.
Copyright/Disclaimer