vrijdag 3 mei 2019

Duitsland: Een burcht

Burcht Bentheim Sellingen (Nederland, Camping Harmina Hoeve), vrijdag 3 mei 2019

Het is een luie ochtend vandaag. Het is aangenaam koel in de camper en daardoor heb ik een stuk beter geslapen. Het is vandaag campingdag dus we doen bewust een stukje rustiger aan.
Boerenomelet met kaas
Krantje, schrijven en zodra Lyka beneden is een boerenomelet met kaas. ‘Restjes wegwerken’, heeft dat in goed Nederlands. Nog steeds geen gratis kaarten voor mijn Garmin maar gelukkig heb ik een OSM-kaart van Duitsland ergens anders kunnen vinden.
Zeven kilometer verderop parkeer ik de camper op een grote parkeerplaats bij een lokale supermarkt. Het lijkt me een prima plaats met voldoende drukte en voldoende zicht op de deur van de camper. Oost-Europese voorzorgsmaatregelen denk ik maar.
Bloeiende velden
De wandeling van negen kilometer ten zuiden van Bad-Bentheim is niet slecht maar ze is ook niet van die kwaliteit dat ik ze lang zal onthouden. Asfalt over veelal boerenwegen door een agrarisch landschap, het bloeiende koolzaad is het enige boeiende dat ik kan fotograferen.
Burcht Bentheim
Vanzelfsprekend is de grote burcht op de heuvel die van verre boven het kleine stadje te zien is.
Burcht Bentheim
Voor slechts vijf euro per persoon mag je naar binnen en jezelf in het riddertijdperk wanen. De toegangsprijs blijkt een koopje voor wat je te zien krijgt. Helaas moet ik nog rijden want anders hadden we zeker enkele biertjes gedronken in het café/restaurant net buiten de binnenste poort.
Burcht Bentheim
Vanbinnen is het een schitterende burcht die doorweekt is met historie en geschiedenis.  
Burcht Bentheim Burcht BentheimBurcht BentheimBurcht Bentheim
Het is moeilijk om alles te beschrijven dus de foto’s moeten het doen! Als eerste bezoeken we de kapel binnen de twee achtereenvolgende poorten. Het Christelijke geloof was altijd belangrijk voor de regerende adel en een leidraad door het leven van de vorsten. Een kapel met heiligheden mocht dan ook nooit ontbreken in een burcht.
Het Christusbeeld aan het kruis is het oudste bekende voorbeeld van vroeg Christelijke kunst in Noord-Duitsland.
Burcht BentheimBurcht BentheimBurcht Bentheim
Oude grafstenen voor de bewoners die zochten naar onsterfelijkheid en zich moesten voorbereiden op de dag van de wederopstanding. Het is helaas voor hen honderden jaren later nog steeds niet gebeurt maar ze wachten ongetwijfeld nog steeds.
Burcht BentheimBurcht Bentheim
Voordat we het hoofdgebouw van de burcht betreden, zeg maar de woonvertrekken werpen we eerst nog een blik op het wagenpark.      
Burcht Bentheim Burcht BentheimBurcht Bentheim Burcht Bentheim Burcht BentheimBurcht Bentheim Burcht BentheimBurcht Bentheim Burcht Bentheim
En dan snel naar binnen. De burcht is zoals zovelen in de loop der jaren in verval geraakt en in de 19e eeuw, naar de toen geldende normen en gedachten, gerestaureerd. Desalniettemin is het een schitterend resultaat.
Burcht BentheimBurcht Bentheim
Nederlandse geschiedenis komt ook nog voorbij! Op het linkse schilderij is een zus van Koningin Emma afgebeeld, en om eerlijk te zijn zie ik ook wel veel overeenkomsten. Dat kan ik niet zeggen over de vrouw op het rechtse schilderij, daar zou de heerser van de burcht zelfs in het pikkedonker voor op de vlucht zijn geslagen!  
Burcht Bentheim
Burcht BentheimBurcht Bentheim Burcht Bentheim
Ook nog even het kinderspeelgoed. Wat waren ze vroeger toch met weinig tevreden! Tinnen soldaatjes en oosterse figuurtjes.
Rode All-Stars
Maar ook het normale leven draait door rond een historische plaats. Deze anonieme trouwpartij met iedereen in rode All-Stars kon ik niet aan mij voorbij laten gaan! Een kilt en daaronder rode All-stars! Wacht even? Ze hebben allemaal rode canvas schoenen aan! Dat moet zeker zijn afgesproken!
2019-05-03_141654flickr2019-05-03_141631flickr
Op weg naar de camper passeren we deze oude kerk, voor ons is het een zeer geslaagde dag! Maar dan gaat het ook nog mis!
De eerste camperplaats beschikt niet over de beloofde douches dus zoek ik een andere camping. Aangekomen op die camping blijkt die niets anders te zijn dan een bord op een grote groene deur van een boerenschuur. Er is helemaal niets! Geen levende ziel te bekennen! Dus er zit niks anders op dan verder te zoeken. Een kleine boerencamping, in Nederland, zou dan de oplossing moeten zijn. Eerst rijd ik de camping staalhard voorbij, dat geeft de dimensies al aan van deze kleine gezellige boerencamping, en wanneer we op het erf staan blijken alle deuren strak op slot. We staan zeker vijftien minuten met een draaiende motor te wachten of er wat gaat gebeuren. Niets dus, geen levende ziel. Dan maar verder richting ons doel voor morgen.
Plaatsje voor de nacht
Eindelijk, ruim anderhalf uur later dan gepland staan we op een camping in Sellingen, Groningen. “Camping Harmina Hoeve”, zit er prima uit! Het is er nog relatief rustig en voor € 19,- kunnen we een dagje overal gebruik van maken! Internet, elektriciteit en de zeer schone douches en toiletten.
Varkensvlees, snijbonen en rijst
Ik ben helemaal kapot en heb weinig trek om te koken. Gelukkig is er dan altijd een eenvoudige maaltijd van snijbonen, varkensvlees en rijst. Lekker vroeg naar bed zodat we wat slaap kunnen inhalen.
Copyright/Disclaimer