vrijdag 11 mei 2018

Duitsland: Nederlandse kruidenierswaren

Ginderich (naast de kerk), vrijdag 11 mei 2018

Midden in de nacht langs de ladder naar beneden te klimmen om in een ijskoude leefruimte te pissen is niet echt geweldig. Dat is een van de nadelen van een camper met een alkoof. Maar elk nadeel heb ook zijn voordeel! Een leefruimte met grote ramen is de beloning voor het ongemak van de hoogslaper. Die grote ramen winnen altijd, je brengt nu eenmaal meer tijd door in het leefgedeelte van je camper dan in je bed. Misschien kan ik beter vanavond wat minder bier drinken? Ik ga het in ieder geval proberen! De zon schijnt en er is geen wolkje aan de hemel. Net voor zeven is het laden van de huishoudaccu al positief terwijl er toch al aardig wat electronica staat te draaien.
De geur van vers gezette koffie verspreid zich, de kleine gaskachel snort en mijn maag knort. Eerst een bakkie en zodra Lyka naar beneden komt gaan we aan het ontbijt. Maar eerst schrijven en kijken of we nu wel internet hebben. Het blijkt dat we ons in een schaduwgebied voor mobiele telefoonverbindingen te bevinden. Een enkel streepje op het beeldscherm en een EDGE internet verbinding. Oude tijden herleven. Lang leven de 3G, 4G en hopelijk later dit jaar de 5G.
Dat schrijven gaat prima maar het verwerken van de foto’s is al een stuk minder. Het ontbreken van degelijk internet verstoort het laden van de foto’s naar Flickr.com. Ook geotaggen gaat van geen kanten zodat ik het ook al snel opgeef. We gaan weer verder met dit lange weekend! Het ontbijt bestaat vandaag uit restjes, we gooien echt niets weg dus een gedeelde kaneelrol met rozijnen aangevuld met een kleine omelet is voor ons de start van de dag. Gelukkig smaakt het allemaal goed met een dampend bakkie koffie binnen handbereik.
Al eerste gaan we vandaag in Nederland boodschappen doen. We zijn maar zes kilometer van de Nederlandse grens en Ulft blijkt zowel een Albert Heijn als een Lidl rijk te zijn. Daar gaan we dus naar toe omdat ik niet van plan ben om 25 cent statiegeld op een klein plastic flesje water te betalen!
Bij de AH maak ik dankbaar gebruik van het toilet, wij zijn camperaars die het toilet in de camper alleen in hoge noodgevallen gebruiken, waarna ik het boodschappenlijstje doorloop. Wat ik hier beter kan kopen dan in de Lidl gaat in mijn karretje. Dat is dus niet zo heel veel. De Lidl en Aldi hebben duidelijk onze voorkeur. Hoofdzakelijk halve literblikken witbier verdwijnen in mijn winkelwagen!
Het viel me op dat er veel Duitse auto’s hier staan. Karrenvrachten vol met kleine flesjes water en halve liter blikken vier verlaten de supermarkt. Het voelt aan of die milieuregels voor statiegeld op kleine flesjes en blikjes in Duitsland met voeten wordt getreden. Òf is het de luxe van het wonen dichtbij de grens?
Vanaf de parkeerplaats op het dak van de Albert Heijn kijk ik boven op de parkeerplaats van de Lidl. Het is de moeite niet om te gaan rijden dus ga ik te voet. Het dorpsplein van Ulft ziet er gezellig uit en vandaag is het al vroeg aardig druk. In de Lidl is het wat minder druk. De vrachtwagens hebben na hemelvaartsdag de verse kruidenierswaren nog niet aangeleverd en de winkel ziet er uit als na een plundering. Hier is helemaal niets meer in kleine flesjes en blikjes te krijgen. Ik ben bang dat ik wel weet waarom!
Nadat we onze boodschappen hebben opgeborgen gaan we weer richting Duitsland. Zodra we het verkeersbord dat we nu in Duitsland zijn veranderd het buiten ook! De grootste en beste verandering is dat er plotseling geen verkeersdrempels meer zijn! We hoeven om de paar honderd meter niet meer af te remmen tot onder de 30 Km/u. Dat afremmen en weer optrekken moet toch erg schadelijk zijn voor het milieu? Het is in Duitsland in ieder geval relaxed rijden!
Een ander onderwerp dat ons is opgevallen heeft ook met het milieu te maken. Het gaat over de weinige mogelijkheden om het huishoudelijk afval uit de camper kwijt te raken. Afvalbakken zijn zeldzamer dan PIN-automaten en dertig jarige maagden, de weinige ondergrondse afvalcontainers die we hebben gezien geven alleen toegang met speciale pasjes. Het is niet dat ik niet wil betalen, ik kan gewoonweg niet betalen! Het is dus zeer begrijpelijk dat er mensen zijn die hun afval zomaar naast een vuilnisbak zetten in de hoop dat het geen zwerfvuil word. We betalen overal in de winkel contactloos, waarom kan dat niet bij de vuilniscontainer? In Duitsland lijkt het niet veel beter! Gelukkig kunnen we uiteindelijk ons tasje huisvuil kwijt in een grijze kliko op een openbare parkeerplaats!
We gaan vanmiddag richting Wesel, ik weet ook niet waarom, het is hier nogal een vreemde omgeving. Er zijn op het internet haast geen wandelingen te vinden in deze buurt terwijl het vanachter het stuur van de camper toch wel een mooie en interessante omgeving lijkt. Ergens op een dijk, net voordat we in Wesel zijn, genieten we van een afgeprijsde pastasalade met gerookte zalm, brood en olijven. Het (camper)leven kan niet veel mooier worden.
Een ezel in Wesel
Na een wandeling van een half uur zijn we in het centrum van Wesel. Wesel staat in Nederland bekend door de oude volksrijm over hoe de burgemeester heet. Nou, na ons korte bezoek aan de binnenstad hebben wij het rijm al aangepast!

‘Hoe heet de bezoeker van Wesel? Een ezel!’

We zijn dus veel sneller terug bij de camper dan we zelf hebben verwacht. In plaats van een terrasbezoek met wat lekkers voor beiden koop bij de plaatselijke Lidl nog wat lekkers voor vanavond. Zo komt de dag dan toch nog aan een mooi einde.
Gezeten achter het stuur van “de Oude Dame” zoek ik op de Garmin naar een lokatie waar we hoogstwaarschijnlijk wel een plaatsje voor vanavond zullen vinden. Mijn oog valt op “Ginderich”, een klein kerkdorp aan de overkant van de Rijn tegenover Wesel. Lyka spot de kerk en daar is het veelal goed parkeren. Onze samenwerking voor het vinden van een slaapplaats voor de nacht loopt weer als vanouds.
Plaatsje voor de nacht
En ja hoor, een schitterend plekje naast de kerk. Een haast lege parkeerplaats voor ons alleen om de nacht door te brengen. Lyka blijft achter in de camper terwijl ik de omgeving verken of er misschien verborgen of onaangename gevaren op de loer liggen. Ik laat Lyka ook even alleen zodat ze kan bijtanken. Het met z’n tweeën leven in een camper is al moeilijk genoeg, een half uurtje alleen zijn geeft al veel verlossing van de druk van het samen zijn.
Maria naar de hemel gevaren kerkKerkgangersMaria naar de hemel gevaren kerk
Het is een mooie kerk, de “Maria vaart naar de hemel kerk” heeft een klein monument dat me aan bedevaartsoorden doet denken. Lyka vindt het allemaal schitterend dus moet het ook op de foto!
Spaghetti goreng met saté
Na vandaag hebben we nog een nacht in de camper. Het avondeten voor vandaag is “Spaghetti Goreng met Saté”. Niets hoogstaand maar wel zeer smakelijk!
IJsbonbons als toetje
Ons dessert, de ijsbonbons van de Lidl zijn een winnaar en die blijven voorlopig wel op de lijst staan, tenminste, zolang we ze in de winkel kunnen vinden.
Voor de eerste keer gaat de tv nu in de stand: Duitsland. Duitsland is vorig jaar overgegaan op een andere uitzendstandaard, DVB-T2, onze oude Samsung kon dit niet aan dus hebben we een nieuwe, en ook zuinigere, Philips gekocht. Bij de eerste keer zenders instellen gaat het prima. Ruim zeventig digitale tv en radiokanalen verschijnen op de monitor. Maar ook in Duitsland zijn er enkele grote spelers die hun kanalen achter de decoder hebben. Die kunnen we dus overslaan.
Een Duitse documentaire over de aanvallen op stuwdammen in het Ruhrgebied, ook wel bekend als “The Dambusters” vult mijn heerlijke avond. Nog een witbiertje en dan naar bed!
Copyright/Disclaimer