zondag 20 mei 2018

België: Recycling

Hamont-Achel (achter het parochiehuis), zondag 20 mei 2018

Een modern, modieus en ook heel complex probleem, zeker in een kleine beperkte ruimte als een camper. Toch is het mij opgevallen dat ik onbewust het afval in enkele verschillende plastic tasjes scheid. De plastic drinkflesjes en blikjes gaan samen, het restafval gaat samen en het zeer weinige, composteerbare groen en voedselafval gaat op onopvallende plaatsen in de bosjes van de bebouwde kom. We mogen dan wel met een acht en twintig jaar oude diesel onderweg zijn maar we proberen toch ook ons steentje bij te dragen aan het milieu.
Zoals we vorige week ook in Duitsland al hebben geconstateerd is het in België niet veel beter: vuilnisbakken zijn zeldzamer geworden dan dertig jaar oude maagden. Wij zijn dus volledig aangewezen op de kleine afvalbakken die we soms langs de wegen, bij bushaltes en openbare gebouwen, of straten aantreffen. Steeds vaker hebben ze ook een sticker dat het dumpen van huishoudelijk afval streng zal worden bestraft. Maar hoe bekijken ze dat? Wat is nu precies huishoudelijk afval?
Na ons traditionele ontbijt voor de zondag ochtend, croissants met gerookte zalm, maken we de camper weer klaar om verder te gaan. Vastsjorren en opruimen, een noodstop is een potentiële nachtmerrie! Vliegende onderdelen die samenkomen in de cabine. Als eerste moeten we onderweg LPG tanken zodat de reserve gasfles weer dicht kan tot een volgend noodgeval. Ik heb al een tijdje twijfels aan de werking van de 80% klep in onze LPG fles. Dat is dan ook de reden dat ik de fles volledig leeg wil stoken zodat ik kan zien bij hoeveel liter de klep dicht gaat. Dat zal zo rond de 24 à 25 liter moeten zijn! Is het minder is het ook goed, is het meer dan zal ik eens moeten kijken of ik die klep kan vervangen.
Na een benzinestation of vijf geef ik het op omdat het in België verboden lijkt om LPG te verkopen bij een zelfbediening. De controle op het vullen van gasflessen ligt waarschijnlijk bij de pompstations. We rijden dus maar door naar Hamont-Achel in de wetenschap dat vanavond de kachel aan kan en de shoarma kan worden gebakken op de inhoud van de noodgasfles. En ja hoor, gelukkig zijn er ook nog hardwerkende mensen met gezond verstand die gewoon op een zondag achter de kassa zitten van een pompstation. Helaas gaat het fout en ik schiet na een liter of zestien met mijn hand van de grote blauwe knop. De test is dus fout gegaan en moet ik de komende week het probleem op een andere manier benaderen.
UntitledBelgisch Limburg
De wandeling die ik voor vandaag heb gepland begint voor op de parkeerplaats naast de kerk. Volledig voorbereid beginnen we aan de acht en halve kilometer, een kleine twee uur. Al na een kilometer heb ik het gevoel hoe het gaat eindigen. Jammer genoeg krijg ik voor het vijf kilometer punt het gelijk al aan mijn zijde. Het is een wandeling door een nietszeggend bos dat overgaat in dure bebouwing. Wanneer je van exclusieve villa’s houdt en inspiratie wil opdoen voor je eigen villa kan ik je deze wandeling aanbevelen!
We moeten volgens de stem uit de iPhone de provinciale weg oversteken om nog meer villa’s te bekijken. ‘Walking around the stars with Stephen Hawking’, schiet er door mijn hoofd. Zo klinkt de stem in ieder geval voor mijn gevoel. We laten het erbij en lopen over het fietspad richting de parkeerplaats waar onze volgende taak is om te bepalen waar we de nacht gaan doorbrengen.
Achter de kerk
Na een uurtje voetbal en wielrennen op NPO1, via internet radio, loop ik even een rondje om het blok en ontdek een schitterend plaatsje voor de nacht. Naast een speelplaats en in de luwte voor het lawaai van het passerende verkeer op de provinciale weg. Lyka is er ook blij mee en neemt direct plaats op een van de schommels. Nu kan eindelijk de koekast open voor een overheerlijk blik witbier. Mijn dag als chauffeur/reisleider zit er op en ik kan gaan ontspannen tot morgen. Morgen gaan we alweer naar huis!

Veel mensen vragen het zich af en er wordt me regelmatig gevraagd wat dat nu zo kost om met een (oude) camper op pad te zijn. Niet alles is in geld uit te drukken maar ik zal proberen om toch een tipje van de sluier optillen.
Het afgelopen weekend heeft ons ongeveer vijftig euro gekost! Onze grootste kostenpost is de brandstof. Wij rijden ongeveer 250 Km per weekend dus dat is voor ongeveer € 35,- diesel. Verzekering en wegenbelasting zijn vaste onkosten en die zijn samen ongeveer € 2,- p/d. Vandaar dat ik een hele week vaste kosten optel bij de brandstof. Onderhoud en reparaties zijn niet in geld uit te drukken omdat je niet weet wanneer ze komen en weer gaan. Zijn de benodigde materialen nieuw of gebruikt? Allemaal variabelen waar je op voorhand niets van kan zeggen maar wel dat het onderhoud met liefde wordt uitgevoerd. Wat ik met zekerheid kan zeggen is dat de aankoop van een gebruikte remklauw thuis zorgt voor een goedkoper, vaak ook vegetarisch, weekmenu. Wanneer het niet uit de lengte kan komen dan zal het uit de breedte moeten komen.
Drie heerlijke dagen en fijne nachten op nieuwe vreemde plaatsen. Van onschatbare waarde!

Tortilla Shoarma
Muziek en een beetje lezen en schrijven, met een wijntje en een biertje binnen handbereik, totdat de lege magen beginnen te klagen. Voor vanavond heb ik ook een klassieker op het menu staan! Tortilla’s met Shoarma. Een zeer gemakkelijk en zeer smakelijk gerecht. Bijna alles kun je tegelijk bereiden behalve de tortilla’s. Ze smaken in ieder geval uitstekend. Koffie en ijs toe!
Dan beginnen we aan de laatste sessie van “The Terror”. Buiten heeft de zon plaatsgemaakt voor zware onweersbuien. Onregelmatig vallen er dikke druppels op het dak van de camper. De dakluiken gaan dicht en ook mijn ogen vallen steeds dicht. Ik mis, cruciale, stukjes van de aflevering en besluit om er maar een einde aan te maken. Morgen kijken we wel opnieuw! Nog voor tien uur schuif ik het gordijn van de alkoof dicht, het is buiten nog niet eens geheel donker.
Morgen gaan we dus alweer richting huis maar op de terugweg naar Zaltbommel stoppen we bij de IKEA in Eindhoven om onze uitrusting voor de camper, en ook onze uitrusting voor thuis, aan te vullen.
Copyright/Disclaimer