zondag 2 november 2014

Nederland: Over domme ambtenaren en slimme burgers

Zaltbommel,

Toen een paar jaar geleden de ondergrondse afvalcontainers voor de binnenstad van Zaltbommel werden aangekondigd spleet de bevolking van de binnenstad vrijwel direct in twee kampen.
De voorstanders die de verscholen stank verspreiders omarmden, meestal werden ze een eind van hun voordeur vandaag geplaatst, en de groep die met argusogen toekeek of het wel allemaal zo goed en mooi was als het werd voorgespiegeld.

Na enkele jaren van dit milieu succes verhaal zijn we hier aanbeland!
 1. We moeten voor een pasje, dat ik persoonlijk nog nooit heb gehad, € 15,- betalen!
 2. Zelfs wanneer je geen pasje hebt, en dus geen gebruik van de ondergrondse containers kan maken, moet je € 109,- per jaar betalen!
 3. De container stinkt zomers zo hard dat het winkelplezier in de binnenstad van Zaltbommel je ontgaat!
 4. Het stinkt zelfs zo hard dat er enkele winkels op zomerse dagen hun deuren stijf dicht moeten houden!
 5. Het kleine scherm op de ondergrondse containers is veelal onleesbaar en de helft van de tijd werkt de container niet goed!
 6. Niet ingeschreven bewoners van de binnenstad, moderne nomaden op zoek naar betaald werk, betalen niets en zetten hun huisvuil gewoon naast de ondergrondse container of dumpen het in de groene afvalbakken.
 7. De grijze kliko’s zijn ook nog steeds niet, zoals nadrukkelijk beloofd, uit het straatbeeld verdwenen zodat het algemene stadsbeeld nog steeds is verontreinigd!

Maar het slimme ambtenaren en managers apparaat heeft de burgers onderschat! De mensen in de onderste laag, zoals “de proles" in het boek 1984 van George Orwell. In een systeem waar straffen haast onmogelijk is zoeken de ondergeschikten naar manieren om het systeem te ontwijken of te omzeilen met als hoofddoel geld te besparen.
Duizenden kleine tasjes met huisvuil zijn er in de groene openbare vuilnisbakken in de binnenstad en in de stadsparken verdwenen en door de gemeente dagelijks afgevoerd. Zonder dat er ook maar een bewoners beboet of betrapt is!
Zelf vraag ik me hardop af of een burger überhaupt wel beboet kan worden voor het deponeren van (huishoudelijk) afval in een afvalbak. Daar zijn ze toch voor?Met het uiterst slimme idee van goedkope papieren laserprinter labels zou het allemaal wel eens tot het verleden gaan behoren! Een simpele goedkope en doeltreffende oplossing! Eureka, en een schouderklopje voor mezelf! Een kind van tien jaar zou op school worden gestraft voor deze oplossing!
Helaas, de ontruiming van een pand aan de Boschstraat heeft meer invloed gehad op de vermindering van het huisvuil in de groene afvalbakken dan de stickers.Wat meer verontrustend zijn de door de wind voortgestuwde volle babyluiers die over de Omhoeken en door de Boschstraat rollen en het ophopen van volle vuilniszakken naast de ondergrondse containers.
“Zaltbommel, een stad met allure!”, klonk het jaren geleden toen een wakker geschrokken ambtenaar plotsklaps bedacht dat Zaltbommel een promotie campagne nodig had met een passende slagzin. Ik vraag me af of de toeristen die Zaltbommel op een mooie november zondag met een bezoek vereren het hiermee eens zijn.

s'Morgens om 11:10 uur.

Een kort gesprek met een handhaver heeft me in ieder geval geleerd dat er alleen kan worden opgetreden wanneer een persoon op heterdaad wordt betrapt. Dat zou dan wel tijdens de contract uren van de handhavers moeten zijn, minus de koffiepauzes en lunchbreaks.
De pakkans is dus nihil en of het daarna ook nog tot een boete en/of veroordeling komt is hoogst onwaarschijnlijk. Ook het aantreffen van documenten en/of andere zaken die naar een overtreder zouden kunnen wijzen zijn wettelijk niet ontvankelijk. Die documenten of zaken kunnen daar door derden zijn geplaatst om zo de aandacht van zichzelf af te leiden.


s'Middags om 13:59 uur.

Deze week is het dus de vierde keer dat er op de hoek van de Omhoeken met de Boschstraat vuilniszakken naast de ondergrondse containers is geplaatst. De belanghebbenden, je spaart ten slotte € 1,20 per zak uit, hebben al snel in de gaten dat ze ongrijpbaar zijn zodra de duisternis over de verdoemde binnenstad van Zaltbommel valt.
Op een mooie herfstzondag in november zwelt de vuilnisbelt naast de ondergrondse containers met het uur aan. Morgenvroeg, op maandag, komt handhaving en laat de zakken een voor een gratis in de ondergrondse container verdwijnen. Een beloning voor burgerlijke ongehoorzaamheid op een vanaf het begin aan falend idee. Mensen leren snel en het zal mij niet verbazen dat dit straks de trend wordt. Mensen sparen nu eenmaal graag geld uit! Zo ook ik! Ik zal mijn belminuten niet meer gebruiken om de AVRI te bellen. Het gaat me echt te ver om een falend systeem en beleid met het geld van de burgers te laten betalen. Handhaving moet op elke werkdag als eerste de Omhoeken komen opruimen!
Dit systeem rammelt aan alle kanten en eerlijk gezegd verbaast het me dat er nog niemand tegen de ondergrondse containers in opstand is gekomen. Misschien ontstaat er straks wel een soort van ondergronds anti-AVRI terrorisme die de ondergrondse afvalcontainers saboteren en het gebruik onmogelijk maken?
Het door de AVRI eenzijdig ingevoerde systeem met per keer betalen, voor 60 liter, is door de consument niet te raadplegen of te controleren! De inwoners krijgen straks gewoon een rekening die je moet betalen. Wie kan bewijzen dat hij in februari 2014 niet zes vuilniszakken op een dag in de ondergrondse container heeft laten verdwijnen? Wie voert een boekhouding over het aantal keren dat hij gebruik heeft gemaakt van zijn pasje? Wie is er 100% van verzekerd dat er geen tweede pasje in omloop is? Zelfs de pasjes van de best beveiligde banken worden gekopieerd! Waarom een pasje van de AVRI dan niet? We zouden aan het einde van het jaar geen van allen de rekening moeten accepteren! De AVRI heeft dan een bewijslast waar zij niet aan kan voldoen. De kans is groot dat de rechter een stichting van gedupeerden daarin gelijk zal geven! Denk daar maar eens goed over na?

De oplossing in mijn belevingswereld straalt van de eenzaamheid en de eerlijkheid!

De pasjes laten verdwijnen, een ieder op een adres ingeschreven persoon betaald een vast bedrag. Ook hier is er ruimte voor fraude en mensen die niet betalen! Dat besef ik ook wel.
Maar op deze manier kan de vuilniszakken politie, de handhavers en de medewerkers buitendienst van de gemeente Zaltbommel zich bezig gaan houden met belangrijkere zaken dat het ophalen en verwerken van huisvuil. Daar hebben we tenslotte de AVRI voor!

UPDATE 1 (Zondag 2 november)


s'Middags om 15:49 uur.

UPDATE 2 (Maandag 3 november)


Maandag s'morgens om 08:09 uur.

Zoals verwacht is de berg vuilniszakken afgelopen nacht weer gegroeid! Vijftien vuilniszakken staan te wachten om te worden verwerkt door een leger van rechercheurs op zoek naar aanknopingspunten waar het huisvuil vandaan is gekomen. Totale verspilling van geld opgehoest door een gemeenschap zonder een keuze. Misschien moet deze huisvuil maffia wat concurrentie krijgen? Marktwerking, weet u nog?

Nog even over de ambtenaren. Vanzelfsprekend wil ik niet alle ambtenaren over een kam scheren. Er zijn meer dan voldoende vlijtige ambtenaren die dagelijks hun werk uitvoeren voor de burgers die hun salaris betalen. Mijn excuses wanneer zij zich gekwetst voelen. Maar ik weet ook zeker dat ze het wel kunnen begrijpen en weten over wie ik het hier heb!

1 opmerking:

 1. Hi Jiel,
  Goed dat je weer schrijft,en een kennis van me in Tilburg.Ergerde zich groen en geel zoals jij,hij zette zich als verkiesbaar op de lijst smolders en nam plaats in de raad.Hij heeft al heel veel voor elkaar gekregen en kan echt iets betekenen nu.Vind ik knap en ook wel iets voor jouw,mensen die initiatief nemen en niet aan de kant blijven zeiken.Hij krijgt "want zo noemt hij dat" 1800 eurie netto voor om 2 dagen in de week plaats te nemen....Verder gaat hij de straat op en maakt net als jij overal foto's van...Ik heb daar wel respect voor dan die lui die alleen maar blijven zeiken,dat het niet goed is en nooit met een oplossing komen...

  Groetjes,

  Arno.

  BeantwoordenVerwijderen

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?