zondag 21 april 2019

België: Streepjes op de benen

Weerwolf wandelroute Brakel (parkeerplaats Sint-Franciscustehuis), zondag 21 april 2019

Bij elk geluid, in welke toonsoort of volume dan ook werd ik wakker. Dat kan als minder prettig overkomen maar vertrouw me het heeft ook zijn voordelen. De alertheid geeft me een veilig gevoel. Vanaf zes uur arriveerde het verplegend personeel in een onafgebroken optocht. De meeste auto’s smetteloos wit zoals ongetwijfeld de uniformen van het personeel in het verpleegtehuis.
Tranen wellen op in mijn slaperige ogen. Dit moet toch ècht een einde zijn dat je niet wil meemaken? Het zal er best wel gezellig en goed zijn maar persoonlijk kijk ik uit naar mijn oude dag in de tropen. Ruisende palmen, koude biertjes en goed Aziatisch eten.
Niets weggooien en alles opeten is het devies onderweg, maar niet voor een stuk oud stokbrood van een euro bij de Lidl. Nee, er zijn enkele winkels op loopafstand in het dorp, en dan moet het toch wel heel erg gek zijn dat je in België op zondagochtend geen vers brood kan kopen! De Aldi blijkt gesloten maar de warme bakker heeft klandizie zoals op elke andere dag van de week. Vijf verse harde bollen en een vers stokbrood, mijn Paaszondag kan al niet meer kapot.
Terug in de camper treffen we voorbereidingen voor de wandeling van vandaag. Het gpu bestand is van mijn MacBook naar de Garmin geladen. Ook de de laatste actuele kaart van http://garmin.openstreetmap.nl/ is geladen. Een grote boerenomelet van vier eieren met veel groenten is het ontbijt èn de versnapering voor tijdens de wandeling. We doen onszelf niet te kort. Een literfles koude thee, zelf gezet, en we zijn klaar om op pad te gaan.
De “Weerwolf wandelroute” van “Toerisme Oost-Vlaanderen” is volgens de website rond de 11 kilometer. Uit ervaring weet ik dat het meestal wel wat meer is. Voor ons is vanaf de parkeerplaats naar het dichtstbijzijnde punt van de wandeling ongeveer anderhalve kilometer. De camper gaat op slot en er liggen ruim 14 mooie kilometers wandelen door het landschap van “De ronde van Vlaanderen” op ons te wachten.
Illegaal storten?
Wat ons het eerste opvalt is dat ook in België het afvalbeleid voor grote problemen zorgt. Je zou toch denken dat een instelling als een afvalophaaldienst zou kunnen leren van de fouten van een ander? Nee dus, ook in België is het moeilijk om een openbare vuilnisbak te vinden waar je als camperaar je afval kwijt kan.
Weerwolf wandelroute
Na anderhalve kilometer zijn we dan op de route!
Weerwolf wandelrouteWeerwolf wandelroute
Het valt ons meteen op dat er veel verschillen landschappen door elkaar heen lopen. Het is heerlijk weer en de zon klimt steeds hoger. De schaduwen van de bomen en de bossen beschermen ons tegen de brandende zon. Helaas zijn er maar weinig plaatsen waar we even kunnen rustig kunnen zitten en genieten van onze broodjes boerenomelet en een broodje “Old Gouda”. We gaan dus maar wat langzamer lopen terwijl we de broodjes en de koude thee delen.
Kapel en boom
Langs het pad staat een kleine kapel die langzaam door een boom omver wordt geduwd. Dit moet natuurlijk worden gefotografeerd. Het is voor mij symbolisch voor de tijd waarin we leven: De natuur duwt de gevestigde religies omver! En zo zal het ook op de lange termijn zijn. Het massaal gebruiken van elektronische communicatie zal een grotere verandering zijn voor de mensheid dan de “Industriële Revolutie”. Hoeveel CO2 zal er ontstaan voor het opladen van al die mobiele telefoons en tablets per dag?
Rechtdoor
Steeds minder mensen rukken zich los van een klein beeldscherm en gaan de natuur in. De natuur waar wij allemaal vandaan zijn gekomen en waar we allemaal weer tot terug zullen vervallen. Atomen en moleculen, wie denkt daar nog aan wanneer Eric Wiebes verklaard dat houtpellets CO2 neutraal zijn? Geloven ze ècht dat de bevolking zo dom is? Het is allemaal heel simpel uitgelegd! De fossiele brandstoffen zijn allemaal ontstaan door planten die CO2 aan de atmosfeer hebben onttrokken. Dan zijn steenkool en diesel toch ook CO2 neutraal?
Groen en Blauw
Kijk, “Groen en Blauw” op een Paasmaandag, dat is hoogstwaarschijnlijk uniek in het gehele universum. Een CO2 stofzuiger die door het bedrijfsleven met een winstoogmerk van de aarde is verbannen. En wij, de menselijke bewoners van de aarde krijgen de schuld van alle ellende èn de rekening!
15,5 Kilometer in de bossen
Na de wandeling kan ik meteen aan de slag in de camper. Het huisvuil moet worden weggebracht en de foto’s moeten worden verwerkt. De saaie “Amstel Gold Race” op de radio.
Lyka begint tijdens het omkleden hard te lachen en ik kijk verbaasd op van het toetsenbord. Het kleine stukje onbedekt been tussen haar sokken en legging is duidelijk verkleurd door de voorjaarszon! Ze heeft twee streepjes op haar benen. Het is ècht grappig en lijkt nog het meest op een Nieuw Zeelandse Tribal! Stokbrood, een blauwe kaas van “Arnold de Kaasboer” en olijven, ik krijg een gevoel dat de avondmaaltijd weer een eenvoudige zal zijn! Hahahahaha, daar hou ik wel van.
En dan klinkt een magische stem uit de JBL-Go, Mathieu van der Poel zet alle favorieten te kijk en wint tegen alle verhoudingen in de “Amstel Gold Race”. Wat een schitterende afsluiting van deze mooie dag.
Copyright/Disclaimer