zondag 19 mei 2013

Nederland: Een van de eerste mooie dagen van 2013

Zaltbommel

Het is eerste pinksterdag en een van de eerste mooie dagen van 2013. Buiten schijnt de zon en warmt de lucht zich boven de verlaten straten van Zaltbommel. Het is vanzelfsprekend geen dag om binnen te blijven zitten.
Toch kijk ik eerst naar de mooie en spannende MotoGP race in Le Mans waar de regen de eerste dag van dit pinksterweekend nog onbelemmerd neerdaalt. Pinksteren wordt niet in de hele christelijke wereld als feestdag gevierd.

Pinksteren, wat vieren de christenen en joden eigenlijk?

Betekenis in het christendom: In het christendom werd het Wekenfeest 'Pinksteren' genoemd, naar het Griekse woord 'pentekostos' (= vijftigste). Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus' dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang (tot Hemelvaart) de steun van zijn aanwezigheid gehad waarbij hij hen nog eens uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden. Op de veertigste dag van Pasen (let op: niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus' Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en hun de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.
Volgens de traditionele christelijke theologie, analoog aan de oorspronkelijke joodse betekenis, waren de eerste nieuwe bekeerlingen na de hemelvaart van Jezus als resultaat van de evangelisatie onder de menigte op de eerste Pinksterdag de 'eerstelingen van de oogst' die toegevoegd werden aan de eerste christelijke 'samenkomst' oftewel gemeente. Deze 'oogst' gaat nog steeds door en als de 'volledige oogst' is binnengehaald dat wil zeggen alle door God voor het Koninkrijk van God voorbestemde mensen tot bekering zijn gekomen, dan begint de Eindtijd: de laatste fase van de geschiedenis.

Bijbelse geschiedenis: De gebeurtenissen staan beschreven in Handelingen 2:1-41.[2]
In de tien dagen tussen de Hemelvaart van Jezus en Pinksteren kiezen de discipelen een nieuwe geloofsgenoot in plaats van Judas Iskariot. Met behulp van loting wordt Mattias aangewezen. Met elkaar blijven ze in Jeruzalem en bidden ze om de uitstorting van de Heilige Geest, die Jezus hen beloofd had.

Zo, dat was de godsdienstles voor vandaag over het “Pinksteren” en we gaan verder met de korte maar mooie wandeling rond Zaltbommel. Wat is Zaltbommel toch mooi wanneer je het eens probeert het door een andere bril te bekijken! Als een vreemde, als een toerist, die voor de eerste keer over de singels en door de eeuwenoude smalle straatjes van de binnenstad zwerft. De geschiedenis komt je aan alle kanten tegemoet en bijna de hele binnenstad ademt eeuwen geschiedenis uit.
De gemeente Zaltbommel zou bijvoorbeeld een programma van subsidies kunnen opzetten om de moderne gebouwen in de binnenstad van het oude Zaltbommel te gaan maskeren met klassieke gevels. Natuurlijk moet men er wel goed op gaan letten dat het niet tè kitscherig wordt. De oude binnenstad zou in de toekomst een toeristische springplank kunnen zijn voor de gehele “Bommelerwaard”.
Want hoe je het ook bekijkt, in een niet al te verre toekomst zal een nieuwe gemeente worden geboren uit Zaltbommel en Maasdriel. Gemeente de Bommelerwaard zal de naam Zaltbommel voor altijd naar de geschiedenisboeken verbannen.
Er is ook behoefte aan betaalbare slaapplaatsen zoals een hostel of een camping. Zaltbommel ligt op een kruispunt van belangrijke wegen en openbaar vervoer. Zaltbommel ligt centraal en is tevens een goede uitvalsbasis om de oude steden in Brabant en Utrecht te bezoeken.

Zaltbommel is al mooi maar toch heb ik ook mijn bedenkingen als ik naar de begroeiing op de stadswallen kijk. Zou het niet mooier zijn als alle begroeiing zou worden weggehaald? Net als in Heusden het geval is? Het zou een enorme operatie zijn om al die bomen te rooien maar zou het ook een mooi resultaat opleveren? Ik denk persoonlijk van wel! Het zou toch veel mooier zijn als je de historische gebouwen al vanaf de singels zou kunnen zien? Precies zoals de krijgsheren in 1599 tijdens het beleg van Zaltbommel.

Maar in deze barre tijden voor gemeentes en burgers is er zeker geen geld in kas om de oude binnenstad te verfraaien en daarmee ook interessanter voor het toerisme in het algemeen te maken. De oude binnenstad vandaag de dag is ziek, een leegstand van winkelpanden die enkele jaren geleden ondenkbaar was. Een verkeersplan dat dateert uit de jaren zeventig met rij na rij van lelijke auto’s in de smalle straten. Het zal wel een droom blijven!
Maar nu terug naar het mooie weer en het fantastische beachvolleybal toernooi dat op de markt werd georganiseerd door de “Zaltbommelse volleybal vereniging Phoenix”.
Dat het gezellig was was wel duidelijk! De terrassen rond de aangelegde zandvelden waren tot op de laatste stoel gevuld. Het was vanzelfsprekend weer een moment om goede vrienden en oude bekenden te ontmoeten en te kletsen over die goede oude tijd.

Chinees halen kreeg de voorkeur boven zelf koken. De zalmmoot in de koelkast zal tot morgen moeten wachten. Het is een leuke dag geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?