maandag 29 november 2010

Thailand: ‘vader ik heb gezondigd!’

Pattaya (Boxing Roo)

Het verhaal is niet zo zwaar als de titel doet vermoeden maar ik ben uit eigen beweging met twee soorten medicijnen gestopt. Via een vriend kwam ik een verhaal op het spoor dat “de cholesterol leugen” heet. En dat was best wel heftig.



Berust "De cholesterol leugen" op waarheid?

Nadat jarenlang een te hoog Cholesterolgehalte, algemeen als een van de veroorzakers van aderverkalking werd beschouwd, zijn er nu toch andere geluiden en wordt in het boek “De cholesterol leugen” afstand genomen van het idee dat een hoog cholesterolgehalte in het bloed inderdaad een risicofactor is en dat geneesmiddelen nodig zijn. Maar berust "De Cholesterolleugen" wel op waarheid ?

Een andere kijk op cholesterol

In de vele jaren dat de auteur van het boek, professor Hartenbach, onderzoek heeft gedaan, is door hem geen verband gevonden tussen arteriosclerose (aderverkalking) en cholesterol. Heel veel mensen gebruiken cholesterolverlagende medicijnen en voedingsmiddelen. Wat kunnen die met deze nieuwe, opzienbarende feiten en moeten ze nu gelijk het roer omgooien? Dat gaat wellicht te snel. Eén zwaluw maakt immers nog geen zomer. Dat neemt niet weg dat we niet het hoofd in het zand moeten steken voor andere geluiden, want uiteindelijk kennen de Cholesterol verlagende medicijnen de nodige bijwerkingen.


Het boek

Volgens professor Hartenbach en anderen wetenschappers zijn cholesterolverlagende medicamenten en voedingsmiddelen niet alleen overbodig, maar ook schadelijk en vaak ook levensgevaarlijk. Het betref hier echter een miljardenomzet van de voedings- en farmaceutische industrie, die de verkoop in stand houdt door verkeerde voorlichting. De uitdrukking cholesterolmaffia wordt in de mond genomen. Gemanipuleerde cijfers, die onder het mom van onderzoeken worden gepubliceerd en die worden gepresenteerd als keiharde bewijzen, zijn volgens het boek met de feiten in strijd. Hierna enkele bewijzen van verzwegen onderzoeken omdat ze voor de industrie niet gunstig uitpakten:


  • De opzienbarende Symvastatin Study. Ruim 4400 mensen werden onderzocht. Met als conclusie dat een verhoogde cholesterolspiegel geen invloed heeft op het ontstaan van het hartinfarct of arteriosclerose. Verlaging van een te hoog cholesterolgehalte is nutteloos volgens het onderzoek dat in de la werd gehouden.
  • Bij de Multifactorial Study uit Finland, waarbij van meer dan 2000 mensen de cholesterolspiegel werd gemeten, kwam een hartinfarct 3 maal zo vaak voor onder de proefpersonen die waren behandeld met cholesterolverlagende middelen. Verder waren er ruim 30% meer sterfgevallen dan in de groep die niet behandeld was.
  • Bij de Helsinki Heart Study uit 1987, waarbij 700 mensen werden onderzocht, bleken de levensgevaarlijke bijwerkingen van cholesterolmedicijnen 40 % hoger,in vergelijking met de controlegroep. In 1993 liet een vervolgonderzoek een percentage van zelfs 50% zien. Opvallend was eveneens de toename (43%) van de sterfte aan kanker onder invloed van cholesterolverlagende middelen.
  • Eveneens bij de Framingham Study met 4500 mensen, bleek een aanmerkelijke toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker, bij de behandeling met cholesterolmedicijnen.
  • Tijdens de Clofibrat Study, met 1000 proefpersonen, werd ook een enorme stijging van het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker ontdekt.
  • Het National Heart, Lung and Blood Instituut uit Amerika deed een tientallen jaren durend onderzoek van met maar liefst 650.000 proefpersonen. Uit dit onderzoek bleek geen invloed van cholesterol op het ontstaan van een hartinfarct of arteriosclerose . Wél kwam naar voren: des te hoger de cholesterolspiegel, des te geringer de kans op kanker en ook des te kleiner het aantal sterfgevallen door andere aandoeningen.

Misverstanden, die om aandacht vragen volgens het boek

  • Er bestaat geen 'slecht' of 'goed' cholesterol. Er is namelijk maar een soort cholesterol. HDL en LDL wordt ten onrechte cholesterol genoemd. Het zijn daarentegen alleen maar eiwitten (proteïne) die cholesterol vervoeren. Het zogeheten HDL-lipoproteïne zorgt daarbij voor het vervoer naar de lever van de -met voeding ingenomen- cholesterol. Daar wordt het cholesterol gebruikt voor de productie van de belangrijke galzuren. Het LDL-lipoproteïne vervoert vervolgens het in de lever vervaardigde cholesterol naar de ontelbare lichaamscellen, die het cholesterol gebruiken voor de groei en voor de vele functies.
  • De stijging van het cholesterolgehalte komt nauwelijks door voeding. Voeding is voor maximaal 5% verantwoordelijk voor een verhoging van het cholesterol. Bovendien zal de lever ingrijpen door meer of minder cholesterol te vervaardigen bij een verhoogde of verlaagde cholesterolinname via het voedsel.
  • Een erfelijk verhoogd cholesterol, gelinkt aan het vaak voorkomen van hart- en vaatziekten, zoals vaak wordt beweerd, is een slag in de lucht. Het afzetten van Cholesterol in de bloedvaten kan pas ontstaan in het eindstadium nadat eerst andere organen zijn verzadigd. Onzin dus om te beweren, dat cholesterol de bloedvaten bij zoveel mensen zou aantasten. Gedurende 100den operaties heeft Professor Hartenbach bovendien geconcludeerd, dat het cholesterolpercentage in de verkalkte lagen (arteriosclerotische plaques) in bloedvaten, niet meer dan 1 % bedraagt.
  • Een goede modale waarde van de cholesterolspiegel is 250 mg/dl of 6,36 mmol/l voor volwassenen. Spiegels van 300 – 350 mg/dl of 7,63 – 8,90 mmol/l komen veelvuldig voor en kunnen als normaal worden gezien, omdat evenals met zovele stoffen in het lichaam, ook het cholesterolgehalte voortdurend onderhevig is aan schommelingen. Onze lever is niet alleen het productieorgaan van het noodzakelijke cholesterol, maar tevens het centrum dat de behoefte eraan regelt. De cholesterolspiegel te willen verlagen is gevaarlijk en het is onverantwoord om dalingen tot minder dan 200 mg/dl of 5,09 mmol/l na te streven. Het verlagen van het cholesterol vergroot de kans op kanker en leidt ook tot een bedenkelijke vermindering van de fysieke en mentale vermogens.

Door het ten onrechte verlagen van de zogenaamde grenswaarde zijn steeds meer mensen, zonder medische noodzaak, afhankelijk gemaakt van medicamenten en voedingsmiddelen. Daarmee zijn in werkelijkheid gezonde personen, ten onrechte als patiënt bestempeld.



Aldus professor Hartenbach



Nadat ik dit heb gelezen ben ik meteen met de Lipitor 10mg gestopt.
‘En voel ik me slechter?’
Nee, het tegendeel zelfs! Mijn stoelgang is na vijf jaar doffe ellende eindelijk weer normaal. En dat is voor mij een hele opluchting.



Het andere spul dat ik slik schijn ook nog wel eens in een kwaad daglicht te staan! Nadat ik naar de mogelijke bijwerkingen van Actos had gezocht werd ik hier ook niet blij van. De meest voorkomende was een aanwas van een kilo of zes en daar kon ik me ook in herkennen. Maar die tweede was veel erger. Bij langdurig gebruik kan het een hartinfarct uitlokken. En jullie begrijpen dat ik daar ook niet op zit te wachten. Dus die tweede tablet ook uit mijn pillendoosje geschrapt en ik voel me nog steeds goed! Alleen moet ik wel weer op mijn bloedsuiker gaan letten en begin januari even mijn bloed laten testen. Deze week dan maar weer een nieuwe batterij en controlestaafje voor mijn meter halen. Die worden dus in Nederland niet vergoed als je type 2 diabetes hebt. Erg slim! Vooral in mijn geval nu ik ze € 450,- bespaar door die rotzooi niet meer te slikken!

vrijdag 26 november 2010

Thailand: De tweede dag

Pattaya (Boxing Roo)

Na een goede nachtrust en met een lichte kater reden we de eerste paar honderd meter richting de 7-11. Het is een heerlijk hotel maar het enige probleem is dat er geen ontbijtmogelijkheden zijn. Een zoete sandwich met kaas en een bekertje Nescafé zijn voldoende voor mij en ook Lyka had genoeg aan zo’n voorgesmeerde boterham met een bekertje Milo.

Het eerste interessante wat we tegenkwamen was een kleine Chinese tempel aan de rand van Chantaburi. Er was nergens een bord met een naam te bekennen dus als een van jullie het Thais of Chinees kan lezen dan hoor ik graag de officiële naam?

Er waren niet zoveel POI’s op de terugweg aangegeven en na een kilometer of zestig zag ik een bord langs de weg grotten op waren aangegeven. Natuurlijk konden we de bergen zien en het ook tijd voor een pauze om de bips wat rust te gunnen. Deze grotten waren niet echt spectaculair maar het kleine goedverzorgde park was een oase van rust.

Het was heerlijk weer en vandaag besloot ik om toch maar zonnebrandolie op te doen. De hele dag in zon zonder bescherming ga je op een bepaald moment wel voelen. We reden over asfaltwegen en zandwegen, soms wat drukker maar meestal waren alleen op de weg. Overal kon je op de gezichten van de mensen lezen, ‘Falang’, als ze ons voorbij zagen komen. Op regelmatige tijden stoppen en de gemiddelde snelheid rond de 35 Km/u houden.

Op deze tweede dag was het wel wat moeilijker maar er werd niet geklaagd. Na 516 Km in twee dagen kunnen we terugkijken op een geslaagd experiment en we kunnen over twee weken met een gerust hart op stap gaan naar het noorden van Thailand.
Van Thailand 2010

donderdag 25 november 2010

Thailand: Kilometer vreten

Chantaburi (Gems Club Hotel)

Voordat we aan de grote motortocht in december beginnen moeten we natuurlijk bekijken wat Lyka zo van een lange tocht vindt. De eerste korte tochten, zo’n 125 Km per stuk, vond ze geweldig maar de dubbele afstand en dan twee dagen achter elkaar is weer een andere discipline. Op de computer snel een tocht uitgezet naar Chantaburi met onderweg een paar bezienswaardigheden waar het pauzeren van de rit niet zo saai zou zijn.

Het is een traditie dat wanneer we met de motor op stap gaan dan eten we het ontbijt bij Crazy Dave’s. Voor de 75 Baht (€ 1,90) kan je nooit fout gaan. Met verbazing keek ik hoe Lyka haar bordje leegde, alleen de koffie was wat sterk. En zo reden we iets over achten richting Chantaburi, met een omweg! De 260 Km zou een goede test zijn.
De eerste POI’s waren niet aanwezig, het was echt vreemd! Het ging van helemaal geen weg op het punt waar die moest zijn tot een doodlopende weg midden in een rubberplantage. En hier was echt niets te zien!

Het eerste punt dat wel bestond was ook meteen een mooie, de Khao Ha Yot grot wordt geflankeerd met een schitterende tempel in het midden van niets. Er waren ook geen monniken, het was een vreemde plaats. Ik waarschuwde Lyka voor de apen die waarschijnlijk op en rond deze berg zouden wonen.

Na een korte wandeling kwamen we bij de grotten waar het om ging. Hier werd het nog vreemder! Een Boeddha achter het kippengaas en attributen die ik niet had verwacht.

Maar een aangekleed skelet met sigaretten in zijn mond was voor mij ook nieuw! Het is het vreemdste dat ik tot nu toe bij een altaar heb gezien. Ik kan er alleen maar van maken dat hier Chinese invloeden aan het werk zijn. In het zuid-oosten van Thailand zijn er ook veel meer Chinese tempels en altaars dan elders in Thailand.

Er waren nog steeds geen klachten en we waren al op de helft voor vandaag. Het rijden over de verlaten landwegen, geasfalteerd of zandwegen is een heerlijkheid en een droom voor iedereen die van motorrijden houd.

Het volgende doel was de Ang Phak Nam Waterval, een waterval in het droge seizoen zal meestal geen succes zijn wegens het gebrek aan water. Maar de rust en de wandeling naar de waterval maakte veel goed.

Het was tijd voor de lunch en ook dit was op zich weer een kleine test. Ik weet natuurlijk na twee al wel wat Lyka zo allemaal lust en wat ze niet eet maar een bord gebakken rijst langs de weg is natuurlijk wel wat anders. Maar ook hier waren er absoluut geen problemen. Alleen de groenten blijven nog op het bord achter maar daar wordt aan gewerkt.

Met nog een 90 Km te gaan werd het nu ook tijd om even door te blazen. Met een hogere snelheid dan normaal bracht ik de gemiddelde snelheid voor de trip weer op 35 Km/u. En dat is dan ook meteen de beste gemiddelde snelheid voor een motortrip!
Het Gems Club Hotel is voor 690 Baht per nacht een koopje! Het enige nadeel is dat er geen ontbijt mogelijkheden zijn. Dus dat wordt een broodje en een kop koffie op de stoep voor de 7-11.
‘s Avonds gingen we nog wat eten en drinken bij Steak 49, een goed lokaal restaurant waar het altijd druk is. Een heerlijke Laab Moe en een groene curry was voor ons genoeg. De biertjes smaakten prima en het was een gezellige avond met Jim.

zondag 21 november 2010

Thailand: Loi Kratong

Pattaya (Boxing Roo)

Nu kwam ik vroeger al tijd tekort maar sinds Lyka is gearriveerd heb ik het weer twee keer zo druk als eerst. Maar ik heb ook veel plezier met mijn nieuwe vriendin! Ten eerste werk ik nu bijna elke ochtend aan mijn boek en ‘s middags gaan we soms samen wat doen. Natuurlijk zijn er de wandelingen en deze week zijn we er ook weer met de motor op uit geweest. Slechts 125 Km want we reden de regen tegemoet en moesten dus halverwege omkeren. IK zag nog twee mooie oudjes langs de weg.

Het grappige is dat deze motoren zonder kenteken rondrijden omdat ze geen papieren hebben. Dat kan gewoon in Thailand! Geen verzekering, geen wegenbelasting en geen kenteken. Alleen wanneer de politie ze aanhoud moet je een donatie voor het jaarlijkse politiefeest doen.
Het was nog geen avond en dus zochten we nog maar even een plaatselijke attractie op. Buddha Hill en het uitkijkpunt bij de prins admiraal waar je een prachtig uitzicht hebt over de baai van Pattaya.

Vandaag was het dus “Loi Kratong”, het mooiste en kleurrijkste festival van Thailand. Helaas werd het vandaag ook weer duidelijk dat het minder gaat met het toerisme. Ik kan me andere jaren herinneren dat bijna elke meid in de honderden barren verkleed waren. Dit jaar waren ze op twee handen te tellen. De prijs van het huren van een kostuum en een bezoek aan de kapper kan wel oplopen tot 2000 Baht. En in deze dunne tijden is dat een onverantwoorde uitgave voor veel meisjes.

Kees, Roxanne, JR, Lyka en ikzelf trokken er na de avondmaaltijd op uit en dan moet ik toch wel zeggen dat het druk was op de boulevard. De meiden kochten allebei een kratong en lieten die te water. Na de ceremonie moest er nog even een bezoek worden gemaakt aan de enorme kerstboom die bij het Central Shopping Center staat.

Nu waren wij aan de beurt en we vielen bij “The Meetingpoint” binnen en daar was het dus wel heel rustig. Een paar biertjes en nog een afzakkertje bij “Luck Bar 1” en deze mooie avond zat er voor ons ook weer op.

Van Thailand 2010

zondag 14 november 2010

Thailand: Een plezierige verandering

Pattaya (Boxing Roo)

Afgelopen week heb ik dan eindelijk kennis gemaakt met het zusje van Roxanne, de vrouw van Kees Brouwer. Het was best vreemd om na een aantal jaren weer met iemand samen te zijn. Gelukkig was de periode van onwennigheid al snel voorbij. Wat meteen opviel was de onafhankelijkheid van Lyka. Dat is voor een Filippijnse vanzelfsprekend, bij een Thaise kan dat nog wel eens ontbreken.
Ook emotioneel zitten de katholieke meisjes heel anders in elkaar dan de boeddhistische Thaise tegenpolen. Na een paar dagen van veel praten en met elkaar plezier maken gingen we zaterdag met de motor op pad. Dat is één van de zaken waaraan Lyka zal moeten wennen, ik ga nu eenmaal graag met de motor op pad.

Een kleine honderd kilometer lag er voor onze wielen en dat is een mooie afstand om te beginnen. Normaal streven we ernaar om een tweehonderdvijftig tot driehonderd kilometer per dag af te leggen maar je moet ergens beginnen. We stopten op het schema van de lange ritten, we dronken een koffie langs de weg en aten wat in het midden van niets. Maar wat het allerbelangrijkste was dat ze heel geïnteresseerd was in wat ze allemaal zag. Waar een Thaise achterop meteen in slaap zou zijn gevallen bleef Lyka maar vragen en ik natuurlijk zo goed mogelijk uitleggen. Een prettige verrassing was een tempel, Wat Huai Yai, ergens in de achtertuin van Pattaya. De tempel was zelfs voor mij een openbaring omdat ik veel dingen zag die mij ook vreemd waren in Thailand.

Zoals dit altaar waar een god of een beschermende demon die vanuit het water oprijst. Wanneer er iemand is die dit kan verklaren dan hoor ik dit graag van jullie?

Heerlijk spelen met het zonlicht en (on)bekende voorwerpen.

Het was een mooie en leuke dag samen. Volgende week hebben we Loi Kratong en dan zal ik weer een stukje met foto’s plaatsen. O ja, het gaat prima met mijn boek! Ik ben bijna op de helft en dus zeker op schema.

vrijdag 12 november 2010

Nederland: Afscheid van een grootheid

Pattaya (Boxing Roo)

‘Des te ouder je wordt, des te meer je je zwarte jas tevoorschijn haalt!, sprak mijn grootmoeder wijs als er weer eens een bekende of een familielid was overleden.
En zo is het ook! Afgelopen jaar hebben er heel wat mensen die ik kende het heden voor eeuwige verwisseld.
Vandaag stond “Bab Siljée” op de website van het Brabants Dagblad. Hij is niet meer. Ik zal niet beamen dat ik een goede vriend van hem was maar ik durf wel te zeggen dat er in een ver verleden een band was. Ik heb regelmatig een biertje, Bab een borreltje, met hem gedronken en verschillende schrijnende wereldproblemen aan de bar met hem opgelost.
Ik waardeerde hem en hij waardeerde mij. Hij zag misschien de sluierende kunstenaar die er in mij huisde. Zo was ik jaren geleden was ik aan het experimenteren met aquarelleren en Bab gaf mij meteen een paar tips en zijn ogen begonnen te gloeien. Het experimenteren vond hij schitterend maar toen ik het aanscherpen met Oost-Indische inkt met behulp van een kroontjespen ter sprake bracht vond hij het nog mooier! De volgende vrijdag kreeg ik een klein zakje met een dozijn kroontjes en een houder.
Hij fluisterde tegelijk in mijn oor, ‘Koop goede inkt, dat maakt het verschil!’
Natuurlijk heb ik het geprobeerd maar met middelmatig succes, ik was te druk met veel te veel zaken tegelijkertijd.


Bab Siljée (1936-2010)


Hij heeft op zijn eigen wijze met een gedicht afscheid genomen.


Door mijn woord en


door mijn pen



kan ik weten



wie ik ben:



Opgewekt of sjaggerijnig



Uiterst mild, of soms venijnig



kortom, in het algemeen



soms een mens als iedereen



Bab Siljée

woensdag 10 november 2010

Thailand: Een Babylonische spraakverwarring

Pattaya (Boxing Roo)

AirAsia geeft weer een miljoen gratis stoelen weg en ik wilde natuurlijk hier meteen op inspelen. Gratis naar de MotoGP van Maleisië in 2011 klinkt toch voor iedereen als muziek in de oren?
Vooral na deze beelden van de laatste MotoGP van het seizoen 2010!

Volgend seizoen rijdt Valentino Rossi in het Rood van Ducati. 
Na zeven jaar afscheid van zijn Yamaha

Bye Bye Baby

Maar toen ik op de website van het “Sepang International Circuit” ging kijken werd het plotseling heel erg moeilijk om mijn tickets te boeken! Op de officiële website vond ik de volgende data voor de MotoGP van 2011!

Ik was natuurlijk nog niet uit het veld geslagen want een foutje is menselijk. Helaas werd het een zoekopdracht bij Google alleen nog maar moeilijker, het weekend van 7-9 Oktober 2011 werd ook nog eens toegevoegd als datum voor de MotoGP. En de enige betrouwbare, de "MotoGP site" zelf zwijgt in alle toonaarden.
Dat was voor mij meteen een gemiste kans en een verloren voordeeltje dat iedereen wel kan gebruiken.
Copyright/Disclaimer