zondag 18 februari 2007

Thailand, Happy new year

Pattaya 17/02/07

Gelukkig nieuw jaar? Ik zie jullie denken. Het is vandaag, eigenlijk gisterenavond al, chinees nieuw jaar. Zoals jullie misschien weten hebben de jaren nemen van de dieren van de Chinese dierenriem. Vandaag is het jaar van “het Varken” begonnen. Ik ben een varken en vandaar dat ik dit stukje schrijf.
Gisteren op weg naar huis na een avondje stappen was er overal een drukte in de straten. Veel vuurwerk en mensen die naast een stalen ton stonden allerlei dingen te verbranden. De Chinezen hebben een strikt protocol over het vieren van zoiets als het nieuwjaar.
Het vuurwerk is bedoeld om de boze en slechte geesten te verdrijven zodat ze niet in de weg kunnen staan van gezondheid en geluk, zowel in je gezin als financieel. Het verbranden is een ritueel om de geesten van je overleden familieleden te helpen. Er worden geschenken en zogenaamd “Hellbank geld” verbrand. Zeg maar dat ze dan goed bij kas zitten in de hemel of hell.
Chinezen en eten gaan hand in hand. Overal in de supermarkten en winkels staan speciale gerechten die het goed doen met het nieuw jaar. Mandarijnen liggen hoog opgestapeld en voor € 0,48 per kilo.
Overal in de stad zijn er podia met muziek en overdag kun je de draken zien dansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?