vrijdag 14 december 2007

Thailand, de kerst én de verkiezingen staan voor de deur

Pattaya, 14/12/2007

Het is alweer 14 december en de kerst en de jaarwisseling staat voor de deur. Hier in Thailand worden de feestdagen nog eens extra opgeluisterd met de verkiezingen. Het is natuurlijk altijd fijn als er na een bloedeloze staatsgreep de democratie weer wordt hersteld. Alleen deze keer hebben de verkiezingen extra veel invloed op de het wel en wee van de vakantiegangers.
Wat is er mis? Het is mijn, en met mij velen, mening dat de timing compleet verkeerd is. De generaal had de verkiezingen beloofd voor het einde van het jaar en moest uiteindelijk toegeven om geen gezichtsverlies te lijden. En dat gezichtsverlies is natuurlijk iets dat ten koste van alles moet worden voorkomen. Zeker omdat in de Thaise cultuur gezichtsverlies de grootste schande is die je kan overkomen. Het werd uiteindelijk 23 december voor de datum van de verkiezingen.
Het effect van deze datum is dat er ook voorverkiezingen moeten worden gehouden in verschillende provincies en zo ook in Chonburi, de provincie waarin Pattaya ligt. Het probleem is dat er enkele dagen niet mag worden gedronken. De Thaise wet schrijft voor dat er op de dag voor de verkiezingen vanaf zes uur en de dag na de verkiezingen tot middernacht geen alcohol mag worden verkocht in supermarkten en cafés. Thai zijn grote drinkers en de drank zou ervoor kunnen zorgen dat dronken mensen een verkeerde stem zouden uitbrengen. De dag na de verkiezingen is gekozen omdat er anders grote vechtpartijen zouden kunnen uitbreken tussen de aanhangers van de verschillende politieke partijen. Voor de vakantiegangers in Pattaya en de rest van Thailand houdt dit in dat er drie aaneengesloten dagen niets anders op zit dan op je kamer tv te kijken. Alle bars en cafés zijn dicht, restaurants mogen open maar die kunnen zelfs geen wijn bij het eten schenken. En dat twee weekends achter elkaar. Goed bedacht zou ik zeggen vooral als je hier twee weken op vakantie komt en niet in de gelegenheid bent om je geld op te maken.
Het is een vreemde wereld. Natuurlijk heeft ieder land zijn eigen wetten en eigenaardigheden, maar dit zou zelfs te gek zijn voor de regering van Maleisië die in de ogen van velen toch een streng islamitische weg volgt. Het is jammer voor de toeristen en ik weet zeker dat er velen volgend jaar niet meer zullen terugkeren.

Gezelligheid kent geen tijd!

2 opmerkingen:

  1. Oh ja, Jiel, dat valt allemaal wel mee.

    (en in je thuisdorp zitten ze nu zelfs al een paar dagen zonder electriciteit, is hier zelfs nationaal nieuws)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...dan wordt er straks massaal gedronken uit oversized koffiekoppen in de bars... de hele natie wordt koffiedrinker gedurende 3 dagen...

    BeantwoordenVerwijderen

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?