donderdag 18 oktober 2018

Nederland: Problemen oplossen

Zaltbommel, donderdag 18 oktober 2018

Om zeven uur loopt de wekker op de iPhone af en een beetje onwennig ben ik meteen wakker. Het blijven moeilijke momenten voor mij! Het begin van nieuwe projecten, de onzekerheid, de teleurstelling dat we wat zijn vergeten te pakken en dat we andere zaken teveel bij ons hebben. Eerst maar koffie en dan nog snel even onder de douche. Het leven in een oude camper is niet het luxe leven dat je vaak op tv ziet. Voor ons is het leven in een kleine “Wohnmobil” het ultieme leven, het leven dat we nastreven. Twaalf vierkante meter verwarmde woonruimte, een warme maaltijd per dag, cultuur en nieuwe ervaringen, en voor de rest rust, veel gemoedsrust. Een vorm van het vrije leven die de overheid afkeurt, een vorm van leven waar de overheid geen grip op heeft!
Na het douchen schenken we opnieuw koffie in en gaan aan het ontbijt. Alles staat vanaf vandaag Inn het teken van vertrekken. De koelkast in ons huis moet helemaal leeg en in de supermarkt kopen we alleen nog wat we absoluut niet meer in huis hebben. Ons gevoel is een mengeling van dankbaarheid van het goede leven dat we mogen ervaren in Nederland en de wetenschap dat veel mensen het veel slechter hebben dan wij. In Nederland hebben veel huisdieren het beter dan de medemens in verre landen. Toch is hondenpoep een heet hangijzer in onze steeds individualistischer wordende samenleving van huiden ten dage.
We gaan vandaag richting “de Achterhoek” om een klein probleem met de energievoorziening voor de camper op te lossen. LPG-gasdampflessen zijn al jaren erg populair onder de Nederlandse camperbezitters omdat gewone gasflessen om een mysterieuze reden twee keer zoveel kosten. Het ontstane probleem heeft voor ons allemaal te maken met de veiligheid in en om de camper. Zo’n LPG-gasdampfles heeft namelijk een beveiliging die ervoor zorgt dat er niet meer dan 80% van de inhoud met het vloeibare gas kan worden gevuld. Die 85% maximale vulling is de veiligheidsnorm dier ervoor moet zorgen dat een LPG-gasdampfles bij extreem gebruik niet kan ontploffen. Helaas heb ik enkele weken geconstateerd dat die 80% beveiliging niet meer werkt!
Onze LPG-gasdampflessen zijn al vier jaar oud en zijn allang afgeschreven maar dan toch, ik wil tenslotte niet de eerste Nederlander met een camper op de maan zijn! Vorige week zijn de twee LPG-gasdampflessen bij de leverancier gecontroleerd en er zijn ook nieuwe appendages aangebracht. Helaas werkte een van die nieuwe appendages niet, met als direct gevolg dat ik toch wel ernstige bedenkingen heb bij de veiligheid en de juiste werking van deze installaties in het algemeen. Na aankoop worden de LPG-gasdampflessen namelijk bijna nooit meer gecontroleerd!
Vandaag gaan we dus naar de verkoper van de nieuwe “80% vulstops” zoals de appendages in de volksmond worden genoemd. Wat is Nederland toch mooi! Zeker in de herfst. Achter Arnheim verlaten we de snelweg en komen via Doesburg in de rust. Hier in “de Achterhoek” gaan er 26 uur in een dag. De tijd gaat langzamer en de schoonheid van de natuur remt de mensen. De ochtendzon vecht tegen de mistslierten die tussen de loofbossen proberen te vluchten. We kijken al uit naar de wandeling voor deze middag!
Ik wordt vriendelijk ontvangen door de monteur en nadat we de lege fles hebben gecontroleerd zijn we het toch wel met elkaar eens dat de vorige monteur de nieuwe appendage juist heeft geïnstalleerd. Toch moet alles weer uit elkaar en worden de appendages na een uitgebreide controle door de monteur weer opnieuw gemonteerd. Het moet nu in orde zijn!
Een tankbeurt niet ver van werkplaats van de monteur geeft een teleurstellend resultaat! De 80% vulstop veiligheid blijkt opnieuw niet te werken. Wat nu? Het hele project heeft me al een kleine tweehonderd euro gekost en we zijn nog geen stap verder. Een griezelig gevoel bekruipt me maar zonder een onderbouwing is die moeilijk te ventileren.
We staan met twee gevulde LPG-gasdampflessen op een rustige parkeerplaats en ik neem tijdens het eten van de van huis meegebrachte tomatensoep met verse kaasbroodjes een onorthodoxe beslissing. We gaan ècht niet met twee gevulde twijfelachtige LPG-gasdampflessen een weekend op pad! We gaan eerst de overbodige LPG-gasdampfles naar huis brengen.
Maarten van RossumhuisStadswallen Omhoeken
We staan zes uur later weer op dezelfde plaats waarvan we zijn vertrokken met twee honderd en zeven en twintig extra kilometers op de teller. Het is bijna vier uur in de namiddag en eigenlijk loont het niet meer de moeite om verder te rijden. We hoeven er niet lang over na te denken dat we in dit middeleeuwse vestingstadje overnachten. Het is een schitterende rustige parkeerplaats met uitzicht op een zestiende eeuws kasteeltje naast een schitterend park.
Onze Thaise kip met rijst en snijbonen ontsnapt aan de camera maar smaakt er niet minder om. Nog een stukje film kijken en dan naar bed. De eerste dag kende een tegenslag maar desalniettemin hebben we ook meteen het èchte campergevoel weer mogen ervaren.
Copyright/Disclaimer