vrijdag 28 juni 2013

Nederland: Houten boeken

Zaltbommel

Na bijna tien maanden met een Kobo ereader zou ik de lezers van mijn weblog graag willen laten weten wat mijn ervaringen zijn!

Bij het openen van de verpakking van mijn eerste Kobo Touch ereader was ik meteen plezierig verrast. Het kleine elektronische apparaat start zonder problemen op en nadat ik een account bij Kobo.com heb aangemaakt wordt de laatste versie van de besturings-software geïnstalleerd. Het apparaat voelt vanaf het eerste moment goed aan en de interface is logisch, duidelijk en overzichtelijk.

Maar meteen komt er ook een grote vergissing aan het licht. De 8Gb microSD die ik heb gereserveerd voor gebruik in de ereader is geheel overbodig! Hoeveel boeken denk je mee te nemen of tegelijk te lezen? Het antwoord daarop is simpel en tegelijk voor iedereen anders. Maar de ruim 1Gb ingebouwd geheugen, meer dan 300 boeken, is ruim voldoende voor 99% van alle gebruikers. Dus al het aanvullend geheugen maatkt het apparaat alleen maar langzamer en minder overzichtelijk. Hoe meer boeken op de ereader staan hoe moeilijker ook het zoeken wordt!
Hoe komen de boeken op de ereader? Dat is ook veel gemakkelijker dan ik gedacht had! Met een USB-3 kabel verbindt je de ereader aan je computer. In mijn geval een MacBook Pro. Nadat ik een selectie in iTunes heb gemaakt sleep ik de boeken naar het apparaat. Het kopiëren begint onmiddellijk en binnen een redelijke tijd staan de geselcteerde boeken op de ereader. Het apparaat uitwerpen en wachten dat de boeken in het geheugen door het apparaat zijn verwerkt tot een catalogus. Een boek opzoeken, titel of auteur, en lezen maar.
Zeer gebruiksvriendelijk en verbazingwekkend. Het scherm, e-paper, is veel beter te lezen dan het verlichte scherm van de iPad. Er is namelijk geen lichtbron aanwezig dus net als bij een echt boek reflecteert het papier het licht. Na een paar bladzijden heb ik de lettergrootte en het lettertype gewijzigd. Deze instelling zal voor iedereen persoonlijk zijn, maar na een paar boeken heb ik ook meteen gemerkt dat bijna elk boek zijn eigen lettergrootte instelling heeft.
De gekozen boeken gaan er sneller doorheen dan ik verwachtte en ik ben nog nooit zo blij geweest. Het is een genot om op dit kleine en lichte apparaat te lezen. Maar toch bied zich na twee maanden ook het eerste probleem aan. Lyka wil slapen, en ik wil lezen. En dan moet het licht toch aanblijven. Het geeft wat spanningen tijdens onze reis door Zuid-Korea. Ik schrijf wat minder, maar aan de andere kant lees ik meer. Ik merk ook dat mijn verhalen weer aan kwaliteit gewonnen hebben. Maar dat licht aan terwijl Lyka probeert te slapen is wat minder! Dus ik denk na over een oplossing en gelukkig is er net een nieuwe Kobo ereader op de markt gekomen.

De Kobo Glo blijkt meer dan alleen een lichtje te hebben. De Kobo Touch is binnen een paar uur op Facebook verkocht en de nieuwe Kobo Glo op het internet bij Wehkamp, met € 10,- korting gekocht.
Bij terugkomst in Nederland wil ik meteen met de nieuwe aanwinst aan de slag. De verpakking is hetzelfde, het scherm is even groot, de nieuwe Kobo Glo is alleen wat dikker en zwaarder geworden. De verlichting heeft een grotere batterij nodig. Eerst opladen, de boeken verplaatsen en aan de slag.
Mijn eerste indrukken: Het apparaat is sneller, start ook elke keer op de goede pagina op, en is maar iets zwaarder. De ingebouwde verlichting is ondanks de verminderde duur van het batterijleven een heerlijke verbetering.
Het leest zoals de oude en de ingebouwde verlichting is een prima verbetering voor mij en Lyka. Opnieuw lees ik meer dan een boek per week totdat ook een beperking van dit nieuwe, en overigens alle ereaders, aan het licht komt.
Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van Nederlands Indië, en niet alle boeken zijn in eboek vorm te krijgen. Dat is balen! En zo komt het dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer een houten boek in mijn handen heb. En het leukste ervan is eigenlijk dat ik nu ook pluspunten van een ereader ga zien waar ik eerst helemaal nooit aan gedacht had! Een prachtig instrument is het ingebouwde woordenboek. Soms heb ik de neiging om met mijn vinger op het papier te tikken om de betekenis van een woord op te zoeken of een notatie te maken over een onderwerp dat ik nog even verder wil onderzoeken. Houten boeken zijn mooier, zwaarder, dikker en bedrukt gemalen hout. Ereader is virtueel, onzichtbaar in een elektrische vorm op een schijfje silicium. Na tien maanden heeft de Kobo Glo mijn voorkeur maar de romantiek van de houten boeken is nog niet vergeten.

Twee maanden na onze thuiskomst brengt Kobo alweer een nieuwe leeservaring uit! De Kobo Aura HD. Een nieuwe ereader waarbij de ingenieurs goed hebben geluisterd naar de gebruikers van de Kobo Glo. Het moet de ultieme leeservaring zijn! Voor mij komt de Kobo Aura HD iets te vroeg. Misschien dat ik er nog een aanschaf voordat ik naar Azië vertrek. Voor nu is de Kobo Glo werkeloos want er liggen drie houten boeken op me te wachten. Het kan vreemd gaan in je leven, een jaar geleden had ik nooit kunnen bevroeden dat ik bijna 40 boeken zou hebben gelezen in de afgelopen tien maanden.

Aanvulling 30-06-2013: iTunes heb ik aan de kant geschoven voor mijn boeken. Ik gebruik nu het donationware programma "Calibre" en dat is honderd keer beter dan iTunes! En dat uit de mond van iemand die 100% Apple is? Dus "Calibre" is hèt programma om je eboeken te beheren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?