maandag 22 april 2013

Nederland: Dromen van Zaltbommel

Pattaya (Doughy's GH (14)

Eindelijk is de laatste dag in Thailand aangebroken, de dag voordat we teruggaan naar Nederland. Het was een ongeplande, lange en opwindende reis van ruim zes maanden. Een reis die begon in Thailand en ons via Maleisië naar Zuid-Korea bracht. Het hoofddoel van deze reis.


In de winterzon (Suwon, Zuid-Korea)

Maar nadat we weer terug in Maleisië waren gekomen kwam de grote ommekeer! We hadden het al vaker besproken, maar steeds werd het door Lyka uitgesteld naar een later tijdstip. In de slaaptrein van Alor Setar naar Bangkok - op 3 december 2012 - kwamen we overeen dat Lyka de inburgeringscursus in het buitenland zou gaan doen. Vanaf het moment dat ze ermee had ingestemd had ze er alweer spijt van en keek er enorm tegen op.


Proost! We gaan inburgeren!

Voor mij braken er nu hele drukke tijden aan! Ik moest van alles en nog wat regelen, en betalen voordat we aan die school konden beginnen. Zonder dat Lyka het wist had ik al bij diverse scholen informatie ingewonnen en het was voor mij ook een moeilijke keuze. Pattaya òf Bangkok? Uiteindelijk hebben we voor Bangkok gekozen. De school van Richard - Nederlands leren in Bangkok - leek ons na een kort oriënterend gesprek de beste. Richard kwam prima over! Serieus en toegewijd, en daar nog eens bij dat wanneer we in Bangkok naar school zouden gaan Lyka niet de afleiding van haar vriendinnen in Pattaya zou hebben.


Niet altijd serieus!

Een kamer niet ver van de school werd gevonden en wij betrokken net na het nieuwjaar onze nieuwe kamer voor twee maanden in Bangkok. En om eerlijk te zijn vond ik het heerlijk om weer eens voor langere tijd in deze bruisende metropool door te brengen. De cursus zou op 7 januari beginnen en op 15 februari klaar zijn. Lyka had op 19 februari een afspraak op de Nederlandse ambassade om het examen af te leggen. Dat was allemaal op voorhand vastgelegd en betaald.


Onze kamer 210 in het 93 Mansion (Bangkok)

Het waren inderdaad twee heerlijke maanden in Bangkok. We maakten nieuwe vrienden, ontdekten nieuwe restaurants, gingen op stap en studeerden elke dag een paar uur de Nederlandse taal. Halverwege was wel duidelijk dat Lyka er goed voor stond en menig middag en avond luisterde ik naar haar terwijl ze hardop zinnen herhaalde die uit de oordopjes van haar iPod kwamen. Ze was toegewijd zoals ik het nog nooit van haar gezien had. Het was duidelijk dat ze het niet alleen deed om mij een plezier te doen.


De klas van jan/feb 2013 met King Richard

Het examen ging prima en op 20 februari konden we samen met het diploma eindelijk het MVV visum voor haar aanvragen.


Geslaagd!

Maar die visumaanvraag ging niet geheel op rolletjes! Een week voor het examen had ik onze tickets van 27 februari naar 23 april verzet. Twee maanden om de aanvraag te verwerken leek mij persoonlijk wel voldoende. Lyka had enkele maanden geleden binnen drie dagen een meerjarig visum voor de Schengen staten gekregen. De dagen verstreken en het leek er erg lang op dat die datum niet zo worden gehaald, met enorm veel stress tussen ons als gevolg. Gelukkig kregen we op 17 april het goede bericht dat de IND een positief advies had afgegeven. We kunnen met een gerust hart op 23 april naar Nederland vliegen.


Wat een rotzooi!

En daar zitten we dan! We zijn net klaar met pakken en kunnen het niet geloven hoeveel rotzooi je in vijf maanden bij elkaar kan verzamelen. Natuurlijk gaan er ook wat spullen mee terug die anders in een doos bij vrienden achterbleven. We gaan nu voor een heel lange tijd naar Nederland. Een laatste biertje en Bacardi Breezer, voor de laatste keer een visje eten bij “Kiss food and drink”, afscheid van vrienden nemen en dan naar bed.
En waar denken we aan?

Mooie fietstochten langs de rivieren


Lekker eten


De Bommelse toren

Een biertje bij ‘t Stadscafé en in de Spin


Een lege Boschstraat op zaterdagavond


En nog heel veel meer, we hebben nog voldoende dromen waarvan we hopen dat die in een niet al te verre toekomst zullen uitkomen.

Nu de missie geslaagd is willen we graag met name “Kessel & Smit Makelaardij”, “van Heusden Accountancy”, de medewerkers van de "Nederlandse Ambassade in Bangkok" en iedereen die voor ons op de meest moeilijke momenten direct klaar stonden om te scannen, te printen en te emaillen heel erg bedanken omdat het zonder jullie nooit was gelukt. We zien jullie over twee dagen en als we elkaar persoonlijk begroeten een toast uitbrengen op de fantastische afloop van het avontuur om Lyka een vaste plaats in de Nederlandse samenleving te geven.

Welterusten, morgen om half vijf weer op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright/Disclaimer

Gratis eboek downloaden/lezen?