vrijdag 3 juli 2020

Duitsland: Even er tussen uit

Een noodreparatie
Diersfordt (Hondenclub), vrijdag 3 juli 2020

We gaan vandaag voor de tweede keer op stap en we hebben er alle vertrouwen dat de camper ons ook tijdens het tweede testweekend niet in de steek zal laten. We hadden gisteren duidelijk minder in te laden maar vandaag is het een stuk meer. Vooral etenswaren! De vriesvakken en het koelgedeelte van de koelkast moeten nu leeg dus hebben we aardig wat meer in de koelkast en het vriesvak geladen.
Bij de Gamma gooien we de tank weer tot aan de rand vol met diesel en even later rollen we rustig over de N322, de “van Heemstraweg”, richting Nijmegen. De muziek van NPO-Radio2 speelt en een waterig zonnetje probeert door het grijze wolkendek te breken. Net voor Nijmegen verspreid zich plotseling de geur van dieselbrandstof door de cabine. Ik krab op mijn hoofd en ben nog niet echt beangstigd. Ik schakel de ventilatie van “frisse lucht naar binnen” naar “Circuleren” en voor een korte tijd lijkt de geur minder te worden. Maar dat verschil is van korte duur!
Door het drukke verkeer van de vrijdagmiddag kruipen we door de binnenstad van een van de oudste steden van Nederland. Nijmegen is door de Romeinen gesticht rond het jaar 19 voor Christus! Zodra we Berg en Dal doorkruisen en veel op de compressie moeten remmen wordt de geur sterker en begin ik me toch wel enige zorgen te maken. Helaas kunnen we nergens stoppen omdat het een zeer smalle weg is waar ook nog eens een inhaalverbod geld. Voordat we het weten rijden we in Duitsland waar ze 100 Km/u op secundaire wegen mogen rijden.
Dus besluit ik om door te rijden naar “Emmerich am Rhein”. Op een parkeerplaats midden in de stad open ik de motorkap om te inspecteren of ik het probleem kan lokaliseren. Een bejaard echtpaar bewapend met mondkapjes kijkt vreemd naar de man met korte broek en een strohoed die onder de motorkap duikt.
Het lokaliseren van het probleem is niet zo moeilijk! De hele motor is zeiknat, er staan zelfs plasjes dieselolie op lager gelegen plaatsen op het motorblok. Wanneer er zoveel diesel is ontsnapt dan moet het wel serieus zijn. Het is 90% zeker dat het een probleem is met de retourleiding voor de brandstof. Een dieselmotor heeft een gescheiden hogedruksysteem èn een lagedruksysteem. Met een probleem in dat hogedruksysteem zou de dertig jaar oude dieselmotor direct zijn gestopt!  
Een noodreparatie
Het probleem blijkt een ontbrekend kort stukje slang te zijn, waarvan een uiteinde is afgedicht, geplaatst aan het einde van de retourleiding voor de ongebruikte dieselbrandstof. Ik herken het direct omdat ik vaak heb staan te kijken naar dat vreemde rubber uitsteeksel. Ondertussen staat Lyka over mijn schouder mee te kijken dus leg ik haar ook gelijk uit wat ik denk dat er aan de hand is.
Laat het nu toeval zijn dat ik woensdagochtend een stuk rubberslang heb opgeraapt op de straat voor de parkeerplaats naar de Lidl in Zaltbommel. En laat die slang nu ook nog eens precies de goede maat zijn! Binnen vijf minuten heb ik de vervanging geplaatst en het uiteinde afgesloten met een geribbelde spijker uit een slagplug die ook toevallig in de camper lag. Is dat domweg een gelukje of is dat een voorteken dat we pech zouden krijgen? De Boeddha bestuurt ons op onbegrijpelijke paden.
De reden dat we in Emmerich zijn is om een zelfverdedigingsmiddel voor in en om de camper aan te schaffen. Ik ben nooit een persoon voor wapens geweest, die vaak in de landen die we bezoeken ook nog eens verboden zijn. Messen aan boord van de camper zijn om tijdens het bereiden van ons eten te gebruiken en de enige, met prikkeldraad omwikkelde, honkbalknuppel die ik ooit in levende lijve heb gezien is ook geen optie. Daarom koop ik voor onze bescherming een spuitbusje met dnaverf-pray, in de vorm van een gel, om mogelijke aanvallers in de toekomst van ons af te houden. Volgens de jonge verkoper is dit de allerbeste optie voor in de camper.
Bij terugkomst maak ik de motorkap weer open en bekijk ik mijn reparatie. Ik start de motor en de eerste indrukken zijn goed. met behulp van de gaskabel voer ik het toerental stevig op. Ik zie geen lekkage meer! Ook bij de hogere toerentallen blijft de slang goed zitten. Toch zet ik de slang voor de zekerheid met een dunne kabelbinder vast. Wanneer we na het weekend weer in Nederland zijn zal ik het allemaal nog eens goed bekijken. Niet alle rubber is namelijk aardolie bestendig. 
Tijd voor de lunch
Voordat we onze uitvalbasis voor de eerste wandeling van dit weekend bereiken nemen we eerst de tijd om te lunchen. Knakworsten op brood, wat heb ik daar naar uitgekeken! Knakworsten, of beter gezegd “Bockworsten”, zijn voor mij een lekkernij waar Lyka helaas niet zo gek op is. Daarom worden ze naar mijn mening te weinig op het lunchmenu in de camper gezet.
Het dorp is uitgestorven. De Gäststatte is door het Covid-19 virus nog gesloten en bij de bakker op het kleine plein voor de kerk is ook geen levende ziel te bekennen. Het zijn rare tijden! Veel zaken die tijdelijk zijn veranderd zullen in de toekomst voorgoed zijn veranderd. Het leven zoals we dat in 2019 kenden zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer terugkeren. En wij vinden dat bijzonder jammer. 
Plaatsje voor de nacht
De parkeerplaats die ik heb gekozen is op het eerste gezicht een prima plaatsje voor de nacht. Alleen zijn de verkeersgeluiden van de drukke weg naast de parkeerplaats een beetje storend. We wachten gewoon maar af en wanneer het om een uur of negen nog steeds te druk, en te rumoerig, is dan kunnen we altijd nog een andere plaats gaan zoeken! 
Varkenschipolata met sla en gebakken aardappeltjes
In de keuken ondervind ik in ieder geval geen problemen meer om op twee kleine gaspitten toch een maaltijd te bereiden. Chipolata worstjes met Chorizo smaak, gebakken krieltjes en een gemengde salade. Niet slecht voor in de camper.
Later op de avond, tijdens het tv kijken, neemt het verkeer op de doorgaande weg achter ons ook met de minuut af en om elf uur is het muisstil op de parkeerplaats. Ook geen jeugdige bezoekers in hun sportwagens om meisjes te imponeren. Ook deze overnachtingsplaats krijgt morgenvroeg een hartje. Morgenvroeg hopen we te gaan wandelen maar volgens de weersverwachting kan het ook zo maar gaan regenen!
Copyright/Disclaimer