vrijdag 17 juli 2020

België: Wandelen langs Vlaanderens mooiste

2020-07-17_131657headblogw

Ronse (Camperplaats sporthal 't Rosco), vrijdag 17 juli 2020

We nemen al vroeg afscheid van Jess en Kris om weer verder te gaan met onze korte reis door België. Na vier nachten komen de eerste haarscheurtjes in de harmonie tussen de beide bewoners van de camper. Het om beurten bewegen op de beperkte vierkante meters in de camper wekt wrijving en frustratie op die veelal verbaal word geuit.
Na een ontbijt op de parkeerplaats bij een plaatselijke ALDI gaan we richting Kluisbergen voor de wandeling van vandaag. In Kwaremont blijkt dat de beoogde parkeerplaats omringt is met een hek en dat we op zoek moeten naar een alternatief. Gelukkig heeft Lyka al snel een parkeerplaats op haar telefoon gevonden bij het lokale bejaardencentrum, en laat er nu nog precies een plaatsje vrij zijn waar de camper past!
We pakken onze spullen in de rugzak en beginnen aan onze wandeling “langs Vlaanderens mooiste”. We zijn hier in het land van “de Ronde van Vlaanderen”. Een schitterend heuvellandschap waar jaarlijks een van de belangrijkste voorjaarklassiekers word verreden. 
Sint-Amandus
Na nog geen tweehonderd meter staan we voor de witte pittoreske “Sint-Amandus” kerk van Kwaremont. De classicistische Sint-Amanduskerk in Kwaremont (Kluisbergen) dateert uit 1787. Het kerkje werd gedeeltelijk gebouwd op de grondvesten van een oudere, gotische kerk. In 1982 werd de kerk beschermd als monument. Ook de muur van het kerkhof is beschermd. 
Sint-Amandus
De buitenkant van de kerk laat zich door de omringende gebouwen moeilijk fotograferen dus besluiten we door de, op een kier staande, kerkdeur naar binnen te gaan. Ik heb het al vaker verteld: ‘Ik heb niets met het Christendom maar de religieuze kunst die het heeft voortgebracht vind ik betoverend.’    
Sint-AmandusSint-AmandusSint-AmandusSint-AmandusSint-Amandus
Het schitterende altaar is geheel opgetrokken uit verschillend gekleurd marmer. Deze kerk mag dan wel pas 230 jaar oud zijn maar er zijn mooie stukjes kunst te bezichtigen.    
Groene Vlaamse veldenMooie vergezichtenBeruchte Vlaamse kasseienWijsheid langs het pad
Tweehonderd meter verder hebben we het dorp verlaten en wandelen we over smalle paden en weggetjes met kasseien (kinderkopjes) langs velden vol met verschillende gewassen. Op een bankje versierd met een spreuk genieten we van onze verfrissingen en eten enkele snacks voor wat nieuwe energie. 
De beruchte "Rampe"
Het is moeilijk om een steil pad te fotograferen maar voor “de Rampe” maak ik een uitzondering. Het is al zwaar om hier naar boven te wandelen, laat staan om met twintig kilometer per uur te fietsen!
We slingeren verder over de smalle wegen die de Ronde wegen het Covid-19 virus dit jaar niet zullen ontvangen. Het virus steekt volgens de regeringen de kop weer op maar er word niet meer gesproken over de slachtoffers of de Intensive-Care opnames! Die zullen er dan wel niet meer zijn? Worden we voor de gek, en onder de duim, gehouden of niet? 
2020-07-17_132025_flickr
Op het wegdek van de “Ronde van Vlaanderen straat” worden alle winnaars geëerd en hun namen zijn voor de eeuwigheid op de strook asfalt aangebracht. Met als een van de hoogtepunten natuurlijk de twee Nederlandse winnaars van 2018.         
2020-07-17_132123_flickr2020-07-17_132239_flickr2020-07-17_132605_flickr2020-07-17_132638_flickr2020-07-17_132704_flickr2020-07-17_132757_flickr2020-07-17_132859_flickr2020-07-17_133012_flickr2020-07-17_133024_flickr
Maar ook deze namen zijn voor iedereen die het fietsen een warm hart toedragen bekend. Ook “Tommie Simpson” kwam hier lang geleden, toen ik nog in de luiers lag, als eerste over de streep. 
Het kluisbos
Het laatste stuk van de wandeling gaat door een gewaardeerd koel bos. Het is vandaag aardig opgewarmd en de fleece is om mijn heupen geknoopt. Over rustig uitlopen kunnen we niet spreken want de laatste vierhonderd meter is een stevige klim naar Kwaremont waar onze lunch op ons wacht.  
Wandelen langs Vlaanderens mooisteFrikandellen

Na 13,4 kilometer laten we ons de broodjes frikandel goed smaken. Nu hebben we nog twee zaken af te ronden voordat we kunnen gaan ontspannen. Als eerste moeten we onze vuilniszak zien kwijt te raken en als tweede moeten we een plaatsje voor de nacht zien te vinden.
De eerste is gemakkelijk op weg naar Ronse passeren we een wachthokje voor de lokale busdienst. Het gat van de afvalemmer is groot genoeg om onze kleine vuilniszak in te proppen.  
2020-07-17_183549_flickrVerdiende rust
De tweede blijkt ook gemakkelijker dan verwacht. Op een enorme parkeerplaats naast een sporthal maken we kwartier voor de nacht en geven we de vermoeide benen hun verdiende rust!  
Boontjes met chipolata's en gebakken aardappelen
Voor het avondeten hoef ik niet lang na te denken. Het zijn maar restjes, geopende verpakkingen, maar het smaakt ons het er niet minder om. Het wordt niet al te laat vanavond omdat we morgen nog een wandeling op het programma hebben staan.
Copyright/Disclaimer