vrijdag 31 juli 2020

België: Onder God's vleugels

Distels

Postel (Bij de Abdij), vrijdag 31 juli 2020

Het is voor mijn gevoel een vreemd vertrek op deze vrijdag. De dagen thuis zijn omgevlogen door de drukte in de afgelopen dagen en het vernieuwen van mijn rijbewijs. Dat laatste toont nog maar eens aan hoe verzand de bureaucratie in Nederland is. Tientallen minuten lang wachten op telefoon gesprekken die niets opleveren behalve dat ze aantonen dat niemand bij het CBR weet wat ze aan het doen zijn of wat ze zouden moeten doen. Stapels papier schuiven voor een vorstelijk salaris terwijl je niet op je beperkingen wordt aangesproken of afgerekend. Wie zou er niet zo’n baantje bij het rijk willen? En als klap op de vuurpijl komt er op TV ook nog een spotje voorbij dat onze ambtenaren elke dag voor ons hard aan het werk zijn! Laat uw onderdanen niet lachen!

“De truck”, zoals onze dertig jaar oude camper wel eens respectloos wordt genoemd, is snel ingeladen omdat we veel minder hoeven te verplaatsen. Er gaat vooral veel etenswaren richting “ons huisje op wielen”. Veel sauzen en basis ingrediënten hebben we nu al “dubbel” omdat we van plan zijn om de komende tijd zoveel mogelijk op pad te gaan. De APK is bijna in orde voor twee jaar en technisch gezien is de camper veilig om de weg op te gaan. Ik wacht op een nieuwe uitlaat en dan wordt de zaak beklonken. Nu nog het rijbewijs nog even snel vernieuwen en niets staat ons een fijne winterreis naar het mooie zuiden van Europa in de weg. No ja, Covid-19 misschien maar daar zijn geen pijlen meer op te trekken. Wij zijn sowieso met zijn tweeën altijd in quarantaine in de camper!
De eerste halte is slechts 71 kilometer van huis. Bij de Abdij van Postel is een mooie ruime parkeerplaats waar je ook in het verleden rustig kon overnachten. Na een korte stop bij de Aldi maken we de eerste 42 kilometer gebruik van de autosnelweg tot aan Tilburg. Dan gaan we binnendoor en rijden over opvallend drukke binnenwegen. Overal zijn fietsers en campers. Maar dat kan ook niet anders want we zitten midden in de Nederlandse vakantie met Nederlanders die in verband met Covid-19 in Nederland zijn gebleven.
Acht kilometer over de grens parkeer ik de camper op de parkeerplaats van de “Abdij van Postel”. We gaan nog niet op onze definitieve overnachtingsplaats staan omdat de schaduw op deze warme zomerse dag belangrijker is dan zonlicht voor elektriciteit. Het is nog geen middag en na een uurtje ontspannen warm ik de zelf thuis gemaakte tomatensoep op voor de lunch. Helaas geen foto omdat we tot de conclusie zijn gekomen dat we maar eens moeten gaan uitkijken naar kunststof soepkommen. 
Mondkapje verplicht
We laten de soep en het volkorenbrood wat zakken en dan gaan we op pad voor de kleine tien kilometer door de bossen rond de “Abdij van Postel”. Ook deze keer volgens het “ViewRanger” principe. Het eerste bord dat we vanaf de parkeerplaats zien is de melding dat het dragen van mondmaskers tijdens een recreatieve wandeling of fietstocht verplicht is. Nou, we zijn dan wel in de provincie Antwerpen maar de Schelde met haar oplaaiende Corona besmettingen is zeker 65 kilometer van hier. Dus wij vinden, als opstandige Nederlanders, deze mondkapjesplicht een beetje te ver gezocht!        
In de volle zonDroge veldenBosbouwIn de volle zonDroog gevallen veldenEen korte brugLangs het Kanaal Antwerpen-Turnhout-DesselVerkoelend water
Meer bossen en andere landschappen waar ik weinig meer over kan vertellen dan de overgangen tussen de stukken brandende zon en schaduwrijke paden gekoeld door een warme bries. Niemand die we onderweg tegenkomen, wandelaars of fietsers, draagt een mondkapje. De weinigen die een poging ondernemen om aan de regels te voldoen draagt een mondkapje om hun nek. Deze Covid-19 (Corona) gekte neemt steeds grotere kolderieke gedaanten aan! De burgers om ons heen zijn het zat en geloven het niet meer wat de regering hun verteld!  
Maria aan een boomStukjes staal
Ongeveer op twee derde van de wandeling zijgen we op een bankje in de schaduw neer om wat water te drinken en een koele sinaasappel te eten. Aan het “Kanaal Antwerpen-Turnhout-Dessel” onder het toezient oog van een heilige en een stalen man zo weggelopen uit de “Wizard of Oz”.
We kunnen onze benen al voelen en de huid van mijn handen is hard en stijf. Uitdroging ligt op de loer maar mijn water is op. Nog een paar kilometer en we kunnen ontspannen in de camper en de lichaamsvloeistoffen aanvullen!  
Wandeling PostelPlaatsje voor de nacht
De zon is aan de hemel van plaats veranderd en onze camper staat bij terugkomst pal in de zon. Het enige voordeel is dat de huishoudaccu weer aan het opladen is. Binnen is het warm, onaangenaam warm. Ik heb medelijden met de mensen die alleen in de zomer van hun camper gebruik kunnen maken. Deze warmte is ongezond en de verschillende apparatuur in de camper vecht tegen de warmte. De zijkant van de koelkast is zo heet dat ik er een ei op zou kunnen bakken. Ik kan niet wachten dat het buiten koud is in binnen de kleine gaskachel snort. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de warmte, maar dan wel in de tropische landen rond de zuid-Chinese zee!
Eerst de camper verplaatsen en dan ontspannen. Dat laatste gaat voor mij met de oogjes dicht op de lange bank terwijl Lyka probeert tv te kijken op de iPad. Dat is een van de weinige nadelen van deze mooie plaats. De ontvangst van een 3G/4G signaal is ronduit slecht. Na een half uurtje schrik ik wakker en heb dorst als een leeuw. Eerst nog een halve liter koel water want mijn handen zijn nog steeds stijf. 
Zalm met patat en sla
Terwijl ik naar de patatkraam ga voor “Belgische Frieten” zorgt Lyka voor de salade en de zalm. Zo hebben we op deze vrijdagavond een mooi avondmaal op een rustige parkeerplaats naast de abdij van Postel onder “Onder God's vleugels”. Want wees nu eens eerlijk? Wanneer God de monniken van de abdij beschermt tegen Covid-19 dan zijn die twee ‘Ollanders op de parkeerplaats van de abdij toch geen extra werk?
De avond brengen we door met de USB-ventilator die we bij Aliexpress hebben gekocht. Op de powerbank draait hij perfect en zorgt voor aangename verkoeling in de hete camper. Gelukkig gaat de temperatuur morgen weer omlaag. Later we hopen dat de weermannen deze keer gelijk hebben! 
Warm
Copyright/Disclaimer