maandag 20 juli 2020

België: Brandende kuiten

Over heuvels en dalen

Couvin (Bij het zwembad), maandag 20 juli 2020

Na de rustdag van gisteren gaan we vandaag weer wandelen. Ik weet niet hoe ver de tocht zal worden want in het gebied waar we willen gaan wandelen zijn er nog geen wandelingen bekend waar ik het gpx spoor van kan downloaden. Maar zo ver zijn we nog niet!  
Op weg naar de volgende bestemmingOver heuvels en dalen
Eerst gaan we rijden, een ongekende afstand voor ons. Meer dan honderd kilometer en tijdens de rit van vandaag passeren we ook nog de Frans/Belgische grens. Het is heerlijk weer en het is heerlijk rustig op de weg. We golven over de uitlopers van de Ardennen en op de autoradio wordt elke twintig minuten van zender gewisseld. Wat kunnen die Franstaligen toch een hoop lullen op de radio. We verstaan er geen woord van maar door het regelmatig schaterende gelach van de presentatoren en gasten zal het best wel grappig zijn.
Weer een andere zender en na drie of vier acceptabele nummers begint het Franse geleuter weer. We schakelen via de 4G in mijn iPhone maar snel naar NPO-Radio2. Bekend en betrouwbaar! Ik vind het nog steeds zeer wonderbaarlijk dat we zo ver van huis gewoon naar de Nederlandse radio kunnen luisteren. Voor een moment gaan mijn gedachten naar de Sony wereldradio die ik lang geleden in Chiang Mai kocht om te kunnen luisteren naar de oproepen uit Nederland. Een heel andere tijd en toch slechts twintig jaar geleden! 
Druk op de parkeerplaats
Bij aankomst op de parkeerplaats vanwaar onze wandeling moet beginnen maakt Lyka onze inboedel in gereedheid om te gaan wandelen en ik speel met de nieuwe app van Viewranger op mijn iPhone. Ik heb geen gpx file kunnen downloaden voor in mijn Garmin GPS, en dat verontrust me een beetje. Nu blijkt dat we de rode lijn in Viewranger ook zouden moeten kunnen volgen. We gaan met dubbele apparatuur op pad om eens te bekijken of deze de laatste Garmin handheld is die we hebben gekocht. 
Bois de Blaimont
We besluiten om na de wandeling te lunchen dus gaan we snel op pad om de onzekerheid weg te nemen en de nieuwe manier van werken met de GPS-data te testen en te onderzoeken. 
Bois de Blaimont
Het was een heerlijke wandeling door een bos met enkele beklimmingen en het volgen van een rustig kabbelend beekje. Tijdens het schrijven van dit verhaal kom ik dan weer het probleem tegen om deze boswandeling te beschrijven.  
Oude spoorbrugEen vroege paddestoel
Je wordt een met de natuur om je heen. Er is geen lawaai en het groen is rustgevend. Je praat niet veel omdat je onbewust je gedachten en je indrukken in je hoofd rangschikt. Alles om je heen komt je bekend voor. Het is heerlijk verfrissend voor je geest. 
Een jong slachtoffer van overmoed
Totdat je bij een klein monument komt voor een slachtoffer van jeugdige overmoed. Gevallen en dodelijk verongelukt bij het beklimmen van een rotswand in het park. Voor een moment staan we stil en zeggen in onze gedachten een gebedje. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Vergeet niet dat bij ouderen het vallen in en om het huis ook een belangrijke doodsoorzaak is! Voorzichtigheid is eigenlijk altijd geboden.  
Stalen visWandeling Virelles
Aan het einde van de wandeling passeren we een mooi kunstwerk in de vorm van een “Stalen Vis”. Minder dan vijf kilometer maar mijn kuiten branden alsof ik op een brandstapel sta. De wandelingen van de afgelopen dagen hebben toch hun tol geëist! Eigenwijs als ik ben wil ik niet stilzitten maar de spierpijn bestrijden met morgen een extra lange wandeling door bossen en over heuvels. 
Zoute en zure haring
De geur in de camper is vis, haring op twee verschillende manieren, de zure en de zoute varianten. Deze culinaire twist smaakt me uitstekend terwijl Lyka, een vies gezicht trekkend, geïnteresseerd toekijkt hoe ik deze oer-Hollandse delicatessen naar binnen werk.      
Abdij Notre-Dame de ScourmontAbdij Notre-Dame de ScourmontAbdij Notre-Dame de ScourmontAbdij Notre-Dame de ScourmontAbdij Notre-Dame de Scourmont - De begraafplaatsAbdij Notre-Dame de Scourmont - Gerst en druiven
Na de lunch is het niet ver rijden naar de “Abdij Notre-Dame de Scourmont”, oftewel de abdij van Chimay. Wereldberoemd om haar kazen en bieren, daarom is het voor ons een bestemming om niet zomaar aan voorbij te rijden. De abdij zelf is niet echt speciaal en de gebouwen zijn ook nog niet zo oud. Een oud geloof in een modern jasje. Toch slenteren we ondanks de mondkapjesplicht over de erven en door de openbare gebouwen van de abdij. Het gouden kistje met een modern Jezusbeeld omringt door druiven en gerst springt in het oog. De monniken van de abdij zullen ongetwijfeld van een goed glas houden. 
Mooie oude abdijkaas
Om de hoek is de winkel en restaurant die bij de abdij horen. Overal mondkapjes en dat maakt ons niet blij. Maar het is niet anders! We kijken elkaar vreemd aan bij flesjes speciaal bier van € 10,- voor een kwart liter. Dat moet dan wel heel speciaal zijn! Een magnum met twee speciale glazen staat voor € 99,- in de etalage. Wij houden het bij een stuk belegen kaas en enkele six-packs van de meest gangbare Chimay abdijbieren. Toch moeten we bijna € 40,- aftikken, aan de door het mondkapje haast onverstaanbare meisje, voor deze bijzondere delicatessen.
Plaatsje voor de nacht
Dan rijden we snel verder naar onze plaats om te overnachten. Een parkeerplaats bij een zwembad/sporthal in Couvin. Het is een mooi plaatsje totdat de bewoners van de aangrenzende huizen van hun werk thuiskomen. Het wordt druk in hun tuinen en de rook van de barbecues en de muziek van de geluidsinstallaties zijn erg storend. Gelukkig staan we ruim vijftig meter weer in de rust zoals we dat graag hebben. En de prullenbak aan de overkant aan de muur is zelfs een bonus. 
Karbonade met patat en een salade
Een karbonaadje met sla en gebakken aardappelen is het einde van onze werkdag. Daarna genieten we samen van enkele koele Chimay bieren, en een paar blokjes van de hemelse kaas, die we vanmiddag hebben gekocht. Na een aflevering van onze favoriete tv-serie kruipen we in de alkoof. Ik kan de rust wel gebruiken, morgen liggen er nog eens twaalf kilometer voor ons te wachten!
Copyright/Disclaimer