zaterdag 17 augustus 2019

Frankrijk: Regen

2019-08-17_101141headblogw Sierck-les-Bain (Camping Municipal les Tilleuls), zaterdag 17 augustus 2019

Vanaf het moment dat ik op deze vroege zaterdagochtend mijn ogen open hoor ik de regendruppels op het dak van de camper vallen. Vroeger zat het weerbericht er nog wel eens naast maar tegenwoordig is daar een ijdele hoop voor in de plaats gekomen. Met buienradar en andere hoog technologische ontwikkelingen en computermodellen kunnen ze neerslag tot op de minuut voorspellen. Het weer ziet er voor vandaag niet goed uit! Een kans op neerslag van 90%, de grafiek laat zien dat het de hele dag zal regenen, niet aan en stuk maar buien die elkaar in snel tempo opvolgen. Gelukkig is het voor ons ook weer de bekende campingdag dus we kunnen ons aan zaken overgeven die met mooi weer blijven liggen.
Kerncentrale Cattenom
We moeten nog boodschappen doen, voor twee dagen want in deze omgeving zijn de supermarkten op zondag gesloten, en dan snel naar de beoogde camping. Onderweg passeren we de kerncentrales van Cattenom. En op dat moment begrijp ik spontaan weer niet waarom het groene en linkse Nederland zo weerbarstig is op het gebied van kernenergie. Een referendum zou met eerlijke en objectieve voorlichting veel energieproblemen voor de toekomst oplossen.

Neem bijvoorbeeld de drie grootste ongelukken met kernenergie en hun oorzaken?

26 april 1986: De ergste nucleaire ramp tot dusver vindt plaats in Tsjernobyl in de voormalige Sovjet-Unie. Reactor nummer 4 ontploft na een experiment dat misgaat.

30 september 1999: Twee arbeiders komen om bij een ongeluk in de uraniumopwerkingsfabriek in het Japanse Tokaimura. Het is de ergste nucleaire ramp na Tsjernobyl.

11 maart 2011: De drie operationele reactoren in de centrale werden binnen enkele seconden na het begin van de aardbeving automatisch stilgelegd door middel van een noodstop. Het gewone elektriciteitsnet was beschadigd en daarom moesten de koelpompen voor de centrales draaien op elektriciteit van een noodstroomvoeding. Door de vloedgolven veroorzaakt door de aardbeving werden deze generatoren onbruikbaar.

De eerste ramp kennen we nu allemaal door de serie van Netflix. Dat zou dus in een moderne kerncentrale nooit meer kunnen gebeuren!
De tweede was een menselijke fout wellicht veroorzaakt door de Japanse cultuur en arbeidsverhoudingen.
De derde was een opeenstapeling van tegenslagen. Een tsunami in Nederland door een Groningse aardbeving? Nee, dat lijkt mij niet aannemelijk.

Er vallen elke dag zoveel verkeersdoden door verschillende voertuigen maar tot nu toe is alleen “de Stint” ooit tot paria onder de voertuigen verklaard! Voor eenmalig  50 miljard euro de komende 50 jaar schone energie in Nederland? En die kosten voor het ontmantelen? Kolder, gewoon een hek erom heen en laten staan tot in de eeuwigheid! Mocht dat niet mogelijk zijn dan maar wachten tot de black-outs in Nederland net zo normaal zijn geworden als in de derdewereldlanden.

Plaatsje voor de nacht
We krijgen een mooi plaatsje niet al te ver van het sanitair. Plaats nummer 13, nou dat maakt voor mij weinig uit want ik heb heel fijn en gelukkig zestien jaar op het nummer 13 gewoond. Veel valt er verder niet te vertellen! De regen houdt ons binnen en voor die enkele keer dat we naar buiten moeten trekken we de regenkleding aan.
De wasmachine en wasdroger blijken onvindbaar dus we moeten de was nog drie dagen uitstellen. Een beetje liggen, dutten, schrijven en opruimen. Heerlijk om een dagje te rusten terwijl de regen op het dak tikt. Bij aankomst heb ik besloten om geen gebruik te maken van de elektriciteit aan sluiting. De zonnepanelen leveren te weinig stroom voor de draagbare electronica aan boord van de camper. Tussen twee buien door betaal ik € 3,- voor een dagje stroom. In een druilende regen rol ik de kabel uit en hoor een gejuich vanuit de camper. Ook Lyka is blij met het onbeperkte gebruik van de elektriciteit. In combinatie met de enorme databundel van de KPN kan ze nu onbeperkt Koreaanse soap shows kijken.
De dag kabbelt verder met onze normale bezigheden. Tijdens een van de wandelingen tijdens de zeldzame droge periodes spreek ik met enkele Nederlanders over een bezoek aan de “Maginot-Linie”, niet ver van de camping. Een pamflet wakkert mijn interesse aan en het is zeker een optie voor morgen.
Kalkoen, ovenaardappelen en BroccoliKalkoen, ovenaardappelen en Broccoli
De tandoori oven komt weer op het gas in de camper en onder de rode deksel garen de ovenaardappeltjes en kalkoen filets, samen met verse broccoli een koninklijke maaltijd.
Nadat AJAX in Limburg VVV op een verlies heeft getrakteerd kijken we nog een film. En dan lekker vroeg naar bed. Het is toch wel vermoeiend dat reizen! Welterusten.
Copyright/Disclaimer