zaterdag 10 augustus 2019

België: Storm

Plaatsje voor de nacht Couthuin (bij het sportveld), zaterdag 10 augustus 2019

Op deze winderige zaterdagochtend hebben we eerst maar eens heerlijk uitgeslapen! De camper schudde heen en weer alsof we ons op het water bevinden. De verbinding tussen een boot en een camper is snel gelegd. Beiden zijn zelfstandige woningen op een voertuig met dat verschil dat de een zich over de weg en de andere zich over het water beweegt.
De eerste dagen van deze reis zal het ontbijt in het teken van restjes bestaan. Zo ook op deze zonnige stormachtige ochtend. Kleine bolletjes en krentenbollen die al een week of twee thuis in de vriezer hebben gelegen. Ze smaken er niet minder om! Samen met de ouderwets zelf opgegoten filterkoffie een prima ontbijt.
De milieustraat naast ons heeft het druk. Ook in België is de milieu en huisvuil problematiek volledig los gebarsten. Maar hier zijn ze al een stuk verder dan in Nederland! Hier begrijpen ze al het huisafval probleem niet bij de eindverbruiker ontstaat maar ergens aan het begin van de consumptieketen. Plastic vervaardigd uit aardolie is in de toekomst niet meer uit te bannen uit onze consumptie maatschappij! Het is schoon, het is goedkoop en het is gemakkelijk te vervaardigen. Na gebruik is het een prima brandstof voor elektriciteitscentrales. Weet u waarom? De chemische samenstelling van plastic is haast gelijk aan die van de vloeibare brandstof die u aan de pomp tankt!
De klok heeft al twaalf geslagen wanneer we eindelijk weer op pad gaan. Tijdens het achteruit rijden zijn we benieuwd naar de parkeerplek die we achterlaten. Vorige week hebben we een poging ondernomen om de olielekkage van de haast dertig jaar oude motor in te perken. De eerste indrukken zijn hoopvol. Zo hoopvol zelfs dat we denken dat de twee kleine olieafdrukken op de straatstenen niet van ons zijn. Dan weten we morgenochtend meer!
Abdij van AverbodeAbdij van Averbode
Met een zeventig kilometer per uur rollen we door België richting het zuiden. We hebben (nog) geen plannen, we zien wel wat er op ons pad komt. Zo passeren we de “Abdij van Averbode” en die ziet er vanachter het stuur erg indrukwekkend uit. Een parkeerplaats vinden in de buurt van de abdij blijkt wat moeilijker. We rijden een rondje en uiteindelijk geeft een man die zijn hond uitlaat de oplossing. Twee kilometer verderop is een grote parkeerplaats naast de Abdij-winkel!
Dat klinkt ons als muziek in de oren, namelijk: Abdij = bieren en kazen! In de winkel, waar de bekende religieuze prullaria wordt aangeboden is het een drukte van jewelste. De grote touringcar op de parkeerplaats is gearriveerd met een groep oude dames die hun winkelmanden met alles vullen wat ze kunnen veroorloven. Rozenkranzen, beeldjes van heiligen, brood, honing, kaas en vooral veel Abdijbieren. En wij doen een beetje mee! Een dikke plak abdijkaas met een grote fles zwaar bier, voor morgen, of de komende week? We moeten eerst nog een flink gat in de koelkast en het vriesvak eten voordat we weer kunnen gaan inkopen.
Op de parkeerplaats naast een benzinestation langs de weg neem ik mijn iPhone en zoek naar een plaatsje voor de nacht. Ook daar zijn een handjevol apps voor. Ze zijn niet allemaal even goed maar ik neem aan dat iedereen zijn eigen favoriet heeft. Een parkeerplaats in het bos net buiten het kleine stadje Andenne is de winnaar!
Plaatsje voor de nacht
Maar zo ver komt het niet! In het gehucht Couthuin, gemeente Héron, valt mijn oog op het bord “Couthuin Sports”, het is hier zo rustig op de weg dat ik geen bloedstollende manoeuvres hoef uit te halen om links af te slaan om de weg te verlaten.
Het plekje is een schitterend plaatsje op de parkeerplaats van de lokale voetbalclub. We hebben een schitterend uitzicht over de groene en gouden velden van het rollende Waalse landschap. Het is pas vier uur maar dat maakt ons niets uit. We gaan lekker niksen en een beetje plannen voor morgen en overmorgen.
Bubble and Squeak met gehaktballetjes in tomaten paprikasaus
Met enige fantasie stel ik het avondeten uit de meegebrachte ingrediënten samen. Een naar een Hollandse smaak aangepaste oer-Engelse “Bubble and Squeak” met gehaktballetjes in tomaten/paprika saus. Het smaakt ons uitstekend! Het is altijd weer een uitdaging om op twee kleine gaspitten en met drie kleine pannen een volledige, en gezonde, maaltijd te bereiden.
Vanavond speelt AJAX thuis tegen FC Emmen en dat gaat natuurlijk op de TV. Op verschillende camperfora zijn harde discussies bezig over hoe je het beste, zo goedkoop mogelijk, TV kan kijken wanneer je in Europa onderweg bent. Wij zijn de mogelijkheden van de satelliet schotel en DVB-T2 antenne al gepasseerd. De satelliet schotel is lomp en veel te duur, de DVB-T2 antenne is een slechte optie omdat de gratis te bekijken kanalen wekelijks afneemt. Het simpelste voor ons is nu een stekkertje in mijn drie jaar oude iPhone. Met een databundel van de KPN kunnen we overal TV kijken waar de telefoon verbinding heeft. De kosten? Ongeveer € 20,- voor het stekkertje en € 0,32 per Gb data, dat is dus ongeveer een halve euro voor de hele wedstrijd. Een koopje, zeker wanneer AJAX met 5-0 wint!
Na de ruime overwinning op FC Emmen kan AJAX zich gaan richten op de Grieken die dinsdag op bezoek komen en wij kijken samen nog een aflevering van een tv-serie. Morgen gaan we op zoek naar een douche!
Copyright/Disclaimer