donderdag 26 januari 2023

Thailand: De eerste meters

Tempelklokken
Nang Rong (Phanomrungpuri Hotel) 215), donderdag 26 januari 2023

Vandaag is het dan zover dat ik mijn, op een na, grootste liefde weer tussen mijn benen kan voelen! Ik sta op de gewone tijd van half zeven op en ga meteen op pad om koffie te halen. De 7-11 blijkt een stuk verder weg dan dat ik me van gisteren kan herinneren! Ik heb er al meer dan twee kilometer opzitten voordat ik mijn eerste slok lauwe koffie neem. Ook hier in “Nang Rong” is het ’s ochtends erg fris!
Ik hou me bezig met mijn gewoonlijke bezigheden in de ochtend terwijl Lyka nog heerlijk slaapt. Ik ben gespannen en tegelijkertijd opgewonden. Straks ga ik mijn vijftien jaar oude Honda Phantom ophalen en beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van dit Aziatisch avontuur met mijn lieve vrouw.
Beneden is er nu ook koffie in het restaurant. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan. Voor 150 baht per persoon kunnen we hier ontbijten. Ik ben net voor 120 baht koffie gaan halen en heb daar ruim veertig minuten voor gelopen. Al met al niet zo slim dus! Haastige spoed is zelden goed! Bezint eer ge begint!
Koffie op de kamer
Lyka geniet van het eerste kopje koffie dat ik in het restaurant heb gehaald. Zelf heb ik weinig trek dus koop ik een ontbijtcoupon voor Lyka en geniet van nog een volle beker koffie. Het is wachten geblazen. Er moet nog olie worden ververst en de verzekering en wegenbelasting moet in orde worden gemaakt.
Sa Kaeo 157 Km Om half elf hou ik het niet meer en ga op pad naar de motorwinkel. Net voor de winkel zie ik een verkeersbord met onze bestemming voor komende zaterdag er op. Het bord zegt 157 kilometer en mijn Garmin GPS heeft het over 171 kilometer. Het enige antwoord op het verschil is de vraag: Thaise of Metrische kilometers?
De motor is nog niet klaar en zal later op de dag ook nog worden gewassen. Dat is helemaal mooi want dan hoef ik dat zelf niet te doen! Ik ga maar weer terug naar het hotel om te ontspannen en wat te schrijven. Er staan ook nog tweehonderd foto’s op me te wachten die moeten worden gecontroleerd en verwerkt.
De motor is klaar Wanneer ik om drie uur weer terug kom bij de motorzaak staat de Phantom in al haar glorie te glimmen en te schitteren. Alles is gecontroleerd en geregeld. Voor 3.350 baht rijdt ze weer als voor de Corona pandemie.
De eerste meters zijn toch wel wat onwennig en ik probeer een stuk weg te vinden met weinig verkeer. De voorrem reageert goed maar de achterrem voelt nog een beetje sponsig aan. Dat zou wel moeten wegtrekken! Er zit maar weinig brandstof in de tank dus moet ik ook een benzinestation zien te vinden.
Na een tiental minuten voel ik me weer helemaal thuis op de machine. Ik weet mijn plaats in het Thaise verkeer en slinger zonder al teveel inspanning om de hindernissen heen. Even gas erop, een U-Turn en voor 100 baht benzine in de tank. Het sluitmechanisme van de tankdop kan dezer dagen nog wel wat smeermiddel gebruiken! Een puntje om in de gaten te houden.
Lyka staat al klaar om een stukje te gaan rijden. Ik mis mijn GPS steun op het stuur maar daar kan ik de komende dagen niets meer aan veranderen. Accepteren is de enige oplossing. Zodra we weer thuis zijn ga ik twee van die steunen bestellen. Ze verdwijnen meteen naar de juiste plaats in mijn rugzak zodat we bij de volgende motortocht in Thailand weer natuurlijk kunnen navigeren.
Gammele brug Binnendoor is altijd spannend! Zeker wanneer je bij een smalle zelfgebouwde houten brug komt. Lyka gaat te voet naar de andere kant terwijl ik met enige snelheid de motor naar de overkant manoeuvreer.
Naga met hoofd olifantPrasat Nong Plong Ons einddoel voor deze korte rit is een tempel genaamd “Prasat Nong Plong”. Je moet nu eenmaal een doel hebben. Toch zijn we hier niet voor niets naar toe gereden. Ik zie een “Naga” met een olifantenhoofd in plaats van de gebruikelijke meerkoppige draak. Dit is echt nieuw voor ons.
Phanomrungpuri Hotel Na een korte pauze gaan we weer terug naar ons hotel. Deze keer over de brede provinciale weg want ik wil eens voelen hoe het is om weer boven de 80 km/u te komen. De proefrit is geslaagd en de motor voelt goed. Morgen gaan we echt een stevige rit van meer dan honderd kilometer maken.
Klaar voor de nacht Voor het avondeten ga ik nog even buiten kijken of alles in orde is met mijn motor. Bij het zien van mijn machine wordt ik helemaal warm van binnen.
In de wolken
Lyka is ook in de wolken dat we weer met de motor op pad gaan. Ze kijkt uit naar de komende drie dagen in het zadel. Gelukkig heeft ze veel vertrouwen in een goede afloop.
Avondmaaltijd hotel Het avondeten gebruiken we opnieuw in het hotel. Om de eenvoudige reden dat het van goede kwaliteit is en redelijk geprijsd. Veel groente en weinig rijst. Varkensvlees met zwarte peper en zoetzure kip, de gemengde groente spreekt voor zich.
Morgen gaan we ruim honderd kilometer rijden, de echte test van de mens en de machine.
Copyright/Disclaimer