woensdag 13 maart 2013

Thailand: Dag 21 van het lange wachten

Pattaya (Doughy's GH (14)

We zitten alweer bijna drie weken in Pattaya. Drie lange weken! Helaas werkt het systeem voor de MVV niet foutloos. Nadat we op 20 februari 2013 de aanvraag hebben ingediend heb ik het volgende geleerd:

Ten eerste duurt het versturen van de gedigitaliseerde documenten naar de IND in Nederland acht werkdagen. Pas op 4 maart kreeg ik telefonisch van de ambassade in Bangkok de bevestiging dat de documenten waren aangekomen/ingeschreven. Vreemder was nog dat ik per email contact moest opnemen met de behandelende ambtenaar in Almelo. Vanaf hier wordt het een beetje chaotisch!

Ik zou niet hebben gereageerd op brieven die naar mijn huisadres in Nederland zijn verzonden! Zeer vreemd want er is ècht niets op mijn woonadres in Nederland aangekomen! Er wordt - volgens de ambtenaar aan de andere kant van de lijn - een rekening van het “Centraal Justitieel Incassobureau” èn een brief van de IND met verdere instructies naar mijn woonhuis in Zaltbommel gestuurd. Gelukkig voor mij - maar helaas voor de incasso en de instructies - wacht ik samen met mijn vrouw de afgifte van het MVV-visum in het buitenland af.
‘Hoogst ongebruikelijk!’, volgens de IND die geen rekening houdt met de mensen die een inkomen hebben dat niet uit een vast dienstverband komt.
Dus nu moet ik de betaling uit handen geven aan iemand in Nederland waar ik absoluut geen controle op heb. Laten we er maar vanuit gaan dat het allemaal goed komt maar een  korte email - met alle relevante details - naar mijn - bij het DigiD bekende email adres - had de snelheid van de afhandeling zeker ten goede gekomen.
We blijven dus maar wachten en vullen onze tijd met nietsdoen. We zijn verkast want het wachten in een kamer boven een bar is geen goede manier om te proberen wat Geld te sparen en wachten op een bericht dat misschien nooit komt.
Het andere - voor mij persoonlijk onbegrijpelijke - probleem is dat ze telefonisch geen informatie verstrekken of de aanvraag compleet is. Ook die informatie wordt strikt per brief op het woonadres bezorgt!

Na lang en diep nadenken, urenlang wikken en wegen, denk ik dat dit alleen maar is om te controleren of de referent daadwerkelijk op dat adres woont? Dat werkt heel misschien bij mensen die op een kamer in de private sector wonen maar toch niet voor een eigenaar van het onroerend goed die al ruim 17 jaar op hetzelfde adres woont! Ook hier zou de samenwerking met de Belastingdienst zeker beter kunnen.

Tijdens het wachten op de verbinding met het centrale telefoonnummer van de IND hoor ik steeds: ‘Houdt uw V-nummer bij de hand, dan kunnen wij u beter van dienst zijn?’

Nu wordt er over dit V-nummer op de website van de IND heel geheimzinnig gedaan! Ben ik zelf toch de hele tijd in de verontstelling dat dit V-nummer in de brief staat die ik nog moet ontvangen. Maar nee, wat blijkt? Iedereen die in het verleden een visum voor Nederland heeft aangevraagd kan zijn/haar V-nummer op de sticker van het visum in zijn paspoort terug vinden, dat unieke nummer wordt bij de eerste aanvraag aangemaakt en blijft tot aan het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit!


Voorbeeld Schengen visum met het V-nummer

(Bron: http://www.politie.nl/onderwerpen/kort-verblijf-vreemdelingen)

Het V-nummer bestaat uit 10 getallen. Het zou toch een stuk gemakkelijker zijn wanneer de IND dit met grote dikke vette letters op hun website zou vermelden?

Afgelopen maandag heb ik dus weer - voor de derde keer - telefonisch contact gehad met de IND in Amsterdam. Het was een informatief gesprek in een vriendelijke sfeer maar nog steeds wordt er geen informatie over de telefoon verstrekt, er kan me alleen worden verteld dat er op vrijdag 8 maart om 14:54 een brief in het systeem klaar is gezet om verzonden te worden.
‘En die andere brieven die nooit op mijn woonadres zijn aangekomen?’
‘Welke brieven? Er zijn volgens het systeem helemaal geen brieven naar u verzonden!’
En op die - alles betekende - brief moet ik dus wachten. Die brief bevat - volgens de ambtenaar aan de andere kant van de lijn - alle belangrijke informatie en instructies wat ik nu verder moet gaan doen. Dus het lijkt nu toch dat niet alles gedoemd is om te mislukken.
Ik heb niets anders te doen dan eindeloos over het internet te surfen en zoveel mogelijk informatie te verzamelen wat er aan de hand is en wat er in het verleden is gebeurd bij het aanvragen van een MVV-visum. Op de website van “Buitenlandse Partner” kun je veel wijzer worden maar de informatie is niet gecontroleerd dus je kan niet blindelings op de informatie varen!

En dan kom ik wel tot heel vreemde (onbevestigde) conclusies!

De IND is wel degelijk aan het werk voordat de betaling is ontvangen! Een pluspunt.

26-07-2012 3 maanden op touristenvisum naar Nederland
07-01-2013 12 dagen samen in de Filippijnen
09-01-2013 geslaagd voor WIB op ambassade Manila
21-01-2013 adviesaanvraag MVV
05-02-2013 brief IND: streefdatum MVV advies is 27-03-2013

In dit geval lijkt het er op dat de IND in de te verwachten brief - ruim twee weken na de aanvraag ontvangen - aangeeft wat de streefdatum is voor de verwerking/afgifte van het MVV-visum. Dat is dus ongeveer negen weken.

28-12-2012 getrouwd in Arnhem
06-02-2013 inburgering examen in Bangkok
07-02-2013 geslaagd en MVV aanvraag ingediend Bangkok
04-03-2013 MVV afgegeven en bevestigingsbrief IND
08-03-2013 MVV in paspoort

In dit geval zit er slechts vier weken tussen de aanvraag op de ambassade en de afgifte van het MVV-visum.

Waarom geeft de IND een totaal onbelangrijke en verwarrende termijn van drie maanden op voor de aanvrager. Om zichzelf juridisch in te dekken? Dus wanneer je je aanvraag indient moet je van het langste uitgaan maar de werkelijkheid kan heel anders zijn!

24-08-2012 M46 goedgekeurd
25-09-2012 Partner geslaagd voor basisexamen inburgering
22-11-2012 Geregistreerd partnerschap
12-01-2013 Advies aanvraag MVV
30-01-2013 MVV advies positief

Dat zijn dus 18 dagen tussen de aanvraag en het afgeven van het advies!

De aanvragers en hun partners worden mijn inziens onnodige opgezadeld met slapeloze nachten, een gevoel van stress en machteloosheid. De IND zou best de toonzetting voor ingezeten van het Koninkrijk wat vriendelijker kunnen maken.
‘Maakt u zich geen zorgen! Wij zijn er mee bezig.’

De documenten - die ik verwacht dat de IND van me wil hebben - liggen al klaar in Zaltbommel en er zit iemand de hele dag achter de brievenbus! Als de brief om 17:30 op de mat valt dan gaat het aangetekende antwoord nog dezelfde dag de deur uit!

Maar toch wil ik - hopelijk onnodig - nog wat extra’s vermelden!

Mijn vrouw heeft een meervoudig binnenkomst visum dat nog ruim twee jaar geldig is voor alle Schengen landen. Wij hebben een datum en die datum vliegen we dus echt terug naar Nederland. Ik wil niet weer ruim € 300,- betalen om het ticket te verzetten!
Het kan zijn dat we vertrekken met het MMV-visum op zak of met een toeristenvisum. Maar ik vindt het vreemd dat dit door de IND ten strengste wordt afgeraden. Vreemd? We hebben een geldig visum en we worden aangeraden om niet naar Nederland te komen voor de kroning van een nieuwe monarch! De belangrijke dag dat mijn vrouw zich eindelijk Nederlander kan gaan voelen en wij de weg naar een Nederlands paspoort voor haar gaan inslaan! Een belevenis waarover ze later aan haar kleinkinderen op een koude winteravond zal vertellen.

Op dit moment overvalt me voor een moment weer het gevoel dat we niet echt welkom zijn in Nederland!


De vermelde data in dit verhaal zijn overgenomen van de website van “Buitenlandse Partner”, deze data zijn niet gecontroleerd of bevestigd!
Copyright/Disclaimer